Държавна комисия в Айтос

Едрев лично посрещна 15-членния състав и преотстъпи кабинета си за заседанието. Задачата на групата представители на различни държавни институции е въвеждането в експлоатация на канализацията и пречиствателната станция на село Пирне.

Ръководител на двата проекта е инж. Иван Биделев - директор на Дирекция ТСУС в Община Айтос, който придружи проверяващите на място в Пирне, за да видят резултатите от предварителните тестове за функциониране на пречиствателното съоръжение.

Изграждането на канализацията беше финансирано от Държавен фонд „Земеделие” на обща стойност 3 413 256 лв. След дълги преговори с ръководството на Общината, Фондът осигури средства и за градежа на пречиствателната станция.

До идването на държавните експерти, двата обекта имат издаден Акт 15 за завършено строителство. Сега, назначената от ДНСК - София комисия трябва да издаде Акт 16 за въвеждането на обектите в експлоатация, научи НП.

Веднага щом това се случи, ще приключи дейността на Община Айтос и по двата договора с Държавен фонд "Земеделие". Пирне пък ще бъде първото село в историята на община Айтос, което ще се сдобие с канализация и пречиствателна станция.

НП

Снимки