Пирне празнува с фойерверки, концерти и общоселско веселие

Кметство с.Пирне и Народно Читалище "ПРОБУДА-1925" организираха на 5 май т.г. тържествата за традиционния събор на селото, който всяка година се празнува около Деня на Св. Атанасий Велики - 2 май. Гости на празника бяха народните представители от 44-то Народно събрание Ивелина Василева, Гергана Стефанова и Тодор Байчев, Председателят на Общински съвет - Айтос Красимир Енчев, общински съветници, лидери на местни политически партии и много айтозлии с пирненски корен.
Празникът на родното село беше открит пред сградата на обновеното читалище с националния химн и издигане на националното знаме. Самодейците на Народно Читалище "ПРОБУДА-1925" и малчуганите от детската градина посрещнаха гостите с "Добре дошли" и с развети знаменца. На фасадата на читалището, организаторите бяха поставили огромен билборд  -"Да се срещнем с песен в родното ни село".

Народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева поздрави пирненци, а кметът Васил Едрев изпрати поздравителен адрес с пожелания за здраве и успехи във всеки пирненски дом. "Скъпи пирненци, Вашата сила е в обединението около историята и настоящето на родното село. Желая Ви заедно да решавате проблемите и да обедините усилия за общото си бъдеще. Защото тук живеят Вашите деца, нека тук да градят домовете си и Вашите внуци", пише още в поздрава на кмета до местните.

Празникът започна с концертна програма с изпълнения на деца от ОУ "Христо Ботев" - Пирне, детската градина, ДТС "Тракийче" - Айтос с ръководител Росица Кавръкова, Състав за изворен фолклор при НЧ "Васил Левски 1869" - Айтос с ръководител Маргарита Петрова, Битовия хор на Тракийско дружество "Петър Киприлов 1897" - Айтос - "Българка".

"Да се срещнем с песен в родното ни село", беше надсловът на общоселското веселие със специалното участие на славеят на Странджа Жечка Сланинкова и оркестър "Родолюбие" със солисти Николай Христов и Яна Иванова. Хора се извиха на площада, а всеки пирненски дом отвори врати за гости и приятели. Празникът завърши с фойерверки и наздравици.

Чрез общинското издание, организаторите - Кметство с.Пирне и Народно Читалище"ПРОБУДА-1925" благодарят на спомоществователите, с чиято подкрепа пирненци празнуваха от рано сутринта до тъмно. "Да се чувствате благодарни, без да го изразите, е като да опаковате подарък, без да го подарите. Сърдечно благодарим на всички, с които заедно подготвихме и реализирахме програмата за Празника на с. ПИРНЕ! Благодарим Ви както за професионализма, така и за страстта и емоциите, които заедно вложихме при подготовката на празничната програма, Благодарим за вдъхновението, креативността и отдадеността на всеки от участниците. За венеца на празника - тържествената заря, благодарим на Гергана Желязкова Стефанова! Благодарим Ви, мили хора за изключителната подкрепа! Благодарим на всички, които искрено вярват, че обединени можем да постигнем онова, което никой от нас не би могъл да направи сам. И това не са просто думи, а начинът, по който със сърце и душа мислим и работим за Пирне!", каза пред НП Янка Савова - Секретар на НЧ "ПРОБУДА-1925" с. Пирне.

Жечка Сланинкова и Николай Христов Габровеца не скриха възхищението си от топлото посрещане и перфектната организация "Хубав събор, в хубаво село, с прекрасни колеги и сърдечни хора. Удоволствието беше пълно - и за нас и за гостите на събора", каза за НП известната народна певица.

НП

 

 

Снимки