Откриха първият училищен музей в Айтос

На 21 ноември в Деня на християнското семейство, в СУ "Христо Ботев" беше тържествено открит първият училищен музей на образователното дело в Айтос. Ученици от Школата за слово, мелодия, театър "Генгерче", Дуйгу, Анелия и Йордана от 11 клас с ръководител Татяна Йотова откриха тържеството със стихове и патетични слова за образователна история на Айтос, съхранена в новооткрития музей. Поканата на училището за откриването на музея уважиха представители на Община Айтос, Военен клуб - Айтос, НЧ "Васил Левски 1869" - Айтос, Иванка Белева - уредник в Регионален исторически музей - Бургас, Петър Панчев - краевед, Стефка Бакърджиева от БНР, ставрофорен иконом Ромил Негозов, Тодор Ганев - началник на РУП-Айтос, Здравко Костов - представител на Обществения съвет, Мария Дучева - Председател на РС-Айтос, учители ветерани, настоящи учители, ученици и граждани, възпитаници на училището.

Директорът Пенка Кирязова сподели свои размисли за откриването на музея. "Изкючително сме щастливи, че една наша отколешна мечта, идея на г-жа Татяна Йотова, наай-после намери своята реализация. Благодаря на всички, които се отзоваха на нашата покана, за да съпреживеем заедно този, според мен, исторически ден за образованието на Община Айтос. От името на училищната облност благодаря на всички ученици, родители, баби, дядовци, граждани на Айтос, които пергърнаха нашата идея и позволиха тя да стане реалност като споделиха с нас своите спомени. Благодаря на учителите-организатори на това всенародно дело - Николай Димитров, Дора Пантелеева, Зорка Колева, Атанас Маринов, и разбира се - Татяна Йотова, както и на всички останали, които помагаха. Благодаря на учениците от ХІІа клас, които вложиха сърце, душа, много време, а вероятно и лични средства. Не случайно избрахме 21 ноември заа откриване на музея на образователното дело. Избрахме Деня на християнското семейство с ясното съзнание, че семейството и образоваността са устоите, благодарение на които българският дух е оцелял през вековете", каза Кирязова и призна, че й се иска музейната сбирка да носи името "Мисия Образование".

Музеят е символ на благодарността на съвременниците към родолюбивите българи - айтоските първенци, които преди 150 години са осъзнали необходимостта от образование и са подпомогнали със средства създаването на първото българско училище в града, чийто приемник е СУ "Христо Ботев". Той е своеобразна почит към делото на първоучителя Господин Димов Бъчеваров и неговите следовници, запалили искрата на просвещението сред айтозлии. Музеят е своеобразен поклон и преклонение пред делото на всички знайни и незнайни учители, които през тези 150 години са предавали факела на знанието на айтоските деца и младежи. "Иска ми се това да бъде само началото. началото на една продължителна изследователска дейност на нашите ученици и учители, за да продължим да пазим историята на образователното дело в ообщина Айтос", каза още Пенка Кирязова.

Атанас Маринов - учител по история подчерта, че музеят се открива по повод 150-годишнината, която СУ "Христо Ботев" празнува с много прояви през цялата 2018 г. "Искам да благодаря на Пенка Кирязова, защото без директора ни, музеят нямаше да се случи. Това беше човекът, който през цялото време ни помагаше и ни съдействаше. Какво можете да видите в нашия музей? Има витрина с информация и снимки за нашия патрон - Христо Ботев. Специална витрина е отделена за първоучителя Господин Димов. Ще видите какво се е случвало с нашето училище през всички периоди от историята ни - по време на монархията, при социализма и след 1989 г. Можете да видите и материалния израз на най-големите спортни успехи на училището. Има витрина, в която са подредени нашите реликви - летописни книги, орденът "Кирил и Методий" по повод 100-годишния юбилей на училището. Музеят ще пази уникален дневник - първия училищен дневник в Айтос от учебната 1899/1900 година и първия училищен звънец, давал началото на учебната година в продължение на десетилетия", заяви на откриването Маринов.

Учениците от ХІІа клас бяха изключително горди от участието си в създаването на музея. С вълнение и много обич те изразиха надежда, че поколенията след тях ще продължат родолючивата инициатива. От името на учителите ветерани Славка Калчева - председател на клуб "Вяра" - Айтос и краеведът Петър Панчев поздравиха учлищното ръководство и екипът, създал музея.

Учителят по история Николай Димитров и инициаторът Татяна Йотова показаха на гостите експонатите на музея. Според Димитров, една от най-впечатляващите реликви в сбирката е Актът за освещаване на първото знаме от 1935 г. и самото знаме на тогавашното Айтоско Средно Реално училище. Посетителите видяха още знамето на училището до 1989 г и првата летописна книга по време на социализма на ЕСПУ "Христо Ботев", както синята и червената връзка - задължителен аксесоар за учениците до края на 80-те години на м.в.

"Не е честа практика да се открива музей в училище. Естествено, инициативата на СУ "Христо Ботев" - Айтос е много хубава и полезна. Приятно съм изненадана от амбицията и работата на младите учители. В очите им има светлина, гордост от постигнатото и амбиция да продължат. Видях, че и учениците са много запалени. Вярвам, че много хора ще видят музея, но дори само възпитаниците на училището да го посещават, това вече е успех за СУ "Христо Бонев"", коментира събитието за НП, Иванка Белева - уредник на историческата експозиция на музея в Бургас, която беше в Айтос специално за откриването на училищната музейна сбирка.      

СУ "Христо Ботев" вече има музей, в който времената говорят, музей, който макар и не голям, съдържа документи, факти, фотоси, експонати, съхранили във век и половина до днес, богатство за бъдещите поколения. С много грижа, отговорност и старателност учители, ученици, родители (настоящи и от близкото и далечното минало) са извършвали събирателска дейност, пазели са реликви, важни предмети, дневници, за да достигнат те до нашето време. За да знаят и помнят айтозлии миналото си, корените си. За знаят поколенията, колко трудности, колко препятствия са преодолели предците от идването на Господин Димов Бъчеваров в Айтос от Котел, през борбите срещу гръцкото църковно служение, през насилието на робските години, през кървавите дни на Първата, Втората световна война, през редица образователни реформи, коя добра, коя – не толкова, за да достигне до днешното си достойно място в града ни, в областта, в България.

         Затова гордо звучаха думите на възпитаниците на Татяна Йотова на тържественото откриване. "Горди сме с основоположника – Даскал Буньо! Благодарни сме на неговата всеотдайност и възрожденски ентусиазъм. Той е нашето градивно начало. От него тръгва пътят към просвещението на айтоските момичета и момчета, на техните родители и близки. Горди сме с това, че носим името Ботевци, свързани сме неразривно с големия поет и революционер, Христо Ботев, чийто пример за жертвоготовност гори в сърцето на българската история.  

      Този наш училищен музей е жест и поклон пред светлото дело на всички радетели за българска просвета и култура, кратък разказ за големи събития и хора. Усмивка към миналото и инвестиция в бъдещото възпитание на поколенията идващи след нас!"

НП

Снимки