2018-ТА НА СТРАНИЦИТЕ НА НА В. НАРОДЕН ПРИЯТЕЛ

ЯНУАРИ

Два дни преди новата 2018 г. Община Айтос организира публично обсъждане на проект за бюджет. Следваха празници, а после, с топъл Йордановден и 10 смелчаци, които скочиха за кръста във водоема на Славеева река, влязохме в новата тогава година. В първия си брой НП припомни на айтозлии празничната еуфория и коледната благотворителност. 3872.40 лв отчете СУ "Христо Ботев" от Осмия благотворителен базар за подпомагане на деца от социално слаби семейства и Българската Коледа. Представители на бизнес екипът Team Mitevi посетиха децата от Дневен център за Деца и младежи с увреждания, за да ги дарят с ръчно изработени подаръци. Пак през януари съобщихме на читателите, че Ученическият съвет при СУ "Никола Вапцаров" посети обновената сграда на Детско отделение на МБАЛ ЕООД - Айтос, за да дари средства от благотворителни си базар за болните деца. Част от събраните общо 1592 лв бяха предоставени на младежите от Защитено жилище - Айтос,

И докато Дирекция "Бюро по труда" - Айтос набираше сезонни работници за Португалия и Испания, Управителният съвет на ТД „Чудни скали” свика общо събрание, за да отчете свършеното през  2017-та. Поетесата Росица Живкова поздрави айтозлии за нова година на страниците на НП с една прекрасна "Вечеря от облаци", а тракийци от Айтос и Бургас организираха общ концерт, за да посрещнат заедно 2018-та. Ромите празнуваха Банго Васил, а местната власт получи благодарствен адрес от Община Камено за дарените от Айтос 5000 лв за справяне с последствията от тежкото наводнение. През януари, лекари и медицински сестри се включиха н националния символичен протест срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване в страната, пак тогава борците за пореден път получиха тренировъчна зала без наем.

Бюджет-2018 влезе в дневния ред на Съвета, внесен за одобрение беше и Общият устройствен план на Община Айтос. Сред приоритетите бяха ремонтът на парка, улиците и общинските пътища, а кметът Васил Едрев определи 2018-та като година на строителството. За първи път, бюджетът заложи близо 12.5 млн. капиталови разходи. Съветът по това време реши такситата да возят по старата тарифа и за първи път прие наредба с ясен регламент за поставянето на паметните знаци.

Общината амбицира младите с конкурс за постер на патриотична тематика, Инициативен комитет пък поиска площад с името на Борис Щерев в Айтос. И докато се готвеха работните проекти за Пречиствателната станция в Айтос, за учениците бяха обявени още два конкурса на тема "Моята България 2018" - за поезия и песен. Пак тогава Община Айтос взе да събира данъците в осем села онлайн, в СУ "Христо   Ботев" направиха нова библиотека.

ФЕВРУАРИ

През февруари приеха бюджета само с една поправка. Стана ясно, че бюджетната рамка скача с 1.2 млн. лв, акцентите - инвестиции и строителство.  По втори съвместен трансграничен проектпроект, този път с Гьотеборг, Швеция, Айтос разработваше стандарт за нова за България професия - под-сестра. С обществена поръчка избираха "Бургасцвет-90-Танев” ЕООД за изпълнител на спортния комплекс в Карагеоргиево. А покрай юбилейната 140-та годишнина от Освобождението на Айтос стана известно, че руските генерали Обручев, Скобелев и Тотлебен са били в Айтос. Земляците в София традиционно се събраха на годишната си среща, която през 2018-та беще юбилейна. Над 600 000 лв приходи от общинските имоти планира Програма-2018 на Община Айтос за управление и разпореждане с общинската собствевност. Топовни залпове имаше в Айтос за юбилея на Освобождението, редки оръжия, ятагани, саби и медали показа в Айтос Национално дружество "Традиция". Районният съд обяви фотоконкурс "Младите и правосъдието", а съставът на Общинската администрация нон стоп се подмладяваше със стажанти и с редови служители по Програмата "Старт в кариерата".

Общината ограничи достъпа до парка, заради основните дейности по проекта за благоустрояването му, пчеларите празнуваха Св. Харалампий с надежда за по-добра реколта. Дейностите в парка започнаха в края на м. февруари, а СУ "Христо Ботев" взе да се готви за 150-годишен юбилей. Три айтозлийки обраха наградите на гръцки поетичен конкурс, докато учителите на се обучаваха как да борят агресията в училище. На 19 февруари Айтос традиционно почете паметта на Апостола, а в края на месеца  започнаха Ученически игри - 2018. Изложба на кукерски маски организираха в ДГ "Славейче", 90 ученици мериха сили на традиционното състезание "Лъвски скок - 2018". По същото време, обявиха конкурс за нов управител на "Генгер", а кметът Васил Едрев поиска от Съвета карт бланш за кандидатстване с проект за Зоопарка по втората покана на Програмата за трансгранично сътрудничество.

МАРТ

През 2018-та, Община Айтос следише какво дишаме в изпълнение на Програмата за чистотата на въздуха. Резултатите - регистрираните стойности са многократно под определените норми за опазване на човешкото здраве. Младежта, зоопарка, ромите и пасищата бяха пък основните теми, по които заседава Съветът през февруари. Приети бяха и промени в наредбата за местните такси и цени на услуги.

