АЙТОСКИ ТУРИСТИ ИЗКАЧИХА НАЙ-ВИСОКИЯ ВРЪХ В КАРПАТИТЕ

Не всяко туристическо дружество може да предприеме предизвикателството да изкачи най-високия връх в Карпатите. Идеята на ТД "Чудни скали" - Айтос за поход до връх Молдовяну в Карпатите, Румъния, се родила през месец февруари тази година. Туристите дълго обсъждали идеята, защото не е шега работа да изкачиш връх Молдовяну (2544 м), първенецът на Румъния и най-високият във Фъгърашките планини, дял от Южните Карпати - една непозната планина, в която никой от айтоската група, никога не е бил.

Месец-два, Тодор Иванов - водач на групата, организарал на високопланинския преход. От Айтос тръгнали общо 40 души. Минали през Трансагарашкия проход, които свързва историческите области Трансилвания и Влахия. Една част от туристите останали в планински курорт, останалите ентусиасти тръгнали с нагласата да изкачат върха, разказва един от участниците, Красимир Рачков.

"Трудността се състоеше в това, че преходът е много дълъг - около 13 часа. Общата положителна денивелация е над 3000 метра. По пътя никъде няма вода. Възможност за спане в по-близка хижа също няма. Предизвикателството беше голямо. В същото време преходът дава шанс да изкачиш върха, без прибързано отказване,", разказва още Рачков. Спрели и на езерото Бъля, за да запечатат със снимки красотата на румънския пейзж. Възторгвали се от красотата на румънските природни забележителности.

Това е втората група в историята на айтоското туристическо дружество "Чудни скали", която се качва на върха. Всъщност, първото изкачване не е групово - осъществено е през 1970 година от ветерана Георги Стоянов.

За айтозлии е интересно да научат, че най-младите участници в този високопланински поход са 18-годишният Кристиян Киряков и Желязко Колев, и двамата възпитаници на СУ "Христо Ботев". На върха заедно с тях е и учителят по география Станимир Стойчев.

Вечерта преди прехода пренощували в хижа, а рано сутринта двайсетина от туристите поели към върха. Качването и слизането им отнело над 13 часа. "Невероятни бяха гледките - видяхме планината и в мъгла, и в ясно време. Минахме през съседния връх Вистя Маре 2527 м. - върховете са един до друг. Изкачихме връх Молдовяну и се върнахме в хижата. Нито един от групата не се огъна. На другия ден разгледахме историческите забележителности на Брашов, сред които и Черната църква. Бяхме приятно изненадани, че е изградена от български строители. Минахме през крепостта на  Влад III Дракула, наричан и с прозвището Цепеш, а после - през Букурещ към България", разказа с апломб Красимир Рачков, който дни след пътуването, още се вълнува от преживяното.

Айтоските туристи са особено горди, че вече са покорили най-високия връх в Румънските Кърпати. "Изследването на пещерите и изкачваенто на върховете вървят ръка за ръка и са обединени от обичта ни към планинината и природата", категорични са Краси Рачков и Георги Георгиев от Пещерен клуб - Айтос, за които румънското пътешествие е своеобразно начало и за изключителен интерес към алпинизма.

Отново с водач Тодор Иванов, туристите вече имат планове за един предстоящ много сериозен преход в Пирин. Що се отнася до пешерното дело, в момента Рачков и Георгиев работят по организацията на курс "Пещеряняк", който ще започне на 15 октомври т.г.

НП

 

Снимки