ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ДУХОВНОСТТА И ПРОСВЕТАТА!

Празнично обръщение на кмета на Община Айтос Васил Едрев към айтозлии!

Уважаеми съграждани!

Честит 24 май!

Честит да ни е Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

За мен е огромна чест да поздравя всеки един от Вас по повод празника! Защото зная, че всеки от вас носи в сърцето си 24 май - като символ на българския дух и пътят му през вековете! 24 май ни събира, за да продължим една уникална българска традиция.

Днес изразяваме дълбоката си признателност към труда на учителите и културните дейци. Към хората на словото и изкуството, към всички личности, които движат духовния живот в община Айтос.

Специален е поздравът ми към младите хора на тази сцена - към отличниците на Випуск 2024! На тях и на всички зрелостници днес казваме: „На добър час!“

Скъпи млади приятели

Събирайте знания и опит в България и по света, но винаги се връщайте в Айтос! Защото този град Ви принадлежи! И защото Вие ще продължите традицията на този ден.

  Честит празник на нашите учители-ветерани, които имаха силата и желанието да ни учат на истина и доброта.

Благословенни да сте, учители! Благодарим и поклон! Вие ни научихте, че Родината и езикът са истинските, непреходни стойности в живота. Че българското слово е помагало на дедите ни да съхранят вярата и народността си. 

Днес, българското слово ни дава самочувствие и национална гордост. Дава ни вълнението на този ден.

  С благодарност се прекланяме пред труда на учителите. Просветителите, които днес, с душа и слово, всеотдайно и неуморно, изграждат духовната крепост на знанието и възпитават поколенията на община Айтос.

   Днес почитаме таланта на дейците на културата, на хората на изкуството. Личностите, които пазят и развиват българските традиции. Защото традициите са наашите устои и нашата  идентичност.

 Честит празник на нашите деца и ученици, с пожелаланието да обичат българското слово!

 Мили деца, бъдете грамотни хора!

 Пазете културното наследство и знанията на поколенията преди вас. Бъдете достойни българи!

   Скъпи приятели, айтозлии,

   Сигурен съм, че всяко ново поколение на Айтос ще разпалва огъня на знанието, просветата и културата. Защото здраво сме привързани към това място с жилавия айтоски корен и високия местен дух! И защото Айтос от векове е отворен за просвещение и духовна култура.

   Нека и напред в годините да има потребност от знания и духовност във всеки айтоски дом!

   Честит 24 май, скъпи айтозлии!

  Бъдете здрави!

    

 

 

 

 

Снимки