Тържествено поклонение за Деня на Ботев в Айтос

Традиция е, на 2 юни айтозлии да се събират пред паметника на Христо Ботев в градската градина.  От 1932 година, този паметник е символ на признателността на Айтос към героите на България. Построен е от ученици на тогавашното Каменоделно училище, и е обновен през 2007 година от скулптура Христо Танев.

 Община Айтос и СУ "Христо Ботев" - Айтос и тази година организираха тържественото поклонение пред монумента. "2 юни е ден на признателност и символ на свободната човешка воля. Най-тъжният, но и най-достойният ден в историята ни. И до днес, вече 141 години, няма по-точна мярка за патриотизма, от живота и гибелта на Ботев. Той определи патриотизма като най-голямата добродетел на света и с подвига си доказа, че това не са само думи. Затова, днес мълчаливо свеждаме чела пред Ботевата изповед  “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...", каза в словото си пред десетките ученици, учители, граждани и представители на политически партии, кметът Васил Едрев.

Тази година, преподавателката по български език и литература в СУ "Христо Ботев" Лазарина Янчева и нейните възпитаници развълнуваха присъстващите с изключително съдържателен спектакъл в памет на Ботев и героите от национално-освободителните борби. С поетичната програма училището отбеляза и патронния си празник. А учителите и учениците получиха от кмета и айтозлии пожеланието да пазят Ботевия дух и да продължат традицията в годините напред.

Венци и цветя пред паметника на Христо Ботев положиха Община Айтос, Общински съвет - Айтос, НЧ "Васил Левски 1869", всички градски училища и детски градини, ПП ГЕРБ, ПП БСП и много граждани.

Снимки