ЗАПОЧНА СЕ! СТРОЯТ ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ АЙТОЗЛИИ

 На 31 юли 2019 г. започна строителството на паметник на загиналите във войните граждани на Айтос. За Инициативния комитет "Воинска памет" и за айтозлии моментът беше исторически.

Както НП не веднъж ви информира, идеята за монумент на загиналите на фронта айтоски граждани е от един век. За паметника, който се гради, в Айтос се е заговорило веднага след края на Първата световна война. И така, след всяка война и 75 години след това, до началото на м. март 2019 г., когато Инициативен комитет "Войнска памет" подхвана идеята, с готовност да я водеде до край.

Кметът Васил Едрев застана зад комитета, той пък събра над 700 подписа от айтозлии, които с желание подкрепиха инициативата. В края на м. май т.г., в качеството си на заинтересована страна, Общинският съвет в Айтос даде съгласие "да бъде допуснато разработването на проект за изграждане на Паметник на загиналите във войните от град Айтос върху поземлен имот общинска собственост, в кв. 119 В" в града - на мястото на паметната плоча, в градинката пред сградата на Община Айтос.

Общинските съветници с пълно единодушие гласуваха предложението на ИК "Воинска памет" - Айтос. Всички политически сили, представени в местния парламент изразиха пълната си подкрепата за изграждането на паметника - ДПС, БСП, ГЕРБ, БДЦ, РБ, включително и тримата независими съветници

Освен гражданската подписка в подкрепа на идеята, членовете на ИК представиха на заседанието на Съвета идеен проект, мотиви за изграждане на паметника, протоколи от заседанията на ръководството и набирателната банкова сметка, по която се събират средства за градежа.

Ръководството на Инициативния комитет "Войнска памет" е с Председател Иван Иларев - Началник на Военен клуб - Айтос, и членове - Енвер Халил - бизнесмен, Ончо Ончев - Председател на Съюза на запасните офицери и сержанти,  Атанас Атанасов - Председател на Общинския комитет "Васил Левски" - Айтос, о.р. подполк. Йотко Йотов, Ангел Гугучков, Кольо Колев и Владимир Димитров.

Комитетските хора бяха първите, които внесоха средства в дарителската сметка. А от представената документи стана ясно, че върху паметника ще бъдат изработени общо 3752 букви - имената на загиналите войни от Айтос. Общана стойност на разходите е в размер на 25 хил. лв. Участниците в строителството на паметника заявиха, че ще дарят труд и материали за реализиране на идеята, така че стойността на монумента ще ее значително по-ниска.

Мотивите са отдавна известни - "дълголетната мечта на поколения айтозлии за построяването на паметника, който да съхрани паметта за подвига на 180 достойни синове на град Айтос, които вече 100 години чакат признание".

В идейния проект са заложени специални символи - орел - символ на града, орден за храброст - символ на войнската доблест и чест, и словата на Вазов - "Българио, за тебе те умряха....".

Днес, на 1 август, в Айтос ще бъде и скултура Христо Митев. 120-тонен кран ще постави тежката основа на паметника, за да започне истинския градеж.

Чрез НП, Инициативният комитет поднася искрената си благодарност към Общински съвет - Айтос и към кмета Васил Едрев за решението и подкрепата, за съпричастността, съдействието и изразеното желание на местната законодателна и изпълнителна власт, да подпомагат до край реализирането на родолюбивата идея.

НП

Съединението прави силата!

Атанас Атанасов - Председател на Общински комитет "Васил Левски" - Айтос и член на ИК "Войнска памет":

Щастливи бяхме преди 22 години да видим паметната плоча на Васил Левски в храма, където коленичим пред Апостола. След това работихме да изграждането на Параклиса костница, където Айтос празнува своето Освобождение. Дългогодишна мечта на гражданите беше и Войнишкия паметник, който мина през дългия етап на няколко инициативни комитета, които все завършваха безславно. В крайна сметка, благодарение на последния Инициативен комитет, наречен "Воинска памет" с председател Иван Иларев, с помощта на кмета Васил Едрев, който прегърна идеята с много желание, и с горещата подкрепа на целия Общински съвет с Председател Красимир Енчев, най-сетне този паметник ще бъде изграден. Доказахме, че съединението прави силата! И ето днес, на 31 юли 2019 г. ние, членовете на ИК и граждани стоим пред изкопа на паметника, който днес ще бъде завършен и утре започва монтажа. С тези темпове, с кото работим нашият град тази година ще изпълни и третата си мечта - паметника на тези айтоски момчета, които са положили костите си в основите на свободна България.

Исторически ден!

Кольо Колев - член на ИК "Воинска памет" - Айтос

За нас, днешният ден е исторически. Исторически е, защото след такъв дълъг период от време, се сбъдва една мечта. Успехът се дължи на това, че най-сетне вървим в правилната посока. Със задружни усилия и с огромното желание на комитета, местните власти и гражданите ще се сдобием с паметник, който ще завещаем на поколенията. Желанието и усилията са налице. Налице е и подкрепата на Общината и на Общинския съвет. Успяхме да обединим сили и резултатите са видими. Да пожелаем успех на патриотичната идея. Надявам се, грдежът да завърши в сроковете, които сме си поставили.

Виждаме резултата от обединените усилия!

О. р. подполк. Йотко Йотов - член на ИК "Войнска памет" - Айтос

Развълнуван съм, защото виждам вече резултат от обединените усилия. Но срокът, който си поставяме за завършване е малко нереален, защото очакваме, че ще има още трудности. Според мен, ако успеем да го завършим в началото на октомври т.г., това ще бъде успех. Надявам се, да нямаме спънки и нещата да се случат.

Обнадежден съм, че този път паметникът ще стане!

О. р. полк. Георги Коев

Обнадежден съм, че този път паметникът на загиналите във войните айтозлии, наистина ще стане. Помня как в продължение на години се правиха опити, и все се появяваше някакъв проблем, и все нещо пречеше паметникът да не бъде изграден. Силно вярвам, че този път работата ще бъде доведена до край и ще остане паметен знак за храбростта и саможертвата на айтоските воини.

 

Снимки