Посрещнахме март с поледица, почистващата фирма нон стоп работеше, за да се справи с последиците от сериозния втори зимен фронт. За 113-я рожден ден на Ротари Интернешънъл Емил Коцев - Дистрикт гуверньор, 2017-2018, Дистрикт 2482 България даде за НП интервю за целите на приятелите през 2018 г. Баба Марта от Дрянковец изненада съветниците с мартеници и цветя, Читалището пък организира традиционен конкурс "Моята мартеница - 2018", който се радваше на огромен интерес.

Пак през март, датска художничка избра да твори в Пирне, а Айтос отбеляза 140 години от Освобождението на България с два концерта. Конкурси, изложби и спортни турнири имаше още за националния празник, а айтоските туристи превзеха Шипка на 3-ти март. Общината взе пролетно да чисти шахтите, по същото време неизвестни присвоиха 19 метални метални решетки само за седмица. През март, Айтос и Одрин споделиха екоинициативи на семинар по общ проект, а Общината взе да готви две нови проектни предложения за финансиране по Програмата за ТГС. Увеличиха с 30% заплатите на работниците в завода за скариди, работодателят предложи още бонуси.

Само НП съобщи, че известната в научните среди айтозлийка проф. Мария Стефанова Кондратенко, по баща Джумбишлиева, празнува 90. Тракийско дружество "1897 ПЕТЪР КИПРИЛОВ" покани айтозлии на общ празник за Деня на Тракия, 36-годишният Пламен Михайлов стана новият председател на дружеството.

Голямата новина през март беше подписаният договор за основен ремонт на уличната мрежа в Айтос от кмета Васил Едрев и ДФ "Земеделие". За Първа пролет Айтос получи 1 948 716. 44 лв за реконструкция и рехабилитация на седем възлови градски улици, а 1058 души от общината получиха по 16.3 кг храни от БЧК. За първи път в Айтос, СУ "Никола Вапцаров" въведе електронни дневници, читалището пък ни стопли с пролетен концерт в студените мартенски дни.

АПРИЛ

Инициативен комитет внесе подписката за площад "Борис Щерев", тръгна и  конкурса за нов управител на "Генгер" ЕООД.  КСБ "Айтос" спечели пети пореден проект по Програма на Министерството на младежта и спорта, Волейболният клуб се поздрави с успешен шести проект. По това време Община Айтос беше готова с втори проект за зелената инфраструктура и екокултурата на децата, който няколко месеца по-късно получи карт бланш за финансиране по Програма за трансгранично сътрудничество. Много шум се вдигна около новина във фейсбук за бедстващи щъркели, От РИОВС - Бургас обясниха, че в Айтоско страдащи от зимата птици няма. Застраховаха общинските имоти срещу бедствия и земетресения,"Айтос-Автотранспорт" ЕООД отчете близо милион приходи. Съветът прие Наредба, която да гарантира прозрачност при поемане на дълг по общински проекти.

Петте общински фирми се отчетоха пред Съвета. НП отбеляза 95-годишния юбилей на лечителката баба Вела, после гледана телевизия направи филм за нея - стигна се до денонощни опашки пред вратата на айтозлийката. Вапцаровци преведоха Вапцаров на английски, а преди Великден, в детските градини и училищата организираха благотворителни изложби и базари. Млади ентусиасти пък продължиха традицията "Дари Великденска вечеря на пенсионер в нужда". ТД "Чудни скали" покани айтозлии на пролетен общоградски поход, хората без доходи се зарадваха, че социалната услуга "Обществена трапезария" става целогодишна. 250 свободни работни места бяха обявени на трудова борса, по същото време, в СУ "Никола Вапцаров" провеждаха Осми квалификационен форум. Общината взе решение да налага глоби до 100 лв за лепене на обяви на сградите в центъра, кметът разпореди да има нон стоп безплатен транспорт до Гробищния парк от м. април до Архангеловска задушница.

Офталмологът д-р Румен Мутавчиев дойде на специална визита, за да прегледа безплатно айтоските пенсионери. През април активът футболния "Вихър" набъбваше, след оспорвани срещи, Читалището спретна Великденски флашмоб и покани децата да боядисат яйцата на площада.

Напролет, Общината влезе в сезона на строителството и захвана едновременно няколко големи проекта- парка, улиците в града и селата - и всичко това, успоредно с най-мащабния общински проект за изграждане на Пречиствателна станция в Айтос. Кметът направи Великденски жест към ветераните от войните - посети старите войни в домовете им с подаръци. Стана ясно, че болницата работи с минимален бюджет, само субсидиите от Общината са били завишени през 2017 г.Управителят се зарече да си върне по съдебен път едни 65 хил.лв, изработени над лимита.

През април ромите си избраха Мис и Мистър "Рома- Айтос 2018" за Международния ден на ромите, а в НЧ "Васил Левски 1869" беше даден стартът на кампанията за насърчаване на четенето и отбелязан Международния ден на детската книга. Тогава дойде и новината, че СК "ANGELS" ще представя България на DanceStar Световни Финали-2018. Народни представители от ГЕРБ дойдоха при айтоски пенсионери, за да разискват заедно схемите за алоизмами.  Горското дари дръвчета и храсти на СУ "Христо Ботев" за юбилея му, ученици ги засадиха в района на двете бази на училицето. Ротари - Айтос взе да готви втори патриотичен проект за учениците - "Народните будители и АЗ". За три месеца, новият управител на МЦ І ЕООД д-р Феим Мурад откри в сградата на поликлиниката три нови кабинета и манипулационна. По това време, възстановеният Баскетболен клуб "Вихър" със собствени сили се нае да обновява Спортната зала. Благотворителен концерт “И НИЕ МОЖЕМ - ДАЙТЕ НИ ШАНС!” събра средства за рехабилитация и почивка на младежите от Защитено жилище - Айтос.

