ОТКРИХА НОВ ФИЗКУЛТУРЕН САЛОН В УЧИЛИЩЕТО В С. МЪГЛЕН

С чисто нов физкултурен салон се сдоби преди Коледа ОУ "Христо Ботев" с. Мъглен. Откриването на първото спортно съоръжение в историята на училището беше на 18 декември в присъствието на ученици, учители и родители. Гости на събитието бяха кметът на Община Айтос Васил Едрев, председателят на постоянната комисия по култура, образование, спорт, туризъм, здравеопазване и социални дейности" към Общински съвет - Айтос, Атанас Маринов, кметът на с. Черна могила Юсеин Юсеин, директори на училища, представители на общинската дирекция "КОВЗС" и читалищни дейщи.

Директорът на ОУ "Христо Ботев" Зорка Петкова откри тържеството с вълнуващо слово за общите усилия на училището, Общината и спомоществователите, които са сбъднали мечтата на мъгленските деца да имат възможно най-добрите условия да спортуват. Петкова, заедно с кмета Васил Едрев и кмета на с.Черна могила прерязаха лентата за откриване на салона, който събра всички присъстващи на тържествен училищен концерт.

В Мъглен си знаят, че имат уникални мажоректи, но гостите със сигурност бяха изненадани от представянето на грациозните момичета с ръководител Мирена Генчева. "Такъв мажоретен състав няма и в града", коментираха изявата на възпитаничките на Генчева, зрителите. Марожоретният състав на ОУ "Христо Ботев" е създаден през 2019 г., но вече може да конкурира национално известни формации, увери се на място и НП.

После, на сцената се появиха в чисто нови народни носии, децата от Групата за фолклорни танци "Хоп-троп". Малките танцьори са ученици в начален етап, а новите им фолклорни костюми са изработени със средства на училището и спомоществователи, научи още общинското издание.

Кулминацията на празника бяха коледарите, които със завидна опитност, и стриктно спазвайки традицията, благословиха присъстващите. Директорката им поднесе погача, а голямата изненада за гостите тепърва предстоеше. На импровизирани щандове в новия физкултурен салон беше организиран базар "Българската Коледа". Сувенири, играчки за елхата, суровачки и стотиците още оригинални произведения на изкуството се оказаха дело на ръчния труд на деца и родители. Директорката Зорка Петкова мотивира малки и големи да участват в базара. Стана ясно, че всички събрани средства, до последния лев, ще бъдат приведени по сметката на националната инициатива, свързана с подпомагането на болни деца.

Що се отнася до новия училищен физкуртурен салон, общинското издание научи, че преди да грейне, сградата била порутен склад за стари вещи. По идея на Зорка Петкова, общинските експерти я огледали и решили, че може да бъде преобразена. Колективът запретнал ръкави, намерил спонсори и с участието на местната общност съградил спортния обект.

Добрата ръка на стопанин личи и в училищната сграда. За по-малко от две години директорката е "пипнала" всяка класна стая, всеки кмадратен метър от коридорите и стълбищата. Освежени, ремонтирани и отоплени са всчки училищни помещения. Училището е спечелило проект за целодневно обучение, по който е ситуирало специално помещение за следобедния режим на най-малките. Дворът пък е перфектно поддържан с алеи, градинки и игрище. И само в Мъгленското училище могат да ви кажат, как от четири стари автомобилни гуми, можеш да направиш снежен човек за радост на децата преди празниците.

Снимки