БОТЕВЦИ ИЗВЪРВЯХА ПЪТЯ НА БОТЕВАТА ЧЕТА

Тази година се навършват 143 години от героичния подвиг на българския поет, революционер и национален герой Христо Ботев и неговите четници, и за 73-ти път България се преклони пред трагичната им саможертва, вървейки по техните стъпки от слизането на Козлодуйския бряг до историческия връх Околчица.

СУ "Христо Ботев" - Айтос за поредна година изпрати своите 35 младежи и девойки, и трима преподаватели на най-мащабната и родолюбива инициатива в Европа – ежегодния Национален туристически поход „По пътя на Ботевата чета – Козлодуй-Околчица“, 2019 г.

На 2 юни - Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, на площад "Свобода" ги посрещнаха кметът на Община Айтос Васил Едрев, много граждани, директорът Пенка Кирязова, ученици и учители на СУ "Христо Ботев".

Младите ни ентусиасти, участващи в националния поход, за първи път вървяха по стъпките на Ботевата чета със знамето на Община Айтос, което кметът лично им връчи на тръгване от Айтос..

На 27 май, рано сутринта, кметът Васил Едрев и директорът на СУ "Христо Ботев" Пенка Кирязова изпратиха айтоската група. Градоначалникът връчи знамето, с пожелание към айтоските момчета и момичета, да бъдат горди с родния град и със своя патрон.

Ботевци се върнаха от връх Околчица загорели, емоционални, заредени с патриотични чувства и прекловение към Ботев и героите на България. Пред Община Айтос ги посрещна градоначалникът с поздрава "Здравейте походници!" Учениците рапортуваха, че са изпълнили мисията на СУ "Христо Ботев", за извървят с достойнство пътя на Ботев и неговите четници и достойно да представят Община Айтос в Националния туристически поход 2019.

НП

 

 

Снимки