През април, приятелите поздравиха вестник "Народен приятел" за 94-я му рожден ден. Общината покани гражданите на публично обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на проект „Пречиствателна станция за отпадъчни води на гр. Айтос“. Имаше и публично обсъждане на изпълнението и приключването на бюджета на Община Айтос за 2017 г.

Април беше месец на голямото чистене. Освен традиционните мероприятия, Община Айтос организира инициативата "Нека да почистим заедно града ни", в която се включиха партньорите по екопроекта от Одрин, ученици и граждани. „Екопак“ и Общината изненадаха децата на площада с куклено шоу на "Театър на приказките" - София, за да ги приучат да събират отпадъците разделно.

Общината отчете 27 млн. лв изпълнение на плана за приходите за 2017-та, Съветът прие отчетните доклади на председателите на читалищните настоятелства, и утвърди Теодор Янев за управител на "ГЕНГЕР" ЕООД. Училищата и читалищата изпратиха представителни групи на общинския конкурс "От Цветница до Гергьовден", най-добрите оплучиха парични награди от кмета. Туристите-ветерани качваха върхове в Стара планина, а фирма "Десий" дари курбан за здравето на айтозлии на Томина неделя в двора на църквата. СУ "Христо Ботев" взе да търси средства, за да реализира проект за ново спортно игрище, д-р Биркан Гюней от "Пирогов" дойде за безплатните прегледи в Айтос. На финала състезанието "Народните будители и АЗ", 8б от "Ботев"се поздрави с голямата награда на Ротари.

МАЙ

Айтос и Одрин отчетоха резултатите от общия си проект. Над 174 хил. евро по проекта, Община Айтос инвестира в техника и оборудване да поддържане на парковите и зелени площи в града - автовишка, парков трактор с прикачно оборудване - тороразпръсквачка, транспортно ремарке, косачка за трева, вакуумколектор, моторна пръскачка, моторна прътова кастрачка, специализиран моторен трион. Зякупени бяха и контейнери за разделно събиране на образувания зелен отпадък и подготовката му за извозване до компостираща инсталация. Друг общински проект пък осигуряваше социални услуги и грижа за 95 семейства и 233 деца от общината. Спечелен беше и социален проект в партньорство с Гьотеборг, Швеция, за заимстване на шведския социален модел в грижата за възрастните хора. Пак тогава МКБППМН- Айтос организира конкурс за есе за тютюнопушенето, тръгна и порект за младежите "Готови за работа".

С успехи радваха състезатели ни по ловна стралба, акробатика, киокушин карате, борба, волейбол, футбол, лека атлетика и баскетбол. По това време, Айтос и Одрин кандидатстваха с втори общ проект за по Програма ИНТЕРРЕГ

Май беше празничен месец, Общината подари на децата безплатно куклено шоу, читалището организира традиционно Литийно шествие и празник за Деня на Св. св. Кирил и Методий, СУ "Христо Ботев" празнува юбилей с театрален спектакъл, факелно шествие и фойерверки. Много бяха празничните срещи на кмета Васил Едрев по повод 24 май - с изявените ученици, с учителите и културните дейци и с учителите - ветерани. Кулминация на тържествата, посветени на българската просвета и култура, беше празничното шествие на детските градини и училищата на площад "Свобода. 35-годишен юбилей отпразнува и СУ "Никола Вапцаров" с голям концерт на площада. В айтоския храм донесоха за поклонение Чудотворната икона Св. Богородица "СКОРОПОСЛУШНИЦА", а в Читалището тръгнаха инициативи за ранното детско четене. МИГ-Айтос свика общо събрание във връзка с новата Стратегия за местно развитие, която беше финансирана с 3 млн. лв за местни проекти в публичния, бизнес и НПО сектор. ГЕРБ - Айтос преизбра лидера си Красимир Енчев, СУ "Христо Ботев" взе да търси средства, за да реализира проект за ново спортно игрище. Общината проведе кампания за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, интерес към физиката и астрономията отведе Ботевци в Софийския университет

Само един от ветераните беше на крака за тържеството за 9 май, потомци на старите войни дойдоха на празника за Ден на Европа. В същото време айтоските ученици спориха за шампионската титла на ХV-то РС "Млад огнеборец", пак тогава  ОУ "Христо Ботев" с. Пирне традиционно стана домакин и осигури наградите за междуучилищния турнир по футбол.

Курбан за Гергьовден имаше в Дрянковец, а Пирне празнува събор с фойерверки, концерти и общоселско веселие. Иван Недялков представи новата си книга "Букет от рози", айтоските "соколи" по ловна стрелба пък обраха наградите в Дупница. СУ „Христо Ботев”, Айтос посрещна гости-партньори от Латвия, Литва, Турция, Румъния, Полша, пак през май, Айтос отбеляза 74 години от гибелта на сем. Ченгелиеви и Атанас Манчев. Младите еколози от ОУ"Атанас Манчев” участваха в изложба-конкурс, а Съветът взе решение за именуване на площадното пространство до "Генгер" с името на екскмета Борис Щерев.

