Четвърт век празнува Домът за стари хора в Айтос

На 26 октомври т.г., Домът за стари хора "Св. Димитър" в Айтос отбеляза двоен празник - патронен и юбилеен. 32-мата обитатели, ръководството и екипът на Дома празнуваха с огромна торта и със... спомени. "Разглеждахме снимки, говорихме си за началото, за работата на бившите колеги, и за това, което ни предстои", коментира за НП директорът Лилия Николова.

Домът е открит точно преди 25 години на Димитровден - за възрастни хора, които не могат да се грижат сами за себе си, и за хора, които не могат да бъдат обгрижвани от своите близки. И противно на представата за запуснатите общински и държавни старчески домове, айтоският не е спирка за самотници. Тук възрастните хора са обградени с внимание, за тях се полагат всички необходими социални и здравни услуги и грижи. Имат задружен колективен живот, който до голяма степен компенсира уюта на собствените им домове и ежедневното присъствие на близките.

През 1996 г., на скромно тържество, Домът е открит от тогавашния социален министър Емилия Масларова. Стара сграда на Гражданска отбрана в парка е реновирана и обзаведена, за да приеме първите си обитатели. На откриването те са едва четерима. Днес Домът функционира с пълния си капациет от 32-ма - едно голямо семейство, което живее в свой ритъм, със своите проблеми и радости.

Просторни стаи, санитарни възли, телевизор с кабелна телевизия, климатици, прясно приготвена храна и непрекъснат медицински контрол - такава е най-общо днес обстановката в Дома. Сградата е санирана по общински проект през 2016 г., инвестирани са и средства за обзавеждане по друг проект на Общината.

За 25 години в Дома са живели общо 273-ма възрастни, показва статистиката на Лилия Николова. 273 съдби - различни и еднакво трудни, но съпреживени и споделени с връстници и приятели. Не, Домът в Айтос не е лъскав като частните домове и хосписи, но условията и отношението предоставят на възрастните хора възможност да остаряват достойно.

НП

Снимки