70 години коренът събира айтозлии в София

На 70-та юбилейна среща се събраха столичните айтозлии в София на 8 февруари 2019 г. Събитието откри адв. д-р Мария Петрова - Председател на Земляческо дружество "Трите братя". "Тази среща е по-специална, тя е юбилейна. Признавам си, че доста често се налага да говоря пред много хора и почти никога не се вълнувам, толкова, колкото, когато ми се налага да говоря пред близки. Чувствам се един от Вас и чувствам всеки от Вас изключително близък. И се замислих, каква е идеята в продължение на 70 години хора, за които единственото свързващо звено е техният град, да се събират?! Значи, свързващото звено, извън града, в който пребиваваме и живеем, е нещо друго.

Това е коренът, който ни свързва. И ако едни хора се събират в продължение на 70 години, те са нещо повече от съграждани. И като са нещо повече от съграждани - те са семейство, те са хора, между които кръвта говори, и са хора, на които винаги може да се разчита. Искам да благодаря на всеки от Вас лично, затова, че винаги можем да разчитаме едни на други. За поредна година искам да благодаря на кмета Васил Едрев и общинските представители, че и на тях винаги можем да разчитаме. И понеже срещата е юбилейна, тази вечер искам да дам микрофона на колкото се може по-голяма част от Вас, защото вярвам, че всеки има какво да сподели и да разкаже за родния Айтос и да каже, каква е причината да идва всяка година тук, на земляческите ни срещи. На тези, които не успяват да идват, надявам се ще разкажете и ще ги доведете, за да ставаме в годините все повече и повече," заяви в препълнената зала на "Клуб КООП" на столичната улица "Г.С. Раковски" №99.

Д-р Петрова и винаги усмихнатият Ивайло бяха главните организатори на срещата. Младите айтозлии, които ръководят земляческата дружба, доказаха, че не е невъзможно да събераш заедно близо 200 земляци в един град с над 1.3 млн. жители. Няма ги вече част от доайените, присъствали на първите землячески срещи в София, дружеството видимо се подмладява. А с личен семеен пример Председателката показа виждането си приемствеността на 70-годишната традиция. Д-р Петрова дойде на срещата не само със своите родители и съпруга си, но и малката си щерка и двумесечния си син Петър.

С трите си прекрасни момиченца в залата бяха и наследниците на д-р Шабан Муталибов - дъщерята д-р Зенегюл Шабан и зет му д-р Акиф Шабан, един от ръководителите на "Инвазивна кардиология" във ВМА-София.  До тях усмихнати седяха  синът му д-р Севгин Муталибов с младата си съпруга, дипломиран юрист. Стоматологичният кабинет на д-р Муталибов в столицата е на знаковия булевард "Дондуков", научи още НП

Един от редовните участници в софияските срещи - Димитър Савов за съжаление не успя да присъства, повален от грип, но по телефона поздрави айтозлии сърдечно. Савов е едно от знаковите имена за Айтос от началото на 70-те години на м.в., бил е техническият ръководител и е трасирал пътищата към населените места в общината.

На айтоската вечер в София за първи път с баща си - общинския съветник Ружди Ахмед, дойде и младият Тайфун Ружди Ахмед, студент в София, в специалността "Инженерен дизайн". Баща и син споделиха с айтозлии новината, че по-малкият брат - Октай Ружди е на Международен турнир в Благоевград "Петко Сираков"- първият световен шампион по борба на България. От Благоевград Октай се завръща с бронзов медал, само шампиона на Грузия успял да пребори нашето момче. Семейство Ахмед съобщиха още за НП, че в началото на м. март т.г. на Октай му предстои участие в най-силното състезание на стария континент - Европейското първенство по свободна борба в Нови сад, Сърбия.

Кметът Васил Едрев беше приятно изненадан от присъствието на десетки млади айтозлии. Той честити на д-р Петрова появата на бял свят на малкия Петър, поздрави я за организаторския й талант и за многобройните й медийни изяви. "Радвам се да видя в сърцето на София толкова много земляци. И знам, че айтозлии в столицата са многократно повече от присъстващите в тази зала. Да сте живи и здрави! И да помните айтоския си корен! Позволете ми първо да благодаря на д-р Мария Петрова. Това момиче се оказа истински боец. Всяка година тя успява да събере на тези срещи все повече айтозлии, и все повече млади хора. Искам да й честитя сина, и да я поздравя за изключително професионалните й изяви по телевизиите и в печатните медии. Благодаря на д-р Петрова за привързаността към Айтос! И от свое, и Ваше име да й кажа: Гордеем се с Вас д-р Петрова!", каза още градоначалникът и разказа накратко новините от Айтос. Земляците сърдечно го поздравиха за новата визия на парк "Славеева река", по-въъзрастните признаха, че не помнят подобни промени да са се случвали там от десетилетия.

От името на земляците д-р Петрова предложи на Председателя на Общински съвет -Айтос Красимир Енчев, с приза почетен гражданин на Айтос да бъде удостоен академик Нкола Саботинов, дългогодишен председател на Българската академия на науките. И докато Джина Иванова от "Трамвай номер 5" веселеше земляците, както винаги енергичко и с широка усмивка в залата влетя най-известният айтоски зет Хайгашот Агасян, този път без чаровната Мари, заради грипа. Хайго пя соло и в дует с Джина, сърдечно поздрави земляците и даде тон за танците.  Не танцува, но дълго разговаря с приятелите си от Айтос, проф. д-р Джингиз Хаков, дългогодишен член на БАН. В продължение на половин век, само на една-две срещи не е присъствал, призна професорът, който всяка година чака сбирките с нетрпение. И както винаги изпрати сърдечни поздрави до всички близки и познати в родния град.

Малката дъщеря на Панайот Которов беше в красивата компания на млади айтоски дами, повечето от тях признаха, че идват за първи път на срещата. Редовните участници Тодор Демирков и Валентин Хараламбов пък споделяха маса с младите наследници на айтоските фамилии Узунови, Манолови, Дарачеви и Демиркови.

Сред земляците бяха и двете дъщери на екскметът Борис Щерев. По-малката от тях Светла Илиева сподели с кмета идеята си да бъде написана история на баскетбола в Айтос. Илиева предала солиден архив и снимки от историята на любимия спорт на сем. Гугалови - Илияна и Радостин, които ще съдействат книгата да види бял свят. Кметът, който също е бил баскетболист, обеща категорична подкрепа и съдействие.

Да, поколенията се сменят, а младите от родния град търсят своята айтоска среда в столицата. Двигател на тези процеси и чаровната председателка, която искрено се надява младите хора да постигнат успехите на старото поколение айтозлии в столицата. "Определено е имало хора със завидни биографии и постижения - генерали, професори, академици, министри. Имало е хора, които в годините са държали здрава връзката помежду си и са помагали на Айтос. Вярвам, че днешните млади айтозлии ще продължат тази хубава традиция и ще бъдат успешни", каза още за НП д-р Петрова. И всички са убедени, че тя ще работи, за има една сплотена айтоска общност в столицата, която не само заедно се весели, но и си помага.

НП

Снимки