От Айтос стартира информационна кампания за Българското председателство на Съвета на ЕС

Какви са ключовите послания, възможностите за България и очакванията на гражданите за предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС - това бяха само част от темите на първото събитие в Айтос, с което на 9 октомври т.г. стартира информационна кампания в област Бургас.

      В още четири общини пред широката общественост ще бъдат представени икономическите и социални ефекти – резултат от 10-годишното ни членство в ЕС. Как работи международната организация, какъв е дневният й ред и какво на практика представлява ротационното председателство на Съвета на ЕС са въпросите, на които по достъпен начин кампанията ще даде отговор. Инициативата се реализира от Областна администрация Бургас, съвместно с общините, неправителствения сектор и има за цел да популяризира приоритетите на Българското европредседателство и да насърчи партньорството в процеса на взимане на решения в ЕС.

Освен в Айтос, общините на територията на областта, в които ще се проведат информационните събития са Карнобат, Средец, Приморско, Поморие - форматът на срещите е отворен за всеки, който има интерес към темата.

Айтос даде успешен старт на кампанията в препълнената Актова зала на СУ „Никола Вапцаров”. Областният управител Вълчо Чолаков, кметът на община Айтос Васил Едрев и Началникът на РУО - Бургас Виолета Илиева се срещнаха с дванадесетокласници от трите средни училища в града, с техните преподаватели,

директори и с граждани. Беше представена презентация, посветена на 10-та годишнина от членството ни в ЕС и подготовката на страната ни за първото ротационно председателство, което предстои през 2018 година. Презентацията беше представена от Мария Бурулянова – Експерт "Логистика и информация” в Областен информационен център - Бургас.

Много непринуден беше разговорът с младите хора за стремежите им, за визията им за бъдещето като граждани на ЕС и за възможностите, които им предоставя членството в ЕС да развият потенциала си. Проведе се и дискусия за живота на младите отпреди 10 години и сега, за необходимостта от информираност и владеенето на езици, за добрата училищна подготовка и конкурентната среда, в която трябва да се реализира младото поколение на България. Дванадесетокласниците зададоха въпроси, свързани с обучението в страните от ЕС, със студентските стипендии и конкретните ползи от Председателството.

Кметът Васил Едрев представи пред младата аудитория по-значимите европейски проекти, реализирани от Община Айтос и ползите от тях за гражданите. "Оперативните програми на ЕС ни дават възможност за допълнителни средства, които в някои случаи в пъти надвишават общинския бюджет", каза кметът. И даде пример с бюджет-2017, който е в размер на 22 540 000 лв, и финансирането по ОП "Околна среда" в размер на 19 млн.лв за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води в Айтос. "Средствата само по едни европейски проект в Айтос са приблизително толкова, колкото са парите за издръжката на Общината за една година, заяви градоначалникът и подчерта, че България получава над три пъти повече средства по линия на европейската солидарност, отколкото внася в бюджета на ЕС.

"Що се отнася до Председателството на България на Съвета на ЕС - не трябва да търсим конкретни финансови ползи. Като председателстващ, България ще може да постави в дневния ред на Съвета важни приоритети и въпроси, касаещи общността или група държави-членки, какъвто е въпросът за бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г. - най-големият единен източник за финансово подпомагане на инвестиции в растеж и заетост в ЕС.", каза още пред Випуск 2018 кметът Васил Едрев.

Айтос не случайно избра млада публика за първото информационно събитие в областта. Развитието на младите  хора е един от четирите основни приоритета, върху които е насочен фокусът на българското европредседателство. Сигурност и стабилност, европейска перспектива на Западните Балкани, предприемачество и иновации и Кохезионната политика след 2020 г. са сред останалите акценти, залегнали в програмата на страната ни за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС.

НП 

Снимки