Айтозлии се поклониха пред саможертвата на Ботев и героите на България

Община Айтос и СОУ „Христо Ботев” бяха организаторите на тържественото поклонение в Деня на Ботев и падналите за свободата и независимостта на България, на 2 юни т.г..  На тържеството пред бюст паметника на Ботев в Градската градина дойдоха общинари, общински съветници, ученици, учители, представители на обществени и политически организации, много граждани.

Пред монумента, изработен от възпитаници на Каменоделното училище през далечната 1932 г., и напълно обновен от Община Айтос преди няколко години,  ученици от СОУ „Христо Ботев” с ръководител Лазарина Янчева развълнуваха присъстващите с един запомнящ се сюжет от последните дни на Ботев и неговата чета. Вълнуващият разказ за събитията преди 139 години, събран от историческите документи и българската литературна класика, успя да докосне сърцата и да разчупи представата на младите хора за най-трагичния и най-достойния ден в българската история.

Настрани от гръмките фрази и клишетата, кметът Васил Едрев се обърна към децата на Айтос с апел да почувстват със сърцата си смисъла на 2 юни. "Огромна чест е да учите в училище, чийто патрон е Христо Ботев. Защитавайте тази чест с достойнство и самочувствие!", пожела градоначалникът на учениците от СОУ "Христо Ботев", които на 2 юни отбелязват своя патронен празник.

Венци положиха Община Айтос, Общински съвет - Айтос, училищата и политическите партии. Цветя пред паметника на Ботев поставиха.и най-малките от айтоските детски градини. А възрастните останаха с надеждата, че малчуганите имат добрия пример и ще поемат традицията, за да я пренесат напред в годините.

Снимки