Литературен фурор в Айтос - огромен успех за младия Боян Боев и романа му "Сайбиева невеста"

През миналата седмица едно събитие в "Старата къща" събра, за първи път от монго време насам, възторжена млада и четяща айтоска публика. Поводът - среща с 26-годишния писател от Ямбол - Боян Боев и неговия роман "Сайбиева невеста". Домакини и организатори на срещата с талантливия младеж бяха директорът и учителите от Детска градина "Радост".

Цената, която трябва да платиш, ако се противопоставиш на партиархалните норми, според които честта стои над чувствата. Това е темата на романа, който пренася читателя един век назад в българското село, за да покаже дилемата на едно 18-годишно момиче - дали да живее или да обича, на фона на българските ритуали и традиции от края на ХVІІІвек.

Феноменален беше успехът на младия автор в Айтос. Още преди да се появи в града ни, десетки ценители бяха изчели романа. Опашка от почитатели се изви в очакване да се запознаят на живо с Боян и да получат автограф.

"Нещо ново е за мен тази мания по романа. Аз по принцип съм човек, който не обича да се показва, не обича такова внимание, но е факт, че признанието много ме зарежда. Обичам си работата в момента, но се надявам един ден само да пиша. Защото работата ми "изяжда" много време за писане", каза Боян в Айтос. Оказа се, че младият писател работи в книжарница и сам продава романа си, който в момента е един от най-търесните по лавиците не само в Ямбол, но и в старната.

Публиката беше впечатлена от лекотата с която младият автор си служи с архаичната лексика. Боев призна, че като дете често посещавал своите прабаби, които му разказвали истории от младостта си. "Тогава винаги питах, какво означава тези или онази думичка. Когато пишех романа, използвах тези думи, които те са ми казвали. По този начин, като че ли, заключвам спомена за тях в произведенията си. Това са думи, които не използвам в ежедневието, но са съвсем на място в този стил, в който пиша", беше отговорът на писателят.

Айтозлии го питаха още, дали е готов да напише за живота на съвременните хора и дали ще излезе от стила, който много се харесва на читателите. "Имам произведения на такава тематика, които така и не видяха бял свят. Надявам се, че поне едно от тях ще бъде посрещнато с интереса, на който се радва "Сайбиева невеста", каза още Боев.

При Боев идеите идват спонтанно. "Специално за разказите - сутрин като стана имам идея, която не ме изоставя, докато не я излея на белия лист. Затова, моите произведения никога не са планирани. Това е всъщност вдъхновението. При повестите и романите премислям повече нещата и нахвърлям чернови. При "Сайбиева невеста" имаше много герои и съдби, които с времето отпаднаха, защото ми се струваха нелогични в цялата тази история. Бях замислил, например, Минка също да има друг мъж, след смртта на нейния, но в последствие реших да променя съдбата й. И мисля, че крайнят вариант се оказа успешен", призна пред айтоската публика, авторът.

Боян Боев не скри огромната си благодарност от топлото посрещане в Айтос. Беше изключително впечатлен от нетрадиционния начин, по който беше представен романът му. Директорката Славка Рачева, учителките Мария Тодорова и Радка Стоянова, както и целият педагогически колектив на ДГ "Радост" вложиха много енергия и дариха с изключително внимание Боев. Драматизация на първа глава и детски танц внесоха в залата атмосферата на "Сайбиева невеста". ДГ "Радост" изненада присъстващите с оригиналност и специална грижа за младия талант, за което айтоската публика горещо благодари.

НП

Снимки