Айтос се нареди след Бургас, с договор за целево финансиране по програмата за саниране

Айтос се нареди веднага след Бургас по инициативност по програмата за безвъзмездно саниране. Във вторник, Областният управител Вълчо Чолаков, кметът на община Айтос Васил Едрев и Радослав Бакърджиев от Българска банка за развитие подписаха тристранен договор за целево финансиране по Национална програма енергийна ефективност.

Дни след като Областният управител Вълчо Чолаков разписа първите договори за саниране  на жилищни сгради в Бургас, на 17 март. т.г. Айтос стана втората община в региона, която се включи в програмата. Подписването на тристранния договор даде начало на реалните дейности по санирането на сградата на Сдружение "Айтос.Гарова 5". Предстоят  енергийно и техническо обследване, проектиране и строително-монтажни работи. Ще бъде проведена и обществена поръчка, която ще излъчи фирмата-изпълнител, а Областна администрация - Бургас ще контролира процеса.

 „Айтос. Гарова 5“ е първото регистрирано в Айтос сдружение на собственици. В блока живеят бивши военнослужещи и техни наследници.  Проектът за изграждането на сградата на ул. "Гарова" 5 е от 1981 г. , а строителството е приключило през 1984 г. Блокът е с четири входа, пет жилищни етажа и партерен с два магазина. 60-те собственици на жилищни апартаменти са единодушни, че Националната програма им дава изключителния шанс да обновят общия си дом.

 „Радва ме фактът, че втора община в област Бургас се включва в програмата за енергийна ефективност. Това показва, че все повече хора осъзнават добрата възможност, чрез националното финансиране да обновят жилищните си сгради. Процедурите, както вече се убедихме не са толкова сложни, колкото първоначално изглеждаха, документите се движат бързо на всички нива. Призовавам за активност и максимално оползотворяване на наличния финансов ресурс на територията на област Бургас, за да  може от една страна гражданите да живеят в добри условия, а от друга да направим облика на градовете ни по-модерен и красив“.

На официалното подписване в Областна управа - Бургас присъстваха и представители на „Айтос.Гарова 5“ - председателят на Сдружението на собствениците Красимир Николов и Председателят на Контролния съвет Пенчо Желев. Областният управител и кметът им пожелаха успешно финализиране на процедурата.

             "Община Айтос много сериозно и отговорно изпълнява задълженията си по Националната програма за енергийна ефективност. Лично за мен, тази програма е изключително полезна и ефективна. Защото, освен, че дава шанс на собствениците безвъзмездно да обновят жилищните си сгради, тя дава възможност за промяна на цялостната визия на града ни", заяви кметът Васил Едрев пред регионалните медии.

 Общо 45 са жилищните сгради в Айтос, които отговарят на изискванията на програмата. Градоначалникът се надява, че по-голямата част от собствениците на тези сгради ще осъзнаят шанса, който им се предоставя. Защото за никого не е тайна, че хората трудно могат да отделят средства за санирането на остарелите вече сгради. Общинската администрация се опитва по всички възможни начини да информира гражданите и да им оказва необходимата методическа помощ. Организирана е приемна, в която общинските експерти могат да дадат отговори на всички въпроси, които  интересуват гражданите.

В Айтос има видим интерес към програмата, в Общината са подадени още две заявления за регистране на сдружения в два от блоковете на ул. "Васил Априлов". Проблемът идва от там, че на партерните етажи има магазини и заведения, и в някои от случаите, собствениците им отказват да се сдружат за санирането, каза още кметът на пресконференцията в Областна управа - Бургас.

НП

 

Снимки