Разкажете на по-възрастните близки хора какви са схемите за алоизмами!

Превантивната кампания по повод телефонните измами няма крайни срокове. Нон стоп служителите на РУП-Айтос информират възрастните хора, и предупреждават  младите, че за телефонните измами трябва непрекъснато да се говори в семейството. Защото въпреки обилната информация, все още немалко възрастни хора стават жертва на алоизмамите.

Тази есен алоизмаимте отново зачестяват, съобщиха от полицията. През последните дни потърпевши в Айтос няма, но затова пък в Средец  има съвсем пресен случай по схемата "Съдействие на полицията".

Схемата не е нова, но все още добре работеща. Съвсем скоро, НП ви  информира за 80-годишна айтозлийка, която "съдействайки" на полицията, "олекна" с 5500 лв и 50 грама златни накити. Затова, от РУП - Айтос се обръщат към първо младите хора и ги призовават по-често да разговарят със своите родители на тази тема, защото индиректно и те са потърпевши от алоизмамите.

Схемата "Съдействие на полицията" показва "стабилност" във времето, пред вид факта, че възрастните хора имат подчертан респект от работата на полицията. „Съдействието" е свързано с измамата "помагаш при задържането на телефонни измамници". За целта,  трябва да предоставиш парични суми и ценни вещи, които впоследствие "ще ти бъдат върнати с прокурорско постановление”. От полицията за пореден път подчертават, че никога и при никакви обстоятелства, полицейските служители не искат пари и ценности от гражданите.  Ако в телефонен разговор става дума за пари, това вече е сигнал за опасност, която с категоричен отказ или с помощта на своите близки и полицията, възрастните хора могат да предотвратят.

        Схемата "Покупка на автомобил" е съвсем нова и все още ве е взела жертви от Айтос. Тя е свързана със сайт за продажба на автомобили - ако сте заинтересуван от определен автомобил, получавате телефонно обаждане с искането да приведете определена сума за покупката му.  Парите ви изчезват, и с тях мечтата ви за автомобил.

За пореден път, РУП-Айтос разпространява превантивни листовки с най-честите случаи на телефонни измами - банално известните "класически" схеми като:

     Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари

           Болен от /свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина

            Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, а при инцидента е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия, е необходима голяма сума пари

          Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима голяма сума пари или ценности

          За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / или друг тип социално подпомагане, е необходимо да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” голяма сума пари или ценности, за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”

            Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети

           Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и др. от голям търговски обект.

Схемите не са една и две, възможни са още вариации, но крайната цел е измама. Необходимо е, възрастните хора, да бъдат перманентно предупредждавани, че след подобни телефонни обаждания, трябва непременно и възможно най-бързо да се свържат със своите близки или с полицията.

 

Снимки