На 6 февруари Айтос празнува 141 години от Освобождението си

На 6 февруари Айтос много тържествено празнува

Деня на Освобождението си.  Айтозлии от всички възрасти традиционно се събраха пред Параклиса-костница "Св. Димитър". Тържествата започнаха със заупокойна молитва за падналите за освобождението на града, отслужена от ставрофорен свещеноиконом Ромил Негозов. Ученици от СУ "Христо Ботев" с преподавател Теодора Калчева развълнуваха присъстващите с патриотични слова и стихове. Те припомниха събитията преди 141 години и участваха в ритуала за поднасяне на венции цветя пред паметника на "Дядо Иван" в двора на параклиса. Сред присъстващите бяха кметът на Община Айтос Васил Едрев, Председателят на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев, общински съветници, директори на учебни заведения и институции, много ученици и граждани. Венци на признателност поднесоха Община Айтос, Общински съвет - Айтос, всички училища и детски градини, организации, институции и местни партийни централи.

След тържествената церемония, с шествие

айтозлии се отправиха към бившето Логопедично училище, където е квартерувал щабът на руската войскова част, предвождана от полк. Лермонтов. Пред паметната плоча, поставена преди повече от век, организации, институции, политически партии и граждани поднесоха още цветя и сведоха глави в знак на признателност.

Според историческите данни

В началото на 1878 г., 24-та руска девизияя тръгва на изток къмбългарското Черноморско крайбрежие. В Сливен е сформиран т.н. "летящ" отряд, а за негов командир е назначен полковник Алексаандър Лермонтов. Отрядът имал за задача да освободи крайбрежните градове. В късния следобед на 6 февруари 1878 г., отрядът на полк. Лермонтов влиза в Айтос. Часове наред цялото айтоско гражданство чака освободителите. Под звъна на черковните камбани, първенците на града и духовенството тържествено посрещат руските войни. Стъпвайки в града, полк. Лермонтов влиза в старото училище, /бивше Логопедично/, където за кратко е щабът на летящия отряд. Айтоското гражданство е поставило паметна плоча на една от стените на училището –  знак за признателност към освободителите. В продължение на повече от век, това е едно от паметните места в града, на което айтозлии идват да се поклонят с венци и цветя, всяка година на 6 февруари.

Командирът на отряда Александър Лермонтов

е роден през м. февруари 1838 г., завършва Пажския военен корпус в Москва, след което е назначен в руската армия.. През 1872 г. е произведен в чин полковник и става командир на полк. След освобождението на град Бургас е произведен в чин генерал. След освобождението на Айтос, той оставя пет роти за гарнизон в града със задачата да осигурят сигурността на българското население. Българи и руси започват изграждаенто на временна администрация на града, за първи кмет на Айтос е назначен Божил Сапунов, баща на създателя на айтоския вестник Никола Божилов.

Параклисът-костница – айтоският символ на Освобождението

Построен е на мястото на старата градска църква и окончателно завършен на 16 август 1902 г. Ръководството на строежа е било възложено на градския кондуктор-техник Петко Златарски. Първомайстор е Деню Дончев от Тревненско. Околовръст е имало християнско гробище. Останките на починалите, между които и на православни свещеници, погребани под олтара на старата църква, били събрани и положени в параклиса, който е с доста голяма дълбочина.

Параклисът е изцяло реставриран от каменоделска бригада с ръководител Сава Танев по повод честванията за Освобождението на Айтос на 6 февруари 1998 г., обособен е исторически комплекс с паметника „Дядо Иван”, дело на скулптура Христо Танев.

НП

Снимки