Градът разцъфна пролетно с нови градини и сериозна грижа за съществуващите. От Общината призоваха, с общи усилия да опазим създаденото - то е на всички нас! През май ударно строяха Многофункционалният спортен комплекс в Карагеоргиево, традиционни турнири за децата организира Общината на обновения градски стадион - 200 акробати и футболисти участваха в голям спортен празник в Айтос. Читалището покани гражданите на концерт-спектакъл "Върви народе, възродени", пак тогава започна изграждането на 6-метрово улично платно на "Георги Тихолов", започна и асфалтирането на градски улици. Кметът Васил Едрев представи Годишен доклад за изпълнението на Общинския план за развитие 2014-2020 г., а местните поиската закриване на полудневната група в с. Малка поляна

За 24 май, Община Айтос раздаде пет юбилейни награди на училища и читалища за кръгли годишнини и принос към образованието и културата. Под патронажа на кмета, Организационен комитет вече готвише 50-те юбилейни Фолклорни празници "Славееви нощи". Ротари изгради и подари на айтоските деца и ученици полигон за обучение по безопастност на пътя, пое и подръжката му.

ЮНИ

С велосъстезание и танци Айтос празнува 1 юни. Тогава юни вече се изпълняваха дейностите по проекта за парк "Славеева река", целта беше ремонтът на зоната около лятната естрада да приключи до 8 юни за откриването на юбилейните "Славееви нощи". За поредна година Ботевци извървяха пътя на Ботевата чета, с шествие и венци пред двата паметника на Ботев, Айтос отбеляза 2 юни. Изложба "З5 години училище "Никола Вапцаров" имаше още в общинската Ритуална зала в началото на юни. Пак тогава гражданската инициатива успя - Айтос получи  площад "Борис Щерев". Управителят на МБАЛ Айтос ЕООД обяви, че лимитите остават, а при по-високи цени на клиничните пътеки, болницата ще лекува по-малко пациенти, СЛРД "Сокол" откри сезона с риболовно със стезание за деца и младежи.

 Айтос откри юбилейни "Славееви нощи" на обновена сцена в обновения парк. Рекорден брой участници събраха хилядна публика на тридневната фолклорна фиеста. Стотици се наредиха пъс на хорото с песните на Славка Калчева. Туристите тръгнаха из дебрите на мистичната Странджа планина, Общината обяви търгове за наем на свободните общински и училищни земи. Съветът даде карт бланш на Тракийското дружество за паметник на на патрона Петър Киприлов, а книгата "Моята история" на Вълчо Марковски за първи път беше представена пред публика. Пак тогава, 42-ма тийнейджъри участваха с есета в конкурса „Цигарата – приятел или враг”, най-добрите ни борци бяха включени в националния  отбор за Европейското първенство в Италия.

Докато Общината търсеше изпълнител за ремонта на общински сгради, тръгна и обществена поръчка за реконструкция на основни градски улици.

Магазин от хитовата верига Sunny Market отвори врати, а мюсюлманите празнуваха Рамазан Байрам. 115 години от рождението на композитора Филип Кутев празнува през юни Айтос, по същото време Общината обяви общестевна поръчка за основен ремонт ан Автогарата.

Випуск Айтос 2018 се дипломира в първия ден на лятото, 28 бяха отличниците-абитуриенти. Общинската епизоотична комисия взе мерки за недопускане разпространяване на заболяването нодуларен дерматит,  3000 говеда и биволи бяха имунизирани за две седмици в общината. Община Айтос взе да готви два проекта - за градската градина и за спортна площадка до стадиона. Кръгла маса и серия от обучения се проведоха по проект на Община Айтос и Хомек АБ, Швеция.

За публично обсъждане беше представено ново разписание на влаковете. Заради инвеститорски интерес, Общинският съвет обяви за частна общинска собственост терена, на който се провежда пазарът в сряда. Айтоските "Ангели" спечелиха две първи места на международен танцов фестива, с нови сортове пшеница и експериментални полета изненада земеделците, управителят на АГРОДАР БЪЛГАРИЯ ЕООД, Дарина Ташкова. Сравнителен Анализ на социалната система и законодателство в Швеция и България беше идготвен по съвместния проект, Съветът даде карт бланш на кмета за кандидатстване с проектно предложение за благоустрояване на градска градина. Избраниците одобриха и друго кметско предложение - за кандидатстване на община Айтос с проектно предложение за изграждане на още една спортна площадка в града. Читалището обяви, че готви поредната Танцова академия през юли, по това време, кметицата на Дрянковец Севие пехливанова борише демографската криза - две новородени изплакаха в селото.

Вапцаровци лагеруваха в Приморско, а Ротари Айтос стопанисваше съоръжението, което изгради, за да пази децата на пътя. Инициативен комитет откри набирателна сметка за изграждане на паметник на екскмета Борис Щерев, ветеранът от войните Стойчо Узунов получи почетен плакет от СВВБ за 95-ти рожден ден.

Не с голяма, а с огромна победа се поздрави смесената айтоска двойка по ловна стрелба - най-точинте стрелци не само само на Айтос, но и на България - Иван Георгиев и Селин Али. Връбчо Станев написа и издаде втора история  на с. Съдиево - този път за местните родове, айтоските туристи и колегите им софиянци имаха приятелска среща на Витоша, само първи места заслужиха читалищните ни състави на "Созополска панорама"

Пак тогава Общината реши - МПС-та без регистрационни номера аут от общинските терени, проблемът "чума по дребните преживни животни", решаваше епизоотичната комисия. А майсторът резбар Емил Найденов се завърна в Айтос с обещанието да пусне корени в Пирне. В края на юни дойде новината, че Айтос има изключителния шанс да инвестира 6 млн. лв във водопроводната система на общината, нещо, което не се е случвало поне от половин век.

