"Вихър" - Айтос е шампионът на Шестия турнир по футбол за деца Айтос 2017

Шести Регионален детски футболен турнир 2017 се проведе на градския стадион в Айтос в събота. "Малкият мондиал" за пореден път взриви футболните емоции, продължавайки традицията, поставена през юни 2012 г. от италианския бизнесмен Роберто Фаризели. От 2015 г. Общината организира детското футболно състезание под патронажа на кмета Васил Едрев.

Градоначалникът откри турнира с пожелание към осемте отбора - участници за феърплей и нови приятелства между малките футболисти. Във футболната надпревара за наградите на Община Айтос тази година се записаха "Вихър" - Айтос с треньор Милен Минчев, отборите на ОУ "Христо Ботев" с. Мъглен с треньор Димитринка Грудева, на ОУ "Светлина" с. Тополица с треньор Мехмед Иляз, на СУ "Христо Ботев" с треньор Борислав Николов, на "Вихър І" с треньор Али Пехливан, на ОУ "Атанас Манчев" с треньор Милко Чаушев и на СУ "Никола Вапцаров" с треньор Валентин Герджиков. Традиционно, специално за турнира в Айто,с пристигна отборът на "Янтра 1919" - Габрово с треньор Димчо Данов.

Арбитрите не вдигаха жълти и червени картони, единственото им изискване беше спортменство на терена. Доверие да свирят детските мачове Общината гласува на съдийския състав Анести Апостолов, Драгия Желев, Костадин Данов и Любомир Няголов. Главен съдия на турнира беше Валентин Иванов.

На финалната среща за бронзовите медали спориха ОУ "Атанас Манчев" - Айтос и ОУ "Христо Ботев" с. Мъглен. Купата и третото място грабнаха момчетата на Милко Чаушев. Решаващият финал за първо и второ място и купата на Община Айтос беше между отборите на "Вихър" - Айтос с треньор Милен Минчев и "Янтра 1919" - Гарбово с треньор Димчо Данов. С 7:1, с титлата се поздрави айтоският "Вихър".

На терена се играха по два мача едновременно, началният удар на първите срещи между отборите на "Мъглен" и "Ботев", и между "Вихър I" и "Вапцаров" беше даден от кмета Васил Едрев. Единствената дама-треньор Димитринка Грудева тази година беше включила в отбора на с. Мъглен три госпожици, които доказаха, че футболът не е запазена територия само за силния пол. 10-годишните Джансу, Селиме и Зейнеб играха на малкия финал "мъжки". Освен футбол тренират и акробатика, признаха момичетата пред НП. И отборът на Габрово имаше в състава си млада дама, на която треньорът беше гласувал доверие да играе в нападение.

След оспорвани битки на терена, кметът награди отборите. Класиралите се на първо, второ и трето място получиха купи, златни, сребърни и бронзови медали, всички отбори - футболни топки, а всеки от малките футболисти - медал за участие.

В крайното класиране отборите се подредиха както следва - 1. "Вихър" - Айтос, 2. "Янтра 1919" - габрово, 3. ОУ "Атанас Манчев", 4. ОУ "Христо Ботев" с. Мъглен, 6. ОУ "Светлина" с. Тополица, 7. СУ "Никола Вапцаров" и 8. СУ "Христо Ботев" - Айтос.

Специалните награди на кмета тази година бяха три. За "Най-добър вратар" на турнира съдиите избраха Никола Пантелеев от "Вихър" - Айтос. Славчо Генчев от "Янтра 1919" беше посочен за "Най-добър вратар". Безспорен "Голмайстор" на турнира с 18 гола в четири срещи стана Николай Няголов от "Вихър". Ники заяви пред общинското издание, че се радва на заслужената награда. Младата футболна надежда на Айтос учи в СУ "Христо Ботев" и наесен ще е в V клас. За сега родителите му нямат намерение да го изпратят в спортно училище. Просто се радват на любовта му към футбола и спортните успехи. А всички в Айтос знаят, че Ники следва пътя на своя баща Любомир Няголов - един от най-добрите състезатели и треньори на ФК "Вихър2000" - Айтос.

Детското футболно състезание се проведе на обновен градски стадион. Зрителите видяха, че Общината се е погрижила не само за новите 300 седалки в южния сектор, но и за перфектната подръжка на терена.

НП

 

Снимки