БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ "ВИХЪР" ПРАЗНУВА 60 ГОДИНИ НА 5 СЕПТЕМВРИ

За всички, за които баскетболът е не просто спорт, а начин на живот, 5 септември 2018 година ще бъде знаменателна дата. В този ден баскетболната общност в града ще отбележи юбилея на Баскетболен клуб "Вихър". Бившият баскетболен национал Дечо Коешинов лично се е заел да събере треньори и състезатели от различни поколения с принос за високия авторитет на този спорт не само в Айтос, но и в България.

НАЧАЛОТО

За първи път в Айтос през 1958 г., преподавател по френски език, известен и до днес като г-н Вълков, сформира група за обучение на деца по баскетбол. След като Вълков напуска Айтос, от 1960 г. до 1963 г., друг учител г-н Тумбев е основният треньор по баскетбол. В годините от 1965 до 1969-та щаферата поема Иван Топалов, току що дипломирал се в НСА със специалност баскетбол. Интересът към баскетбола расте с годините, клубът има свое игрище, отлични треньори, женски, мъжки и детски отбор, които жънат победи.

ПЪРВИТЕ УСПЕХИ

През 1973 г. мъжкият отбор на "Вихър" участва в квалификации в "Б" Републиканска баскетболна група срещу отбора на "Розова долина" - Казанлък, а след откриването на Спортната зала през сезон 1974/75 г. е вече участник в "Б" Републиканската група до 1986 г. Най-доброто класиране на мъжкия отбор е ттетото място в "Б" групата през сезон 1984/85 г. Тогава отбора ръководи треньорът Панайот Влаев.

БАСКЕТБОЛНИТЕ ХОРА

От 1971 г. името си с баскетбола свързва Драгомир Иванов, който става главен треньор на школата по баскетбол на "Вихър". През 90-те години на м.г. в треньорската професия навлизат Радостин Гугалов и Веселин Владев. Под ръководството на Владев айтоската баскетболна школа постига най-големите си успехи. Айтоският клуб става Републикански Вицешампион през 1992 г. и се нарежда на четвърто място на Републиканския шампионат през 1993 г. През всичките тези години баскетболът е много популярен в Айтос, срещите събират огромна публика, състезателите са изключително мотивирани - за тях баскетборът не е просто спорт, а начин на живот. "Вихър" печели престижни турнири и отличия, а Айтос дава на националните отбори на България състезатели от всички възрастови групи. С таланта си от айтоската школа към големия баскетбол тръгват Дечо Коешинов, Димитър Салчев, Злати Костов, Веселин Владев.

В трудните години след промените, състезателите на "златното" поколение тръгват всеки по свой път. След прекъсване, през 2017 г. дейността на Бускетболен клуб "Вихър" - Айтос е възобновена, благодарение на амбицията и изключителната привързаност към този спорт на Драгомир Иванов, Дечо Коешинов и Веселин Владев.

НОВО НАЧАЛО

През 2018 г. баскетболът в Айтос отново дава заявка за изключителна популярност. Над 80 деца вече тренират в Спортната зала под ръководството на Драгомир Иванов и Веселин Владев. "Само шест деца ще бъдат тази година в шести клас, останалите са от І до ІV клас. Мисля, че това е правилното, това е идеята - да започнем от малките и да се върви нагоре. Така се създават състезатели. Дай Боже, след 7-8 години, ако има талантливи деца, ще има и хора, които ще искат да се направи отбор за "Б" група. Но до тогава има много време. Важно е сега да започнем от началото - децата от малки да тренират, да идват в залата, а не да стоят пред компютрите", казва Коешинов.

ИСТОРИЯТА КАТО СТИМУЛ ЗА БЪДЕЩЕТО

Коешинов е събрал свои снимки от годините в клуба и снимки от треньори и съотборници - една богата фотоколекция на баскетбола в Айтос, запечатала моменти от тренировки и състезания от времето, когато баскетболът беше спорт номер едно в градчето. Помнейки историята си, Баскетболен клуб "Вихър" проектира бъдещето, с желанието да възроди старата си спортна слава. Това е желанието на бившите и на настоящите млади състезатели, на треньорите и на Община Айтос. Общината застава зад клуба и изцяло подкрепя ентусиастите, които искат да върнат баскетбола на Айтос

"Отборите в клуба със сигурност ще бъдат три, възможно е да формираме и четири - малка и по-голяма възрастова група с отбори за момичета и момчета. В началото на новата учебна година ще посетим всички училища, за да потърсим още млади надежди. Реално, малкитетренират редовно, но нямат постоянно турнири - играят само по два фестивала годишно, докато 12-годишните имат мачове всеки месец", обяснява още Коешинов.

През м. септември т.г., възстановеният клуб регистрира едногодишна дейност и вече може да претендира за средства при разпределяне на общинската субсидия за спортните клубове. От септември т.г. започва и реалното участие на "Вихър" в календара на Федерацията по баскетбол.

Снимки