АЙТОС СЛОЖИ НАЧАЛО НА НОВА ТРАДИЦИЯ

Поети от различни посоки и поколения сложиха началото на традиция, която Айтос ще продължи в годините напред, всеки път, около Димитровден, Това каза кметът Васил Едрев на откриването на Айтоските литературни празници 2022 във Военния клуб. Айтоската поетеса Татяна Йотова домакинстваше трите събития в рамките на Празниците, при изключителен интерес и пълни зали на 28 и 29 октомври. Гости на Първите празници бяха творците Ели Видева – Хасково, Роза Боянова – Бургас, Веселин Веселинов – София, Мартин Спасов – Шумен.

Първата покана към ценителите на поезията в Айтос беше за представяне на книгите „Кънтя като мълчание“ от Веселин Веселинов и „Преживелици. 30 стихотворения“ от Татяна Йотова във Военния клуб. Водещото участие в представянето беше на Роза Боянова, редактор и на двете книги.

Второто събитие беше дебютно за Айтос - Поетичен дуел в Посетителски център "Генгер". Замесени в дуела бяха всички, като се започне от водещия Роза Боянова, през дуелистите Мартин Спасов и Веселин Веселинов и секундантите - Ели Видева и Татяна Йотова, до публиката, която предложи теми за творчество и активно оценяваше изявите на дуелиращите се. Публиката избра - дуела спечели най-младия сред авторите - Веселин Веселинов.

Поетичната шафета продължи в Заседателната зала на Община Айтос с Литературно четене, в което участваха Ели Видева, Роза Боянова, Веселин Веселинов, Мартин Спасов и Татяна Йотова.

КОИ СА ТВОРЦИТЕ, КОИТО СЛОЖИХА НАЧАЛОТО НА НОВАТА ЛИТЕРАТУРНА ТРАДИЦИЯ В АЙТОС?

Веселин Веселинов от София. Завършва Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” в Сливен, където е обявен за литератор на випуск 2003/2008. Бакалавър по психология, а по-късно и магистър по клинична и консултативна психология. Обучава се в докторантската програма по клинична психология на СУ „Св. Климент Охридски“, като негови научни статии са помествани в годишници на университета. Преподавател по философски цикъл и английски език в София. Печели I-во място в есеистичното предизвикателство на LoveTheater.bg на тема „Ролята на зрителя в театъра днес“ през 2017 г., както и голямата награда за социална поезия в десетия национален конкурс на името на Никола Вапцаров за творбата „Лепрозориум“. През 2020 г. е удостоен със специално отличие в конкурса „Млад разказвач“, организиран от Бургаска писателска общност и община Бургас в памет на Атанас Радойнов. Печели много литературни награди и публикува в списанията за литература и изкуство „Кула“ и „Нова социална поезия”, младежките литературни вестници „Музи в залива“ и „Teen`s paper“, вестник „Литературен глас“, литературен клуб „Отвъд кориците“, електронно списание „Литературен свят”, литературно пространство Tetradkata.com, алманах за литература и изкуство „Огнище 2020“ и в сборниците „Изкуство по време на пандемия” и „Лято след пандемия“. През 2022 г. издава дебютната си стихосбирка "Кънтя като мълчание"

Мартин Спасов от Шумен. Завършва българска филология в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски". Първата му стихосбирка носи заглавието "Аз мога да цитирам тишина". С нея успява да спечели Националната награда за поезия "Южна пролет", Хасково - 2014 г. През лятото на 2015 г. става носител на престижното отличие Националната литературна награда за поезия "Владимир Башев". През 2016 г. е награден с Национална награда за поезия "Дамян Дамянов" - Сливен, а през 2017 г. - Нагарадата за изкуство и култура в родния си град. На 16 октомври 2019 година поетът представи най-новата си поетична книга, озаглавена „Приятелят, когото нямам“.
Роза Боянова от Бургас. Завършва българска филология в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски". Тя е сред учредителите на Бургаска писателска общност и първият председател на БПО (2015 - 2018). Автор е на поетичните книги: "Жадна вода", отличена с национална награда за дебют Владимир Башев, "Биография на чувствата", "Метафори", "Мастилена аура", "Стихоприношения", "Далечен диптих", отличена с националната награда за лирика "Иван Пейчев", "Времена. Три български поетеси и един македонски художник", "Меда на поезията", "Чернови на Млечен път", "Стихове от розариума", "Обратна гравитация". Нейни стихове са превеждани на руски, гръцки, украински, румънски, македонски, френски, английски и други езици. 
 Ели Видева от Хасково. Завършила математика в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Работи като учител по математика и информационни технологии в Хасково. Председател на Клуба на дейците на културата, който е съорганизатор на литературни дни „Южна Пролет”. Автор е на стихосбирките „Огън под дъжда” /1992/, „Дом” /1997/, „Версия Живот” /2000/, „Небесен конник” /2003/, „Думи за нататък” /2005/, „По оста”/2008/, “Оживявам”/2011/, “Под кривата круша” /2014/, “Проекции върху сферичната природа”/избрано, 2015/, “Палимпсест” /2018/. Член е на Съюза на българските писатели и на Съюза на математиците в България.

Снимки