19-годишният Ивайло Димитров за втори път спаси кръста на Йордановден

19-годишният айтозлия Ивайло Димитров спаси кръста на Богоявление в Айтос. Ивайло се оказа най-бърз от общо деветимата смелчаци, които тази година скочиха във водите на Славеева река. Младият мъж участва за четвърта поредна година в надпреварата за кръста и за втори път го извади за секунди. "Бях сигурен, че ще успея. Много съм горд и щастлив. Пожелавам здраве и късмет на айтозлии!", каза Ивайло пред НП, след като ритуално предаде кръста на ставрофорен иконом Ромил Негозов.

През 2017 г. Ивайло Димитров беше абитуриент в СУ "Никола Вапцаров", дипломира се успешно. Сега работи и учи, студент е по психология в университета "Проф. Асен Златаров" - Бургас. Младежът не присъства на награждаването в Етнографския комплекс "Генгер", защото бързаше за работа.

Слънчев беше тази година Богоявленския празник в Айтос. Стотици граждани дойдоха в парк "Славеева река". Храмът се оказа тесен, затова голяма част от айтозлии изчакаха ритуалното хвърляне на кръста на бреговете на Славеева река.

Сутринта о. Ромил отслужи Света Литургия, а малко по-късно - Велик Богоявленски водосвет пред вратите на храм "Св. Йоан Кръстител". После, заедно с кмета Васил Едрев поведоха към реката деветимата мъже, готови да скочат в специално подготвения бент на реката.

Най-възрастен между смелчаците беше 48-годишният юрист Георги Габровски, който скача всяка година и е дал обет да го прави докато е жив. За първи път за кръста се бори единадесетокласникът Веселин от ПГСС "Златна нива". "Беше студено, но съм горд. Догодина пак ще скачам.", каза за общинското издание младежът. Първи опит да хване кръста направи и Николай от СУ "Никола Вапцаров", с обещанието да е пръв сред доброволците догодина.

Богоявленският празник продължи в Архитектурно-етнографския комплекс "Генгер" с музика, наздравици и мезета, подготвени от любезния домакин Любомир Татаров, управител на общинското търговско дружество "Гергер" ЕООД. Извиха се хора, отвсякъде валяха пожелания за здраве и успешна година.

"Дай боже тази традиция да пребъдва във вековете. Да се раждат здрави е енергични айтоски дечица, които да поддържат българския дух и българщината. Бъдете живи и здрави и на Многая лета!", поздрави айтозлии о. Ромил. Кметът Васил Едрев честити новата година и Йордановден на гражданите и имениците, и благодари на о. Ромил и на младежите за продължаването на Богоявленската традиция в Айтос. Градоначалникът връчи парични награди на смелчаците, а ставрофорен иконом Негозов - книги с благословението на Сливенски Митрополит Ионикий. Свещенослужителят специално похвали пред гражданите Димитрина Данова от Община Айтос за усилията й да осигури вода в бента, въпреки непълноводието на Славеева река през този сезон.

В неделя, на 7 януари, Ивановден, айтозлии честваха и патрония празник на храм "Св. Йоан Кръстител" със Света Литургия и благопожелания към имениците.

НП

Снимки