Днес, на Димитровден Айтос празнува за 24-ти пореден път!

След Светата Литургия в храм "Св. Димитър", който днес има патронен празник, към площад "Свобода" тръгна Литийно шествие с иконата на Светеца, покровител на Айтос. Военнослужещи от военно формирование 54950 – Бургас и представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България - Варна участваха в тържествено отбелязване на празника.

Празненствата започнаха с изпълнения на Представителния духов оркестър на ВМС. Участници във военните ритуали на площад "Свобода" бяха офицери, старшини и матроси от военните формирования дислоцирани в пункт за базиране - Бургас от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС. Строят на почетния караул беше приет от началника на гарнизон Бургас и командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС флотилен адмирал Мален Чубенков.

   Молебен за здраве и благоденствие отслужи Агатополският епископ Йеротей в съслужение със свещеници от епархията. Кметът на Община Айтос Васил Едрев поднесе празничен поздрав към айтозлии. "Гордеем се с богата история на Айтос, която ни дава самочувствие за бъдещето. Знам, че като потомци на траките и Аетос, на храбрите войни на Тервел и на будния възрожденски дух на предците ни, айтозлии не се огъват пред трудностите. Здравият айтоски корен ни е привързал към това място с родова памет и традиции. Силният айтоски характер и високият дух ще ни помогнат да приемем предизвикателствата и да преодолеем трудностите. Важно е да сме заедно, да си вярваме, и да градим Айтос като общ дом за децата си," каза в словото си градоначалникът.

    Изненадата тази година беше уникалната Фолклорна композиция на площада, изпълнена от близо 300 деца и ученици, които наредиха 24 хороводни кръга, толкова, колкото са годините, в които Айтос празнува Димитровден.

НИКОЛИНА ЧАКЪРДЪКОВА е на празничната сцена на Айтос тази година. Вечерта, преди празничните фойерверки, айтозлии ще аплодират концертът „Айтос празнува”, който събира ПОЛИ ГЕНОВА и младата ВАЛЕРИА ВОЙКОВА с айтоски корен, спечелила много фенове по време на кастинга на едно известно телевизионно шоу.

Айтозлии посрещат празника с добри новини. Община Айтос успя да размрази важни проекти, които от две-три години чакат финансиране. На път е да тръгне ремонтът на парк "Славеева река" Карт бланш получи и най-важният проект за Айтос през следващите две години - Изграждаенто на пречиствателна станция за отпадъчни води в Айтос.

 

 

 

Снимки