Старият Айтос в изложба на айтоски художници

Фондът на Художествената галерия на НЧ "Васил Левски 1869" - Айтос пази богата колекция от картини на айтоски художници, дарили талантлив спомен на родния си град. Затова експозициите с платна от Фонда винаги вълнуват и ни връщат към корените. Създават много истинска, айтоска атмосфера, и носят малко носталгия по отминалото време, в което са творили десетки местни дарования.

Затова и тазгодишната изложба, организирана от читалищните дейци преди празника на Айтос - Димитровден, беше галерия от спомени за стария и днешния Айтос, рисуван през различни години, но с еднаква привързаност и любов.

Цветелина Драгиева - Секретар на НЧ "Васил Левски 1869" откри изложбата. Присъстваха кметът Васил Едрев, общински съветници, културни дейци, много граждани и ученици,  "Подредени са 32 творби на 10 автора. 21 от тях са картини - живопис, акварел и масло. Има графики, скици и скулптура на Борис Станев. Тази година се навършват 110 години от рождението на Борис Станев и 120 години от рождението на Петър Станев - двете негови картини "Портрет на сестра ми" и "Смъртта на музиканта" са най-старите в експозицията. Двамата братя-творци са участвали и в освободителното движение. По-малкият брат Борис е учил в Каменоделното училище в Айтос -  представени са негови работни скици и проекти от Каменоделното училище в Айтос през 30-те години.", каза Драгиева на откриването.

 Изложбата е с наслов "С Айтос в сърцето", тъй като всички художници са с айтоски корен. Много от тях са напуснали Айтос, но всеки един има картини, свързани с родния град, такъв, какъвто го е видел и запомнил. Цигулковите изпълнения на Богомил Кралев пък бяха романтичен музикален фон, на който сякаш по-ярко изпъкнаха платната на айтоските майстори на четката. Учителят по история Николай Димитров доведе в изложбената зала ученици от СУ "Христо Ботев", които с огромно любопитство разглеждаха картините, на които са изибразени вече несъществуващи сгради и събития.  

Няма къде другаде да видите толкова айтоски картини на едно място- като се започне от маслените картини на Петър Станев, през "Улица Чортленска", "Старата община", "Старият родилен дом", "Айтос", "Улица Шипка" на Георги Попгеоргиев и се стигне до маслената "Джамия" на най-младата от съвременните ни художници - Димитрина Мургова. Техниката и погледът към Айтос са различна, но чувството за привързаност не се е отмило с годините.

Художникът Яни Петров, който е бил и кмет на Айтос, присъства с картините "Винпром" и "Квартал Кариерите". Спомен за рано починалия Желю Желев, който познаваме от монументите му по централната градска улица, са акварелните и маслените картини подарени на Фонда приживе - "Мостът до ресторант Република",  "Парка", "Варови фабрики".

И самоукият художник-турист Тодор Янчев не е забравен - тази година на изложбата е подредена картината му "Профсаюзния дом". Художникът Кръстю Недялков присъства с традиционните си графики, този път с "Пейзаж от Айтос" и картини из цикала "Каменоделци". За първи път на изложба е показана картината на вече покойния айтозлия Димитър Тончев - "Асфалтова база". Художникът Димитър Карабашев участва в експозицията с пейзажи, "Панаир в Айтос", "Площадът".

И е чудесно, че картините не залежават в хранилището на Фонда, а греят с нова светлина в невечерието на най-айтоския празник. За по-възрастното поколение изложбата е вълнуваща среща със спомените. А за децата и младите хора - възможност да видят Айтос, такъв какъвто вече не съществува. Такъв, какъвто е сега, ще го рисуват младите таланти, като шестокласничката Галимира, която вече има вече десетки награди от конкурси и пленери.

НП

 

Снимки