АЙТОС ГРАДИ СПОРТНА ЗАЛА-БИЖУ, ЩЕ Е ГОТОВА ПРЕДИ КОЛЕДА

Когато преди седмица, обективът на НП видя обновяващата се Спортна зала "Аетос" в Градската градина в Айтос, строителството беше във фаза - пред подписване на акт 15. Ако не сте наблюдавали отблизо дейностите там, от стартът им на 8 юли т.г. до сега, със сигурност ще възкликнете от изненада. Новата спортна зала "Аетос" няма нищо общо със сивата сграда, в която айтозлии са влизали в продлжение на 45 години. Според техническият ръководител на обекта, до 15 октомври т.г., сградата трябва да получи акт 15 и да започне подготовката за последната "кота" - акт 16.

Реновацията и разширението на Спортната зала напредват изключително бързо, вероятно и заради броя на работниците - направихме си труда и ги преброихме, бяха не по-малко от 50. Върху излетите основи на разширението е напълно изградена зоната със зрителските места. Елегантните зрителски седалки пристигнаха на 26 септември и час по-късно започна монтажът им, видя НП. Спортното съоржение е солидно разширено и в северна посока, където пък е изградена нова зала за тренировки, с нови съблекални и санитарни възли. Приключила е и работата по оформянето на съвременен архитектурен образ на залата, с прилаганите на мерки за енергийна ефективност и мрамор върху фасадите.

Вече пристигнаха и двата тепихи за борба, лицензирани от Международната федерация по борба с размери 12/12 м. Доставени са и 235 дюшека за спортна акробатика и художествена гимнастика. Те ще се подреждат един до друг, когато в залата акробатите имат състезание, обасни техническият ръководител. Залата е вече напълно затворена, поставени са огромните специални стъкла на гърба на зоната за зрители.

НП видя и представители на строителния надзор, които бяха в залата на пореден периодичен оглед. "Очакваме да бъде подписан акт 15, след което да се организира приемателна комисия с представители на различните институции за процедурата по акт 16. Следим отблизо качеството на извъшваните строителни дейности", лаконичен беше представител на софийската фирма, която спечели обществената поръчка на Община Айтос, за строителен надзор по проекта.

Ще припомним, че проектът за реновация на спортната зала е отпреди пет години. От тогава Община Айтос кандидатства по донорски програми за финансиране. През м.г. проектът беше допълнен с разширенията, а през декември 2018 г., с Постановление на МС бяха осигурени средства за генералния ремонт. Тогава МС взе решение по бюджета на Община Айтос да бъдат отпуснати общо 2 070 000 лв - 1 450 000 лв за спортната зала и 620 000 лв за реконструкцията и рехабилитацията на улични настилки в с. Черна могила, с. Черноград, с. Тополица.

Целта на проекта е да се създадат условия за пълноценното използване на спортната зала и да се гарантира висока функционалност при експлоатацията й. Залата е изключително модерна, при ремонта са използвани съвременните технологии в областта на спорта. Изцяло обновени са помещенията за състезания и тренировки, административните, складовите, санитарните помещения, съблекалните и общите части. С разширяването на сградата на север е обособена чисто нова зала за тренировки на Клуба по свободна борба.

Вече е направена вътрешна обработка на всички стени и тавани с ново осветление и електронни табла. С преградни стени са обособени душ кабини, съблекални и специални помещения за домакини, гости и съдии. Стените в санитарните възли са покрити с фаянс до тавана. Всички подове тип дюшеме са подновявени с нови настилки. В голямата зала подовата настилка е немска, баскетболна, лицензирана от FIBA. Във фоайетата, сервизните помещения и стълбищата - старите мозаечни плочи са подменени с гранитогрес, с висока степен против подхлъзване и износоустойчивост.

Подменени са вътрешната и външна елисталации, и осветлението около сградата. Изградени са чисто нови отоплителни, вентилационни и климатични инсталации, системи за отопление и охлаждане. Подменени са вратите, на прозорците са сложени  PVC стъклопакети. За топлинните потребности на сградата е изградена нова локална котелна инсталация. За контролиране на оптималната температура, всяко помещение е снабдено с термометър. Подменена е и В и К инсталацията. С новозастроената зала за тренировки и разширението за зрителите, общата разгъната застроена площ на залата е 1199,86 кв. м.

Благоустроява се и дворът около сградата. В мазето вече няма да видите съществуващите повече от 40 години, стари резервоари за нафта. Монтирани са нови резервоари, сертифицирани за съхраняване на леко гориво, а всички стари и ръждясали радиатори са подменени с алуминиеви. Залата вече има и нова общообменна вентилационна инсталация, ще бъдат монтирани и слънчеви колектори.

Още тази зима, цялосто обновената зала ще приеме децата и младите хора на Айтос. Всички градски, общински, зонални и национални турнири и състезания, включени в годишния спортен календар на Общината, в програмите на учебните и детските заведения и на 15-те спортни клуба, вече ще се провеждат в условия, каквито до сега айтозлии са виждали само на снимка и по телевизията.

Шефът на фирмата изпълнител "МИДИЯ ИНФРАСТРУКТУРНО СТРОИТЕЛСТВО" ООД Димитър Янакиев още пред м. юли т.г. обеща залата, да бъде напълно готова до тази Коледа. И това със сигурност ще се случи, пред вид броя на работещите тук, и начинът, по който ги видя да работят общинското издание.

НП

 

Снимки