С БЛАГОДАРНОСТ ПРИ ДАРИТЕЛИТЕ!

Близо 9 000 лв дариха 18 училища от община Руен на МБАЛ Айтос ЕООД за борбата с COVID-19. За нуждите на болничните медици бяха закупени предпазни облекла за 3 000 лв, и микроскоп за специфични изследвания, свързани с коронавируса "Има още средства от дарението, които ще бъдат усвоени на нуждите на болницата. Благодарим Ви за жеста в този труден момент". Това каза кметът на Община Айтос Васил Едрев на среща с директори и представители на руенските училища на 9 април т.г. Срещата беше организирана от кмета на Руен Исмаил Осман в една от общинските зали в Руен, при спазнаве на всички противоепидемични мерки.

Руенските педагози аплодираха кметовете и специалния гост - д-р Паруш Парушев - Управител на МБАЛ Айтос ЕООД. "В началото, стахът от неизвестното беше голям.  Трима медицински работници напуснаха, но за радост предстои назначаването на двама нови. В момента обстановката е сравнително спокойна, благодарение и на Вашите средства и благородния Ви жест. Успяхме да закупим 300 броя защитни облекла - гащеризони и предпазни пристилки. Искам да знаете, че няма медицински работник, или са единици, който няма да направи това, което е необходимо, колкото и трудно е," каза пред представителите на училищата, управителят на айтоската болница.

По отношение на болните от село Добромир в айтоския стационар, д-р Парушев заяви, че пациентите са добре. На 9 април са взети последните изследвания. "Надявам се, пробите да са отрицателни и да ги изпишем. Оказа се, че пациентите са неосигурени, но кметовете на Руен и Добромир направиха всичко възможно да бъдат приведени необходимите средства. Дарителството в момента е изключително важно за това всички да оцелеем - не само ние, които сме на първа линия. Благодаря Ви от името на всички, които работят в МБАЛ Айтос" ЕООД", каза още д-р Паруш Парушев.

Дарителите можаха да видят това, което е закупено с дарените средства - апаратът за специфични изследвания и предпазните облекла, изработени в шивашки цех в Руен.

Кметът Васил Едрев благодари на училищните директори и на учителите за безпрецедентната подкрепа. Всеки от тях получи благодарствено писмо от Община Айтос. "В тези тежки дни на криза, искам да Ви засвидетелствам изключителната благодарност на Общински кризисен щаб - Айтос, на Общината и гражданите за дарителския жест в борбата с COVID-19. Този жест има не само материално измерение. Той ни дава силите и куража, че сме заедно и с обединени усилия ще успеем да преборим заразата. Пожелавам Ви по-бързо да се върнете в класните стаи при своите възпитаници. Поклон за дарителската Ви инициатива!" заяви още айтоският градоначалник.

Представителите на руенските училища благодариха на кмета Исмаил Осман за подкрепата на дарителската кампания и изразиха готовност да помагат с каквото могат за неразпространение на заразата.

Исмаил Осман сърдечно благодари на учителите и на работещите, изработили облеклата в шивашкия цех на "ЛИНЕКС" ООД, както и собственика Костадин Вичев. "Цехът работеше и преди пандемията. Сега част от производството е пренастроено за изработването на медицински артикули - предпазни облекла и маски. Облеклата за са износ и за вътрешния пазар. На ден се произвеждат и около 500-600 маски. Цехът шие и дрехи по заявки," каза за НП руенският кмет.

 Училищата бяха изненадани и с подаръци от Посланика на Република Азербайджан в Република България - пакети с предпазни средства и дезинфектанти.

НП

Снимки