ЮЛИ

Юли започна с доброволчески труд - Кметството в Дрянковец организира почистване на гробищния парк. По същото време в Айтос започна изграждането Пешеходна алея до Гробищния парк със собствени общински средства. - инвестирани бяха 150 хил.лв за безопасността на гражданите. Пак тогава, Общината започна ударно да асфалтира улици в града и отдели 115 хил. лв за почистване на локални замърсявания през 2018 г. Летен комфорт беше осигурен за обитателите на зоопарка, по проект, Общинта откри и лятно училище за подготовка на първокласници. Танцов клуб "Генгер" беше фаворит на фестивал в Будва, Черна гора, аплодисменти и признание получи и ДТС "Тракийче"  на  Адриатическия бряг. През юли продължи строителството на новите зони за отдих в парк "Славеева река", концерт класическа музика събра любители във Военния клуб. Изложба на картини, рисувани с пръсти откри Иванка Пенева в Ритуалната зала, по това време, Общината се радваше на много одобрени проекти, а Танцова академия-2018 на читалището, събра стотици родители, деца и граждани на финално шоу. Поредният международен успех на театралите на СУ "Христо Ботев", съвпадна с успехите на Клуба по спортна акробатика "Орел" на Държавното първенство. Община Айтос организира и кампания за разделно събиране на  излезли от употреба гуми и акумулатори.  

ОУ "Светлина" с. Тополица стана първото училище в Община Айтос със статут на иновативно. НП разказа на читателите си и за двама световно известни художници - баща и син от айтоския род Кавръкови. През юли отбелязахме и силното айтоско присъствие за откриването на паметник на Левски в Руен. Проектната динамика на Община Айтос извика интереса на много медии, кметът Васил Едрев беше търсен за интервюта в регионалните и списание ИНФРАБИЛД.

През юли, летен бум регистрираха бракосъчетанията в Айтос, 111 бяха за полугодието пресъставените актове за айтоски бебета, родени в чужбина. Ентусиасти взеха да пишат историята на село Дрянковец, Инициативен комитет пък готвеше експозиция за 115 години от рождението на Филип Кутев. Общината покани гражданите на публично обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг за финансиране на проект „Закриване и рекултивация на съществуващо общинско депо за битови отпадъци в землището на с. Лясково и землището на  гр. Айтос“. Двама айтозлии  пък получиха отличието "Пол Харис"на Фондация "Ротари". В дневния ред на Съвета влезе проектът за рекултивация на депото за битови отпадъци, а РЗИ премести кабинети в поликлиниката. Красимир Енчев – председател на Общински съвет Айтос представи отчет и анализ за дейността на Общински съвет Айтос за периода от месец Януари 2018 г. до месец Юни 2018 г.,  оказа се, че Съветът е взел 95 решения за шест месеца.

По същото време, Дистрикт гуверньор 2018-2019 Веселин Димитров гостува в Айтос, Община Айтос прие Програма за енергийна ефективност 2018-2022 г. с цел по-чиста среда и по-малко енергийни разходи, а кметът Васил Едрев представи пълен отчет за разпоредителните сделки с общинските имоти.

СУ “Христо Ботев“ се похвали с нов проект по Програма Еразъм+, а в Съвета, администрацията и съветниците разискваха бъдещето на общинските язовири. Със 7 медала се завърнаха борците ни от Балканските игри в Ялова, Турция, Национална мрежа за деца организира

Детски летен празник на таланта Айтос 2018 във Военния клуб. Дейностите по проекта за парка вече променяха визията на айтоската забележителност, хората се радваха на новоизградените зони за отдих.  Съдиево празнува традиционен събор на Голяма Богородица, а АГРИОН ИНВЕСТ АД проведе Ден на здравето в Айтос с безплатни прегледи в шатра на площада. Клубът на туристите-ветерани отбеляза 44-я си рожден ден,  СУ "Никола Вапцаров" даде заявка да е първото училище на едносменно обучение през новата учебна година. Община Айтос напомни на ползвателите на търговски обекти и заведения в града и населените места на общината, че са длъжни да събират разделно отпадъците.

АВГУСТ

В началото на август беше направена от десетилетие чаканата първа копка за изграждането на Пречиствателната станция за отпадъчни води в Айтос. Проектът е най-мащабният в най-новата исотрия на Айтос - финансирането е по Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". В съоръжението ще бъдат инвестирани 18 929 054,03 лв за пречистване на отпадъчните води в района.

"Вихър" отвя „Звезденбург"-Бургас в първа лятна контрола, успешни бяха и останалите контролни срещи преди началото на кръга. НП разказа на читателите за една айтозлийка  в Афганистан - Христина Калиманова-Бехар, по същото време стана ясно, че има солени глоби за нерегламентираното изхвърляне на строителни отпадъци, обемни отпадъци, генерирани от домакинствата, следствие на текущи ремонтни дейности. Спортната легенда Дечо Коешинов и ентусиасти се заеха да с подготовката на 60-та юбилейна година на айтоския баскетбол, който след години затишие, възкръстна в обновения Баскетболен клуб "Вихър". Това стана с изключителната подкрепа на кмета Васил Едрев - самият той, бивш баскетболист.

Най-известната Мария в Айтос е д-р Димитрова, написа през август НП. Стана известно още, че Автогара-Айтос е на 52 години, строили я трудоваци. Мюсюлманите празнуваха Курбан Байрам, а Татяна Йотова сподели три събития, все свързани с "щастието да изпееш някому своята песен..."

