Офталмологът д-р Румен Мутавчиев с безплатни прегледи за пенсионери в Айтос

Беседа и безплатни очни прегледи за катаракта и глаукома бяха проведени на 28 март т.г. в Айтос, благодарение на Националната кампания „Право на зрение". Прегледани и консултирани бяха над 100 айтозлии от третата възраст, от един от най-добрите офталмолози в България д-р Румен Мутавчиев от УМБАЛ АД - Бургас.

Пред членовете на клуба на туристите ветерани и пенсионерския клуб, офталмологът д-р Мутавчиев подчерта необходимостта от навременнна диагностика, която е от ключово значение за провеждането на адекватно лечение и предотвратяване на загубата на зрение. След 55-годишна възраст консултациите с офталмолог са изключително важни, тъй като катарактата и глаукомата са сред водещите очни заболявания и най-честата причина за загуба на зрение, като засягат предимно хора в напреднала възраст.

Айтозлии изслушаха с интерес съветите на д-р Мутавчиев и подробностите за начиинте да се предпазят от болестта. Информационната беседа и прегледите се проведоха в Арт залата на Общината, която с желание съдейства на пенсионерската общност за провеждането на кампанията и в Айтос. Те искрено благодариха на д-р Мутавчиев, на екипа му, и на координатора на кампанията за България Юлия Андреева, които въпреки изключителната натовареност и ангажименти, успяха да отделят достатъчно време, внимание и грижа за очното им здраве.

Консултациите са част от Национална кампания „Право на зрение", чиито организатори са Национална пациентска организация и Институтът за здравно образование. Тя се провежда от 2011 г., благодарение на специалисти офталмолози от цяла България. След прегледите д-р Мутавчиев заяви пред НП, че има много пациенти от Айтос, а на място, не е констатирал заболяването катаракта, не е установил и случаи на глаукома. Той остави личния си телефонен номер на всеки един от присъстващите, заедно с брошури, в които точно и ясно са описани проблемите, свързани със заболяването и възможностите за лечението им.

По време на беседата стана ясно, че катарактата не подлежи на профилактика и предотвратяване, но за сметка на това е лечима - свързана е с потъмняване на естествената леща в окото, което води до влошаване на зрението. Наричана е „старческо перде", но в риск са и хората над 55-60-годишна възраст. Глаукомата пък обхваща група от очни заболявания, свързани с повишаване на налягането в окото и с увреждане на очния нерв. Може да причини необратима загуба на зрението и да доведе до слепота, ако не бъде своевременно лекувана.

Според данни на Световната здравна организация глаукомата е втората основна причина за загуба на зрението по света след катарактата. Зрението, загубено вследствие на глаукома, е невъзможно да бъде възстановено, дори с хирургическа намеса, обясни още д-р Мутавчиев.

Благодарим на Община Айтос за изключителното съдействие, за грижата за здравето на своите граждани и за просторното и топло помещение, което ни предостави за беседата и прегледите, заяви за НП Юлия Андреева, която има изключителен принос за успеха на кампанията "Право на зрение" в страната.

НП

Снимки