Клуб "Орел" с напълно обновен състав на Държавното по спортна акробатика

Традиционно, много добро представяне регистрира за поредна година СКСА "Орел" - Айтос на Държавния отборен и  индивидуален шампионат по спортна акробатика за 2017 г. Надпреварата между най-добрите клубове в страната беше в два кръга, първият се проведе в София - индивидуално за възрастовите групи 6-8 и 9-11 години и групово за 6-14 години. На 29-30 юни беше държавното състезание за възрастите 7-15, 11-16, 12-18 и 13-19 години, групово.

Айтоският клуб с треньори Катя Цанева и Мартин Бенов се яви в напълно обновен състав и с много дебютанти в нови видове. Единственият вид, който се яви в състава си от миналата година беше смесената двойка Юзлем Касим и Гюркан Шабан във възрастовата група 6-14 години. Сред седемте най-силни двойки на България, Юзлем и Гюркан заеха третото място и взеха бронзовите медали.

Много видим напредък показа в класирането Карина Митева Цанева при най-малките - 6-8 години. Сред 34-те деца, Карина се нареди на 13-то място, а това е едва второто й участие в държавното състезание. Миналата година беше дебютът на Карина, през 2017-та тя успя да прескочи близо 15 места напред. Успешен дебют имаше Мелтем Тунджай Пачалъ, която зае 24-то място в групата на малките. Мелтем тренира в залата, заедно с талантливата си сестричка Дилара Пачалъ. Всеки ден, родителите водят двете момичета за тренировки от с. Трънак до Айтос.                      

И Раиса Бурова имаше дебют в по-голяма възрастова група - 9-11 години. От общо 40 деца, Раиса зае 9-то място, което според треньорите е отличен резултат за талантливото дете. Много трудни елементи имаше т.г. в съчетанието Ивелина Стаменова - 9-11 г. Едно леко закъсване я изпрати на 36-то място. "Съчетанието й беше много трудно, но Ивелина е боец, ще се справи", коментира Катя Цанева. 19-то място в класирането зае Никол Красимирова, която успя да пребори конкуренцията на десетки състезателки от своята възрастова група. В същата група вече се състезава и Ивайла Здравкова, която през м.г. беше златна медалистка при най-малките. Порастналата Ивайла зае престижното 6-то място, в състезание с общо 40 деца.

При момчетата, Янко Иванов се представи отлично. От 24 състезатели, Янко зае четвъртото място. "През 2016 г. Янко имаше златен медал в същата група, но т.г. 10 дни преди състезанието направи лоша контузия", уточни Цанева.

Сред 22-та състезатели на СКСА "Орел" - Айтос, които участваха в състезанието в столицата беше и новосформираната женска тройка Гюлсюм Махмуд Шукри - Елиф Исмаилова Исмаилова - Алисия Петкова. И трите момичета са от с. Тополица и трите пътуват всеки ден до Айтос, за да тренират. Те се състезават в групата 6-14 години. 24 тройки имаше на шампионата, нашата дебютираща тройка зае 7-то място.

Клубът има и нова женска двойка в групата 6-14 г. - Ивелина Стаменова Борисова и Валентина Пенчева Хаджизлатева. Момичетата се представиха отлично и заеха 6-то място в надпревара с още 25 женски двойки.

В София беше дебютното представяне и на новата смесена двойка Селин Илияз Сали - Валери Димитров - 6-14 г., която се нареди на пето място в крайното класиране. Още една нова женско двойка е сформирана, с участието на най-малката съсетзателка на Клуба - Невена Пенчева Хаджизлатева. Успешно й партнира Никол Красимирова Челебиева, момичетата се състезават в групата 6-14 г., среед 25-те вида, те станаха 19-ти.

В Държавния кръг в Горна Оряховица, айтоската школа участва във възрастовата група 7-15 години. Две женски двойки се готвеха да пътуват за състезанието, за съжаление, едната не успя да се представи на квадрата. Поради контузия, Дилара Пачалъ - Жаклин Красимирова не можаха да покажат таланта си на съдиите и публиката. Другата женска двойка Раиса Бурова Измерлиева - Ростислава Емилова Ковачева се представиха много успешно и заеха четвъртото място в групата 7-15 години.

Тази година СКСА "Орел" поднесе още изненади. Мариела Костадинова, част от най-успешната ни женска двойка с партньорка Мими Казакова, вече е част от смесена двойка. Мариела има нов партньор, с когото тренира в Спортното училище в Бургас. Двойката с нашето момиче, която се състезава в групата 13-19 години, завоюва три златни медала в Горна Оряховица. Новината от вчера е, че Мариела и новият й партньор влизат в състава на националния отбор на България за участие в Европейското първенство по спортна акробатика, което ще се проведе през октомври т.г. в Полша.  Още една възпитаничка на Клуб "Орел" - Айтос тренира в Бургас. Николая Дианова Тачева участва в женска тройка в групата 12-18 г. Тройката убедително спечели второто място и сребърни медали на тазгодишния шампионат.

Следващото голямо предизвикателство за състезателите и треньорите на "Орел" е националното състезание "Млад акробат" в Благоевград през ноември т.г. В  него ще участват всички деца във групите 6-8, 9-11, 6-14 и 7-15 години, без Мариела и Николая, уточни за общинското издание Катя Цанева.

"Работим успешно с хореографката Ивелина Костадинова, на която сърдечно благодарим за таланта и вниманието към децата. Гореща благодарност поднасяме на Управителния съвет на Клуба и на родителите - за подкрепата, за разбирането и изключителното съдействие. И най-вече, благодарим на децата за търпението, за дисциплинираността и за много добрите резултати", казва от свое име и от името на колегата си Мартин Бенов, Катя Цанева.

НП

 

Снимки