ДИСЦИПЛИНИРАЩИ МЕРКИ - Сряда пазар остана затворен

С разпореждане на кмета, днес на 9 август, сряда, откритият пазар до Автогарата в Айтос не функционира. От рано сутринта служителите на Общината оградиха терена с ленти и недопуснаха търговците и сергиите  на обичайните им места.

Причината за затварането на тържището е замърсяването на терена и нежеланието на търговците да го почистват след края на пазарния ден. От месеци насам, айтозлии и най-вече живеещите наоколо граждани недоволстват от купищата боклуци, оставени от търговците всяка сряда, след приключването на пазара.

Още преди седмици Община Айтос закупи найлонови чували и ги раздаде на всеки един от търговците с прудупреждението, че ако не почистват, пазарът ще остане затворен за търговия.

Въпреки това, търговците продължават да замърсяват мястото, което е в непосредствена билзост до пътя за Варна, а недоволството на живеещите наоколо съвсем оправдано нараства. Това е причината за дисциплиниращата мярка предприета от кмета Васил Едрев. Той е категоричен, че пазарът няма да отвори, докато търговците не гарантират хигиената на терена.

В момента търговците организират контактна група за самоконтрол, която да следи за почистването на терена и да спазва изистванията на наредбата за обществен ред. "Единственото изискване към търговците е, след пазара районът да бъде чист", коментира кметът Васил Едрев.

Ако търговците не успеят да се организират и да спазят условията, пазар няма да има и следващата сряда, категоричен е кметът.

Снимки