Кметът Васил Едрев отчете приходите и разходите за полугодието на 2018-та - 912 000 лв бяха постъпленията в хазната от такса "битови отпадъци" за шест месеца. Съветът решаваше как да се ползва общинската спортна база, спортните клубове подаваха заявления за ползване на спортните обекти. Преди началото на учебната година, общинските съветници гласуваха дофинансиране на маломерни паралелки и групи в училищата и детските градини в населените места на общината. Пак през август припомнихме за приноса към българската наука на двама професори, с които Айтос особено се гордее.

Общинаата отчете успешно приключени проекти, какви проекти реализира и за кои е спечелила финансиране през 2018 г. Нямаше мераклии да наемат обществената тоалетна, затова Съветът гласува двойно по-ниска наемна цена. Пак тогава, съветниците взеха решение безвъзмездно да прехвърлят в собственост на държавата 26 броя язовири – публична общинска собственост на територията на община Айтос. Държавата да гарантира сигурността на язовирите, "Парка" да остане общински, реши още Съветът.

Без ваканция, съветниците заседават на 30 август, за трета поредна година местният законодателен орган работи нон стоп. Айтос сбъдна мечтата на младежите от Защитеното жилище - след благотворителен концерт, почиваха в СОК "Камчия". Със съдействието на Общината, стотици си измериха безплатно кръвното и кръвната захар.

Кончината на Никола Манев беше повод да си спомним, че художникът рисува в Париж айтоски пейзжи. ТД "Чудни скали" празнува на хижа "Здравец" за Деня на туриста, Айтос се сдоби с бебе шампион - Любомира се роди с тегло 5.700 грама.

СЕПТЕМВРИ

През септември паркът беше готов, десетки айтозлии, живеещи извън родния град, написаха хубави думи и благодарности към Общината за новата му визия. "Видях моя парк - уж същият, а съвсем различен...", написа една от тях - Маргарита Колева, която от години живее в Пловдив.

В двора на Логопедичното училище, Айтос се поклони на героите на Съединението и отбеляза 133 години от събирането на Княжество България и Източна Румелия, знамето-реликва на 11-та Айтска дружина беше изнесено на тържествения ритуал.  Айтозлии, най-вече децата, традиционно се включиха в националната кампания ”Да изчистим България заедно 2018 г." С награди и поздравления настоящи и бивши баскетболисти празнуваха юбилея на любимия за Айтос спорт. Баскетболни легенди получиха от кмета Васил Едрев получиха от кмета Васил Едрев почетни плакети за 60 години "Вихър". По 250 лв еднократна помощ пък имаше за първокласници за новата учебна година.

Пенсионерите поднесоха благодарност към кмета на Пирне - осигурил им пейки за вечерна раздумка, докато Оркестър "Айтос" се радваше на награда от конкурса "Приморска перла".Безплатни очни прегледи организира МЦ „Оксиком“ в 4 айтоски села, а адв. д-р Мария Петрова - Председател на земляческо дружество "Трите братя" София, за втори път стана носител на наградата „Най-добър млад учен в света",  в областта на медицинското право. "Екопак България" за пореден път се обърна към айтозлии с отговор на въпорса: Защо и как да събираме разделно?! Седмица до първия училищен звънец, кметът Васил Едрев традиционно се срещна с директорите на училища и детски градини - имаме пълна готовност за новата учебна година, категорични бяха шефовете на учебни заведения.

В първия ден на учебната 2018/2019 г., 3060 ученици, от тях 276 първолаци, влизоха в класните стаи в община Айтос. Още в средата на септември, деца и младежи пълнеха площадките на Спортния комплекс в парка, проведе се и първият детски турнир по футбол. Започна изграждаенто на Многофункционално спортно игрище и в СУ "Христо Ботев" - поредният нов спортен обект на територията на общината. Пак тогава, вестникът съобщи, че Октай Ружди ще участва в Световното по свободна борба за юноши в Словакия, откъдето се завърна със златен медал за България. Големите харчове за първокласник се оказаха силно преувеличени, убеди се НП, след посещение в айтоската книжарница "Звънче". А Читалището в Караново работеше нон стоп, за да посрещне 90-ти рожден ден с нов салон, компютърна и фитнес зала. В същия ден Айтос тържествено чества 110-та годишнина от обявяване на независимостта на България с родолюбитите песни на Поли Паскова и хора на площада. Започна и футболното първенство - детският "Вихър" се наложи над "Звезденбург", мъжете сразиха Средец. В Карагеоргиево имаше двоен празник - в първия учебен ден, децата и младите хора от селото получиха нов спортен комплекс, изграден по проект на Общината и финансиран с Постановление на МС. В същата седмица, тирове натоварени с леснозапалима стока изгоряха край Айтос - щетите бяха за 100 хил. евро.

Пет спортни клуба от страната участваха в турнира „Заедно за спортната акробатика“ по проект на КСА "Орел" - Айтос. Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева откри турнира, който беше част от Европейската седмица на спорта #BeActive. Шведският социален модел отблизо можаха да видят и проучат социални, здравни работници и общинари на посещение в Гьотеборг по общински проект. В "Ботев" пък имаха два празника в едно - Деня на учителя и Деня на усмивката. По-солени глоби за нарушаване на обществения ред, прие Общинският съвет с нова Наредба, санкциите нарушителите се оказаха в пъти по-големи.

На работна среща в Общината, кметът Васил Едрев събра ръководствата на Горското и полицията с кметовете на населени места. Освен че се разискваха важни въпроси за отоплението на гражданите и охраната на града и селата, официално беше представен новият началник на РУП - Айтос Тодор Ганев, който заема шефската позиция от август м.г.

