ДЕЦАТА НА АЙТОС РИСУВАТ - „АПОСТОЛЕ, ТИ ПРИМЕР СИ ЗА НАС!“,

Дни преди 151-та годишнина от гибелта на Васил Левски, на 14 февруари, Община Айтос, Общински комитет „Васил Левски“ - Айтос и Военен клуб - Айтос организираха пленер за рисунка "АПОСТОЛЕ, ТИ ПРИМЕР СИ ЗА НАС!"

Специално за тези, които държат на тълкованието на думата „пленер“, ще уточним, че февруарският детски конкурс за рисунка не се проведе на открито заради времето, а в просторната зала на ВК-Айтос. Това е вторият общински конкурс за рисунки с последвала изложба, посветени на 19 февруари, но е първият, на който децата от ОУ "Атанас Манчев", СУ "Христо Ботев",  СУ "Н. Й. Вапцаров", ДГ "Пролет", ДГ "Слънце", ДГ "Калина Малина" рисуваха заедно.

Участваха над 40 млади художници на различна възраст – от деца в предучилищна възраст до гимназисти в последните класове. Рисунките им се оценяват в четири възрастови групи, от компетентно жури от учители по изобразително изкуство. Председател на журито е Шасине Сали – СУ „Никола Й. Вапцаров“, членове – Светла Янева – СУ „Христо Ботев“ и Йордан Касъров – ОУ „Атанас Манчев.

Според председателят на журито г-жа Сали, основните критерии за оценка са изразност, техника и съответствие между темата и съдържанието на рисунките. Много важна част от оценката на журито ще е емоционалното въздействие на нарисуваното.

Във всяка възрастова група ще бъдат присъдени първа, втора, трета и поощрителни награди. Наградите и грамотите за всеки участник са осигурени от Община Айтос.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 16 февруари 2024 г. /петък/, от 17.00 часа в залата на Военния клуб. Наградите на ще връчи лично кметът Васил Едрев.

Освен церемонията по награждаването, във Военния клуб, айтозлии ще имат изключителната възможност да се срещнат с поетесата и писателка Ивелина Радионова от град Провадия, която ще представи авторските си книги „Алтъна“, „Обич“, „До Боянския майстор“ – повести и разкази. Основни теми в творчеството на Радионова са България, българката, българските традиции и обичаи.

 

Снимки