АЙТОЗЛИЯТА ЕМИЛ КРЪСТЕВ - ШАМПИОН НА ШАМПИОНИТЕ ПО СИЛОВ ТРИБОЙ

Нашето момче подобри националния рекорд и стана Републикански шампион при младежите

Емил Кръстев и неговите ученици 17-годишните Александър Стоянов и Петър Янков са голямата надежда на Айтос за възраждане на славата на силовия трибой. Тази есен, 22-годишният Емил получи най-високото национално признание - Републикански шампион в категория 93 кг за младежи до 23 години. По стъпките му вървят Сашо и Петър, които се състезават в категория до 74 кг., при юношите до 17 години. Тази година, Петър за първи път участва в национално състезание в категория до 83 кг., научи НП.

В последното за тази година състезание - Републиканския шампионат в Хасково,  организиран от Българската федерация по силов трибой, треньорът на двамата младежи, Емил Кръстев не само грабна безапелационно шампионската титла, но и подобри националния рекорд на лежанка. "До момента, рекордът беше 202.5 кг. Поставих си за цел и го направих - вдигнах 206 кг.", доволен от републиканския си успех е Емо. Нещо повече - нашето момче грабна супер купата "Шампион на шампионите" - най-престижната републиканска титла, която се присъжда на състеателя, получил най-много точки в надпревара, в която най-важното условие е съотношението между личното тегло на състезателя и вдигнатата от него тежест от всички движения - лежанка, лег и мъртва тяга.

"Тренирам от три години, запознах се с Емо преди една, аз изявих желание и той не отказа - започна да ме тренира", раказва Петър, а Емил горд със своя ученик уточнява, че момчето не го е посрамило - има пет медала от две състезания.

Силовият спорт в Айтос отново прохожда, а специалистите от Федерацията не скриват възхищението си от таланта на Емил, който въпреки трудностите от финансов характер и не до там добрите условия за тренировки, не само е републикански шампион, но и заразява с талант и ентусиазъм нова айтоска смяна в силовия спорт..

Емо, Сашо и Петър мечтаят - за зала, неголяма, но удобна и топла, оборудвана с най-необходимото за силовия спорт. Надяват се, че в изцяло реновираната и разширена Спортна зала в Градската градина, ще се намери едно помещение за тях, и а другите момчета, които искат да тренират този, малко позабравен спорт в Айтос. "За да се обзаведе едно малко помещение за тренировки са необходими около 5000 лв", изчислил е Емо. В момента момчетата са представители на неайтоски клуб, за могат да участват в състезанията от календара на федерацията. "Трудно е да организираш клуб - има такси към федерацията, трябва да имаш определен брой картотекирани състезатели, плащат се кароттеки тичаш напред - назад за съответната документация и т.н. Не е лесен механизмът, затова не съм се захванал да правя клуб. А от клуба, в който сме картотекирани нямме никаква финансова подкрепа - за си купувам екипировката, например. Сам си купувам билетите, храната и т.н. Просто, ползвам Федерацията, за да дам заявка за участия в състезанията - нищо друго. А и в нашия спорт, както и при другите - всичко опира до средства.", разказва за пробелмите шампионът.

Оказва се, че в Айтос има само една действаща фитнес зала, в която провеждат тренировките си срещу съответното заплащане на всяко от песещенията там. "Условията са за нормално трениращ човек, но ние не сме в тази категория, защото нашият спорт е по-специфичен - вдига се шум заради щангите, нужна ни е екипировка и т.н.", обясняват още младежите.

Въпрки всичко, Емо и момчетата са с амбиция да гонят първите места в своята възрастова група. И с гордост показват медалите и купите, спечелени от последните състезания. Още млади хора имали желание да тренират, но липсата на собствена зала и местен клуб от името, на който да се състезават са горе-долу двете основни причини, които поне за сега, не помагат на активното развитие на силовия трибой в Айтос. А почти сигурно е, че Емил Кръстев ще е един от състезателите, на които България ще разчита на Световното първенство по силов трибой догодина.

"Айтос има възможностите и вече отлично реновирана спортна база, така че и този спорт има бъдеще. Общината отделя всяка година все повече средства за спортните клубове. Регистрацията на клуб по силов трибой в Айтос, чийто състезатели имат участия и победи, е условието за субсидия от Община Айтос", коментира за НП Мариана Димова, която изпълнява длъжността кмет на Община Айтос.

НП

Снимки