АЙТОЗЛИЯТА ЕМИЛ КРЪСТЕВ ПОДОБРИ СВЕТОВНИЯ РЕКОРД ПО ВДИГАНЕ ОТ ЛЕГ НА ЕВРОПЕЙСКОТО В ЛИТВА!

Айтозлията Емил Кръстев накара светът да заговори за уникалния му рекорд по вдигане от лег. Новината дойде от Европейското първенство по силов трибой в Литва, организирано от Международната федерация (International Powerlifting Federation). Емил записа опит от 203.5 килограма в категория до 93 кг за младежи, при досегашния световен рекорд от 203 кг.  22-годишният състезател вдигна рекордната тежест в третия си опит.

Преди да тръгне за Европейското в Литва, Емил подобри републиканския рекорд и вдигна от лег 206 кг. "В Литва реших да играя на сигурно. Можех и повече", коментира световният шампион пред НП. 30 държави изпратили свои представители на състезанието и всяка от тях осигурява финансово своите състезатели, от които се изисква само едно - "да вдигат". Нашата федерация "иска да направи същото, но няма възможности", коментира лаконично Кръстев. Въпреки това, българският отбор се представил на ниво. Българин е и абсолютният шампион в категория "младежи". "Бяхме 5-6 души, завърнахме се с 10 медала за България в различните категории и с абсолютната титла за младежи до 23 години", казва още Емил Кръстев, който, както и останалите българи, участва в престижното състезание на свои разноски.

Емил Кръстев е многократен шампион в републиканските състезания, но това е неговата първа изява на международния подиум. Общият резултат на айтозлията от блестящото представяне - 768.5 кг. го нареди на третото място в крайното класиране, с разлика от само 5 кг от второто място. И всичко това - в надпревара с 16 най-изявени състезатели от Едропа в категория младежи.

Питаме Емил, как залата в Литва е реагирала на рекорда му. "Коментаторите в залата бяха изумени, колко леко съм го направил - като за първи опит, а той беше трети. Всички бяха изненадани", смее се Емил, който вече си е поставил новата ясна цел - Световното първенство през м. юни догодина. Убеден е, че трябва да подобри световния си рекорд на Световното, единственото, което за сега го спира са немалкото средства, които трябва да има за най-престижната изява на планетата - за самоетни билети, хотел, екип и т.н.

"Сега ще почина и ще се фокусирам върху изпитите в университета, студент съм в специалността "Медицинска рехабилитация" в Бургас. Продължавам работата си като треньор и с активните тренировки. Една от целите ми през 2020 г. е да възстановим айтоския клуб по силов трибой "АТЛАС", казва Емил Кръстев, който пази спомени за успехите на клуба, и за 2013 г., когато в Спортна зала "Аетос" местните ентусиасти организираха Републиканско състезание по силов трибой.

НП

 

Снимки