Инициативен комитет внесе подписката за площад "Борис Щерев"

На 21 март т.г. Инициативен комитет с председател Кольо Колев и членове Здравко Манев, Кирил Стоянов, Жечо Георгиев и Енвер Ибрям Халил внесе подписка до кмета и председателя на Общинския съвет, с искане площадът пред Етнографския комплекс "Генгер" да носи името на екскмет на Айтос, вече покойния Борис Щерев.

През юли т.г. се навършват 95 години от рождението на Борис Щерев, и пак през юли - 14 години от кончината му. "Ние, айтозлии сме длъжни да оттадем заслужено признание на един от емблематичните кметове в историята на Айтос. Заели сме се да припомним заслугите на Борис Щерев към родния град, да припомним на поколенията това, което времето може да заличи", пише в мотивите за подписката. Идеята е на Инициативен комитет, който организира кампания за събирането на подписи за реализирането й.

За кратко време, 452-ма айтозлии са подкрепили с подписи предложението, стана ясно при внасянето му вчера. Инициаторите са избрали точно площада срещу парка, защото е в близост до два от обектите, за които Борис Щерев има безспорен принос, твърди председателя на ИК Кольо Колев. Към подписката има и текст, в който се изброяват заслугите на Щерев за развитието на Айтос. "Имаше граждани, които не само с желание се подписаха, но и написаха, че това е най-малкото, което градът ни може да направи за Щерев", каза Колев.

От инициативния комитет съобщиха още, че за изключителния си работохолизъм, Борис Щерев е получил 6 ордена, 16 медала, три златни значки и три звания "Заслужил ръководител" и "Отличник". Това е висока оценка, която екскметът е получил "отвън" за работата си, а сега е редно и родният му град да го оцени, макар и посмъртно.

Преди месец, кметът Васил Едрев даде карт бланш на гражданската подписка за именуването на площада, който до сега не е имал име. Предложението трябва да бъде одобрено с гласуване в Общинския съвет, затова членовете на ИК ще се срещнат с всички политически сили с молба за подкрепа. "Искаме ясно да изразим намеренията си и да представим конкретните мотиви пред всяка от политическите формации, преди предложението да бъде внесено за дебати и одобрение в заседателната зала. Към подписката с мотивите, внасяме още едно предложение - да бъде изградена паметна плоча на Борис Щерев на площада, за който настояваме да носи неговото име, заяви пред НП Кольо Колев.

Според новата наредба за паметниците и паметните знаци, приета в началото на т.г. от Общинския съвет, се изискват доста формалности за поставянето на паметна плоча, но инициаторите са въоръжени с търпение и упоритост и са решени да доведат идеята до успешния й край.

По повод внасянето на подписката вчера, в Центъра за услуги и информация на гражданите в сградата на Община Айтос, от името на ИК,  Колев поиска чрез НП да се обърне към гражданите на Айтос. Обръщението публикуваме без редакторска намеса.

"Уважаеми съграждани, Инициативният комитет на Гражданско сдружение "Борис Щерев" благодари на всички, които се включиха в подписката за именуването на площада пред входа на парка и Етнографския комплекс "Генгер", като в същото време поднасяме извинения към тези от айтозлии, до които не сме успели да стигнем и да потърсим тяхната подкрепа за позитивната идея. ИК със задоволство споделя, че паметта за Борис Щерев в община Айтос е жива. Инетресът към подписката е доказателство, че спомените от миналия ХХ век не са избледняли, не са заличени от времето и имената на достойните айтозлии. Убедени сме, че предложението ни и неговата реализация за именуване на полщада ще останат в историята на град Айтос.

Днес, на 21 март ИК внася подписката на вниманието на Общинския съвет и кмета на Общината за разглеждане и решение, съгласно закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. ИК отправя молба към всички общински съветници в Общински съвет - Айтос за подкрепа и решение, отговарящо на искането на 452-ма граждани на община Айтос."

НП

Снимки