ДЕТСКИ ТУРНИР 2018 ЗА СЕДМИ ПЪТ ВЗРИВИ ФУТБОЛНИТЕ ЕМОЦИИ В АЙТОС

80 деца, родени през 2007, 2008 и 2009 година, излязоха на зеления терен рано сутринта  на 26 май, на градския стадион "Крум Делчев" в Айтос, на старта на Седмия футболен турнир Айтос 2018. Състезанието се провежда за седма поредна година. Първото му издание беше през 2012 г. по идея и със спомоществователството на италианския предприемач Роберто Фаризели, със съдействието на Община Айтос и в сътрудничество с „Антомас” ООД – Болоня, Италия.От 2015 година, организатор е Община Айтос, турнирът се провежда под патронажа на кмета Васил Едрев.

Тази година осем отбора участваха в изключително атрактивната футболна надпревара - отборът на ОУ "Атанас Манчев" гр.Айтос с ръководител Милко Чаушев, на ОУ "Христо Ботев" с.Мъглен с ръководител Дида Грудева, на ОУ "Светлина" с.Тополица с ръководител Мехмед Иляз, отборът на "Янтра 1919" - Габрово с ръководител Димчо Данов, на СУ "Христо Ботев" гр.Айтос с ръководител Милен Минчев, на СУ "Н.Й.Вапцаров" гр.Айтос с ръководител В. Герджиков, отбор "Вихър" с ръководител Борис Николов и отборът на ОУ "Христо Ботев" с.Пирне ръководител Георги Стаматов. Съдии на срещите бяха Мустафа Реджеб, Али Пехливан, Денислав Минчев, Даниел Иванов, а Главен съдия - Георги Славов.

Играха се по два мача едновременно, началните удари в двете игрища дадоха кметът и Председателят на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев. Според регламента, който е традиционен за турнира, арбитрите не вдигаха жълти и червени картони, но изискваха феърплей на терена. Поройният дъжд в събота не успя да помрачи доброто настроение и спортните емоции. Малките футболисти закусиха докато превали и отново се включиха в състезанието. Стимул за оспорвана битка на перфектно затревения и поддържан терен бяха отборните купи и награди, и специалните награди на Кмета на Община Айтос. "Идеята на турнира е всеки от малките футболистите да се почувства значим, да създава приятелства, да съпреживява радостта от победата и да преодолява разочарованието от загубата", заяви пред общинското издание кметът. Затова бяха и многото награди, медали, плакети и купи за финала на турнира. А раздаването на подаръците започна още преди старта - всеки състезател облече чисто нов спортен екип. Резултатите от футболната надпревара и тържественото награждаване на победителите бяха в късния следобед.

Малките футболисти на "Вихър" - Айтос с треньор Милен Минчев за втора поредна година спечелиха купата на общинския турнир след напрегната финанла среща с "Янтра 1919" - Габрово. На второ място се класира отборът на Габрово, на трето - СУ "Никола Вапцаров" - Айтос, следвани от ОУ "Христо Ботев" - с. Мглен, СУ "Христо Ботев" - Айтос, ОУ "Христо Ботев" - Пирне, ОУ "Атанас Манчев" и ОУ "Светлина" с. Тополица. Наградата за "Най-полезен състезател" грабна второкласникът Радко Ангелов от с. Пирне, за "Най-добър вратар" - Ерен Ереджеб, а за "Голмайстор на турнира" - Атанас Асенов от ОУ "Атанас Манчев".

Снимки