АЙТОС С МОНУМЕНТ ЗА 180 ВОИНИ, ЗАГИНАЛИ ПО ФРОНТОВЕТЕ!

Ако отворите старите вестници, които се съхраняват в музея "Петър Станев", ще разберете, че горе-долу от 100 години Айтос се готви да построи ето този паметник. Идеята е от края на Първата световна война и през всичкото това време трескаво се организират комитети, конкурси, сдружения, благотворителни концерти - все с надеждата да се наберат средства и да се стигне до съгласие, как точно да изглежда монументът. Но освен дребни пари по откритите набирателни сметки и дълги разговори и препирни по темата, нищо друго не се е случило. Паметник така и не се появявал....

Цял век по-късно, точно на 6 септември, когато Айтос отбеляза 134 години от Съединението, паметникът беше завършен - след 7-месечен упорит труд и с обединените усилия на Инициативен комитет "Воинска памет", Община Айтоси гражданите. Поклон на Министерството на отбраната, което отпусна извънредно, и специално за айтоския монумент 8 000 лв. Така със съединени усилия, навръх празника на Съединението, Айтос най-сетне се сдоби с място за памет и почит на 180 воини, загинали по фронтовене за свободата на България.

Айтос дължи благодарност и на скулптора Христо Митев, който още преди първата копка, обеща монументът да бъде готов в Деня на Съединението.

През последните две-три десетилетия, много ветерани от Втората световна война си отидоха от този свят, без да видят паметник на загиналите бойните другари. И въпреки че имената им не са изписани на мемориалния знак - той е издигнат и в тяхна памет!

ТЪРЖЕСТВЕНОТО ОТРИВАНЕ НА ПАМЕТНИКА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ АЙТОСКИ ГРАЖДАНИ ЩЕ БЪДЕ НА 12 СЕПТЕМВРИ 2019 ГОДИНА, ОТ 11.00 ЧАСА.

НП

Снимки