ОКТОМВРИ

Традиционно, администрацията отпразнува Деня на българската община, Местната комисия за борба срещу противообществените прови на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ в Община Айтос проведе с децата атрактивна кампания за пътна безопасност. А Лилия Николова - Директор на Дом за стари хора "Св. Димитър Солунски" - Айтос написа какво от шведския социален модел може да вземе Айтос в грижата за възрастните хора. Започна и ремонтът на Автогарата, преместиха билетното гише се в КПП--то на бившето поделение.

След 20 години прекъсване, първи турнир по баскетбол се проведе в Спртната зала в Айтос. По това време учителите ветерани празнуваха Деня на възрастните хора и деня на учителя, а родолюбиви айтозлии заявяваха желание да бъдат съорганизатори и спомоществователи на 25-я пореден Празник на Айтос. Организационен комитет вече готвеше достойна програма за юбилейното събитие. Покрай празника, проф. Стефка Янчева - почетен гражданин на Община Айтос, призна, че никога няма да забрави, как е тръгнала от айтоската гара, за да обиколи по света, а Димитър Ошавков разказа на айтозлии историята на кинообслужването в Айтос - оказа се, киното е връстник на в. "Народен приятел". На концерти, конкурси, спортни турнири, изложби и театрални постановки се радваха още айтозлии в празничната седмица преди Димитровден.

По това време, в Заседателна зала на община Айтос се проведе заключителна пресконференция по проект „Социални иновации в грижата за възрастните хора”, за който Общината спечели безвъзмездно финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020г.”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В кв. "Странджа" пък течеше кампания за Световния ден за миене на ръцете, за децата и възрастните, а Ботевци пътуваха до Полша по европейски проект, Община Айтос обяви обществена поръчка за ремонта на седем улици в града с финансиране от ДФ "Земеделие".

Дни преди Димитровден гръмна новината, че айтоско-бургаски тандем е заслужил първите за България олимпийски титли по спортната акробатика. Нашето момиче Мариела Костадинова и партньорът й от смесената двойка - Панайот Димитров се завърнаха с два златни медала от Аржентина. Общината и кметът Васил Едрев реагираха светкавично и предложиха на Общинския съвет да удостои Мариела с най-високото признание - Почетен гражданин на Община Айтос. Община Айтос кандидаства с проект на СУ „Христо Ботев” – гр.Айтос пред Министерство на младежта и спорта за финансово подпомагане, за изграждането на Многофункционално спортно игрище – мини футбол, волейбол, баскетбол, тенис на корт, в двора на училището. ММС одобри проекта по реда на Наредба № 2 от 08.05.2014 г. Кметът Васил Едрев даде традиционно интервю преди празника на Айтос, отчете годината и представи програмата си до Димитровден 2019. "Каквото е необходимо и възможно - да го постигнем заедно с труд и разбирателство!", беше посланието на градоначалника към гражданите по повод най-айтоския празник. Всички спортни клубове проведоха традиционните си турнири за Димитровден с финансиране от Общината, пак за празника - ІХ национален турнир организира Клубът по свободна борба. Съветът заседава предпразнично и даде карт бланш на управителя на Общинско търговско дружество „Генгер“ ЕООД Теодор Янев за увеличаване на размера на ползвания от дружеството кредит. Съветниците приеха и Вътрешни правила за организацията и реда за проверка на декларации и за установяване на конфликт на интереси в Общински съвет Айтос, общинарите пък се заеха с годишен преглед на каруците.

Навръх Димитровден, Мариела Костадинова стана най-младият почетен гражданин на Айтос, почетният плакет й беше връчен от кмета. Епископ Иеротей служи в айтоския храм на Димитровден, повече от 200 деца представиха фолклорна програма под ръководството на хореографа Росица Кавръкова, веднага след това, родопският славей Николай Славеев запали за танци и празнични емоции айтозлии. За Димитровден,  Ловен празник традиционно организира СЛРД “Сокол”- Айтос.

Шампонска надпревара и хиляди зрители събра и тази година мотокросът в Айтос. За поредна година, Айтос беше домакин на финалния кръг на Репобликанския шампионат. Специалисти и състезатели си тръгнаха впечалтени от доброто трасе и отличната подготовка на Мотополигона на националното състезание. По повод 24 октомври - световният ден на борбата с полиомиелита, айтоските ротарианци организираха благотворителна продажба по време на мотосъстезанието, средствата бяха внесени във фонда за лечение на детски паралич. През октомври затвориха ул. Станционна", започна ремонт на уличния водопровод и домовите отклонения. Малко по-късно, ВиК ремонтите се пренесоха и на ул. "Васил Левски" - първите от десетилетия насам.

НОЕМВРИ

С Литийно шествие, програма в двора на храм "Св. Димитър" и концерт в Читалището, празнува Айтос Деня на народните будители - 2018. На Архангеловден, Караново и Ляското пък тържествено празнуваха събори с курбани и фолклорни програми. Пак тогава, от полицията, за пореден път, сигнализираха, че зачестяват телефонните измами и апелираха нон стоп да се говори за алосхемите с възрастните и децата!

