ЗА МЕРКИТЕ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

Представители на Общинска администрация - Айтос, кметове на населени места и собственици на свиневъдни обекти участваха в първата регионална среща от информационната кампания, организирана от Областна дирекция "Земеделие" - Бургас, специално за четири от общините в Бургаска област - Айтос, Карнобат, Руен и Сунгурларе. Срещата се проведе в „Института по земеделие“ в Карнобат, присъстваха представители на Областната управа - Бургас, на държавни институции и на Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет.

Целта на срещата беше разясняване на мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта Африканска чума по свинете. "Това е вирус с висока устойчивост, който може да се съхранява до три години в замръзено състояние и води до 90-100% смъртност, заяви на срещата д-р Георги Желев от Ветеринарно-медицинския факултет в Стара Загора.  Стана ясно, че месоото от заразените животни не е годно за консумация, въпреки че не е опасно за здравето на хората. Чрез заразеното месо вирусът може да бъде пренесен.

"Все още има хора, които вярват, че заболяването го няма в България, но това са спекулации, защото то е тук. Спекулира се с това - защо се убиват здрави животни. Важно е да се знае, че когато едно животно се зарази, то не проявява клинична картина, не вдига температура, няма кръвоизливи веднага след заразяването. Нарича се инкубационен период - периода от заразяването до първия клиничен синдром. Нарича се скрит период. Нашата цел е по-бързо да направим обръч около заразното огнище, а да не чакаме тук да се прояви заболяването. Защото прояви ли се заболяването, излъчителството на вируса е много по-голямо. Спекулира се и с това - защо трябва да бъдат убити животните, преди да бъдат изследвани? Защото в първите 3-5 дни няма нито един лабораторен метод, чрез който да докажем, че едно заразено животно е заразено. Няма такъв метод, защото е необходимо технологично време тоози вирус да се развие и да се открие в кръвта. Заболяването е тук, "нивата е пламнала"! По отношение на мерките? Няма други ефективни мерки. Няма други мерки, с които да дадем шавс на останалите ферми да просъществуват. Много хора обвиняват БАБХ - как не ви е грях да убиете 40 хил. прасета, пишат. Това е голяма провокация. Знаете ли какво ще се случи с тази ферма, с този вирус, който е устойчив и причинява смъртоносно заболяване и много лесно се предава от животно на животно? Тзи ферма е обречена, щом вирукт е проникнал в нея. Питам, трябва ли да чакаме един месеч, за да се развие "пожарът" и да умрат животните? Дано не съм прав, но очаквам да има нова вълна, въпрос на време е да мине Балкана. ", каза още д-р Желев

Прасетата, които се отглеждат в задните дворове, да бъдат заколени преди да достигне до тях заразата, а работниците и транспортните средства да преминават през дезинфекция и санитарен филтър, бяха основните към стопаните. Д-р Желев предложи да се използват спиртни разтвори с до 70% концентрат или специализирани препарати. Много от дезинфектантите се влияят от твърдостта на водата в отделните области и се оказват неефиктивни, стаана ясно още на срещата.

НП

 

Снимки