Баскетболен клуб "Вихър"- Айтос спечели първи проект

68 момичета и момчета от начална и основна степен на образование от СУ ”Христо Ботев” - Айтос и СУ ”Никола Вапцаров” - Айтос участват в първия проект на Баскетболен клуб "Вихър" по Програма на Министерството на младежта и спорта - ”Спорт за децата в свободното време 2019". "Проектът е важен етап от развитието на Баскетболен клуб "Вихър", който подкрепян от Община Айтос, цели създаване на оптимално добри и качествени условия за спорт в свободното време на децата. Спортните занимания са безспорно най-добрата алтернатива на агресията и насилието", коментира за НП, най-успелият баскетболист на Айтос Дечо Коешинов, който е един от тримата спортните специалисти по проекта.

Децата са разпределени в четири възрастови групи: момичета и момчета на 7-10 години, момичета на 10-12 години, момичета и момчета на 11-14 години и момчета на 11-12 години. Заниманията ще се водят от треньорите Драгомир Иванов, Веселин Владев и Дечо Коешинов.

"Проектът ще подобри физическото състояние на учениците. Децата ще бъдат запознати с азбуката на баскетбола и приобщени към спорта. Ще  бъдат обучавани от квалифицирани специалисти по модерна и професионална методика", каза още за общинското издание Коешинов на 1 март т.г., когато беше даден стартът на заниманията по проекта. По график, първият етап ще продължи до 31 май т.г. След едномесечна ваканция, децата отново ще влязат в спортна зала "Аетос" за втория етап по проекта - от 1 юли до 30 септември 2019 г.

Освен че активно ще спортуват, децата ще бъдат запознати  с проблемите от неправилното хранене и резултатите от него - затлъстяване, сърдечно съдови проблеми, гръбначни изкривявания, както и възможностите за отстраняването им чрез спортни занимания.

Идеята на проекта по Програмата на ММС „Спорт за децата в свободното време” 2019 г. е да превърне спорта в начин за по-лесно опознаване на децата, създаване на атмосфера на взаимно уважение, толерантност и разбирателство. "Отборната игра каквато е баскетболът изключва егоизма, завистта, враждата и агресията между състезателите. Затова те се наричат съотборници, отбор, екип", коментира Дечо Коешинов, позовавайки се на многогодишния си опит.

Графикът предвижда в спортната зала да има деца седем дни в седмицата, като всеки от тримата спортни специалисти ще води занимания по баскетбол три пъти седмично.

Партньори на БК "Вихър"- Айтос по проекта са СУ ''Христо Ботев'' гр. Айтос, СУ ''Никола Вапцаров'' - Айтос, Вестник "Народен приятел".

За записване на желаещи деца до 14 години:  +359888543081

 

Снимки