„Работилничката на принцеса Светулка“

„Работилничката на принцеса Светулка“ е проект, който има за цел да провокира артистичната страна на децата. Да развива въображението им, ведно с фината моторика. Да им дава възможност да изразят себе си.

Идеята на проекта е посредством творческите работилниците, децата да бъдат запознавани и обучавани на различни техники за декорация и ръкоделие. Те ще имат възможност сами да рисуват и изработват украси, картички, бижута, цветя, мартенички, сурвачки, да претворяват отпадъци и подръчни материали в кукли и какво ли още не. При всяка среща децата ще имат шанса да обсъждат теми и въпроси, които ги вълнуват, да споделят преживявания. Естествено, за да е пълно забавлението, ще има време и за игри.

Грижата, за да се случи всичко това и в Айтос, има НПО „Сдружение за опазване ЕДНА ПРИРОДА“. Преподавателските места в кръжоците поемат две дами, педагози – Светлана Пискунова и Гергана Христова, които застават зад идеята. Творческите работилници са логичната следваща стъпка в професионалното им развитие.

Светлана Пискунова вече 14 години ръководи сватбена агенция „Перфекта“ https://www.facebook.com/partyperfecta/, която се занимава с декорация на сватби, детски рождени дни и всякакви тържества. Отделно от това, тя твори и всякакъв вид декорации, които започва да излага в интернет с името „Работилничката на принцеса Светулка“. Правила е работилница за деца, но сега вече е моментът да създаде свое място, където да работи постоянно с деца и да ги учи да се влушват в артистичния си дух.

Идеята на проекта е, освен за духа на децата, да се погрижи и за физическата им активност. С тази задача се нагърбва Гергана Христова, която е спортен педагог и от 8 години ръководи свой спортен клуб „Динамика“ https://www.facebook.com/SportenKlubDinamika/ , в който преподава аеробика, а от две години е инструктор и към други клубове. Тя има за цел да създаде физическа култура у децата и да им покаже предимствата на спорта. В началото игрите ще бъдат на закрито, но в топлите месеци на годината децата ще имат възможността да се забавляват с физически активности навън.

Надеждите на организаторите са, че „Работилничката на принцеса Светулка“ ще се обособи като място без аналог в гр. Айтос, специално създадено за деца, което ще проличава още от обстановката. С пълната подкрепа на Община  Айтос ще се използват спортните съоръжения на града, за нуждите на айтоските деца. Заниманията ще се провеждат през почивните дни и ще са обособени за две възрастови групи – предучилищна (5-7 години) и начална училищна група (8-11 години). Стартът на работилниците е плануван за средата на месец февруари 2019 г., а мястото е Младежкия център в Етнографския комплекс „Генгер“.

 

Снимки