В средата на м. ноември, Общината прикани гражданите да гласуват онлайн за най-добрите в спорта през 2018 г., 19 бяха номинирани за Спортист №1, девет - за Треньор на годината и четири - за Отбор на Община Айтос. Пак през ноември, Районният съд, в партньорство със СУ "Христо Ботев" стартира за четвърта поредна година, Образователната програма на ВСС и МОН. По същото време в Зоопарка се готвеха за зимата, радвайки се на топлото време. Туристите тръгнаха към резервата "Сребърна", а футболният "Вихър" трупаше успешно точки от всеки мач. С Втора мобилност по Програма Еразъм+ се похвалиха в СУ "Христо Ботев", преподаватели обменяха опит в Испания по програмата. Ворейболен клуб "Айтос" и Клуб по свободна борба "Айтос" успешно финализираха поредни проекти, финансирани по програма на ММС за спорт в свободното време на учениците. Айтос се включи в Образователната кампания „Холокостът - приносът на България в спасяването на евреите”, в Актовата зала на СУ "Никола Вапцаров" беше представен документалния филм "Да помним" на Центъра за еврейско-българско сътрудничество "Алеф".

Още през ноември читалището обяви инициативата "Най-красивото писмо до Дядо Коледа", а талантите на Дида Грудева от «ANGELS» - Айтос спечелиха GRAND PRIZ и квота за участие EUROPEAN GRAND DANCE CUP. Общината изпълни обещанието си да засади рядък дървестен вид - пирамидален габър на реновираната ул. "Георги Тихолов". Пак тогава беше публикува и обществена поръчка за реконструкция на В и К мрежата. Кметът Васил Едрев използва топлото време, за да продължи ремонтите на уличните и тротоарните настилки. Знаковата улица "Д. Зехирев", която не беше "пипана" от десетилетия се сдоби с нови тротоари. БМЧК - Айтос откри Коледната благотворителност в Айтос още през ноември. ВиК ударно подменяше старите тръби на "Станционна" и "Васил Левски". По това време, общинарите обявиха обществена поръчка с предмет  „Зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа и участъците от републиканската пътна мрежа в гр.Айтос през 2019 год.”, кметът и народният представител Ивелина Василева пък тържествено отвориха "Голямото сърце на Айтос", част от националната кампания събиране и рециклиране на пластмасови капачки. В СУ "Христо Ботев" откриха първия училищен музей на образованието, Съветът предостави на ползвателите полски пътища и напоителни канали, които не функциионират.

През ноември трима айтозлии получипа покана за участие в "Софийски вечери на авторската песен", а ученици от Бургас и Айтос залесиха с близо 300 фиданки парк "Славеева река".

ДЕКЕМВРИ

Млади ентусиасти от СУ "Христо Ботев" взеха да готвят благотворителен концерт "ПОДАРИ КОЛЕДНА ВЕЧЕРЯ НА ПЕНСИОНЕР В НУЖДА", със съдействието на местни състави и изпълнители, на НЧ "Васил Левски 1869" и Община Айтос. Другество "Рай" отпразнува Световния ден на хората с увреждания в ресторант "Аетос", празникът беше подарък за дружеството от Община Айтос. Всъпителни пресконференции по двете обособени позиции на проект "Изграждане на Пречиствателна станция за отпадъчни води в град Айтос" организира екипът по проекта от Община Айтос, по същото време, Ботевци бяха горди с големия успех от състезанията на математиците си. СУ "Никола Вапцаров" пък отбеляза патронен празник с Вапцаровска клетва и празничен концерт в салона на Читалището. По това време, евреите празнуват Ханука - чудото на вярата.

Заради ремонтите на ВиК мрежата в града, автобусите на "Айтос-Автотранспорт" ЕООД имаха нов маршрут и нови спирки, по това време, кметът Васил Едрев поиска от Съвета актуализация на бюджет-2018 заради два нови проекта в града и селата. Под патронажа на кмета се проведе за поредна година традиционния Коледен турнир по мини футбол за мъже. Много емоции имаше и покрай друга местна традиция - "Коледарски празник - 2018", в който за наградите на Общината претендираха представителни групи на училищата и читалищата. И НЧ "Васил Левски 1869" продължи още една традиция - конкурса "Моята коледна картичка". Състави на Читалището пък тази година участваха в традиционната предколедна инициатива на Общината - "Да запалим Коледните светлини на Айтос". Празникът беше запомнящ се, коледното настроение се настани в Айтос с фойерверки, много музика, танци и с предчувствието на децата за много подаръци. Танцова формация „Петлите“ гр. Бургас

представи премиера на "ЛЕГЕНДАТА", Общината я откупи специално за всички училища в Айтос.

След десетилетие напразни усилия, веригата Т маркет откри най-големия си хипермаркет в Айтос. Пак по същото време, Общината планира 1 758 800 лв за битови отпадъци през 2019 г. и поиска гражданите да си кажат мнението за новия бюджет на публично обсъждане в Заседателната зала. Кметът Васил Едрев представи пред Съвета Анализ на потребностите на децата и учениците, в подкрепа на личностното им развитие. Ремонт покрива пък поискаха от МЦ І ЕООД, одобрени бяха нови схеми за приместваемите обекти, читалищата внесоха за одобрение Годишна програма-2019.

Дни преди Коледа се проведе тържествената цеермони по обявяването и награждаването на Спортист, Треньор и Отбор на Община Айтос за 2018 г. под патронажа на кмета, пак тогава Общинският съвет заседава за последно през 2018 г. Читалището изпрати годината с голям концерт "С Коледа в срцата", благотворителни базари организираха във всички детски градини и училища на територията на общината. Общинските съветници на ГЕРБ-Айтос пък посрещнаха новата година с младежите от Защитено жилище - Айтос на парти с празничен обяд, изненади и монго подаръци.

"Изпращаме една много динамична година с изпълнени и спечелени проекти, 2019 -та ще е още по динамична", беше краткият коментар на кмета Васил Едрев за 2018 г.

НП

 

 

Снимки