8 пожелаха да дарят кръв в Айтос

Акция за безвъзмездно и доброволно кръводаряване със съдействието на Община Айтос,  проведе на 20 март т.г. мообилен екип на Университетска многопрофилна болница за активно лечение- Бургас АД. В продължение на четири часа, в сградата на Медицински център І ЕООД - Айтос, екипът беше на разположение на желаещите да дарят кръв, в кабинет, на първия етаж на сградата.

Според медиците, хуманният и безвъзмезден акт на милосърдие и човешка солидарност се радвал на интерес от страна на айтозлии. 40 минути след старта на акцията, обективът на НП видя в кабинета айтозлийка, пожелала да дари кръв. Общо осем доброволци са се явили, екипът е върнал един от тях. Акцията е успешна, благодарим на Община Айтос за логистиката и пълното съдействие, казаха още от УМБАЛ АД - Бургас.

От мобилния екип НП научи още, че мъжете могат да даряват кръв пет пъти в една календарна година, а жените - четири пъти, като интервалът между две дарявания трябва да бъде не по-малък от осем седмици. Всеки дарил кръв е получил два дни платен отпуск и е текстван за СПИН, хепатит В и С и сифилис.

НП

Снимки