Десети юбилеен турнир по борба в СЗ "Аетос"

На 29 октомври, в Спортна зала "Аетос" беше даден старт на 10-то юбилейно издание на традиционния Националния турнир по свободна борба, посветен на Димитровден.

Началото е сложено през 2011 година. По идея на Община Айтос и Спортен клуб по борба "Айтос", преди празника на Айтос, се организира и провежда Първото издание на Детския турнир по свободна борба за наградите на Община Айтос. Заради ковид, турнирът не се провежда в две последователни години - през 2020 и 2021 г.

За първи път, през 2022 г. турнирът се провежда в напълно обновената Спортна зала "Аетос", в която е обособена и зала на тренировки за състезателите на айтоския клуб по борба.

Състезанието се проведе под патронажа на кмета на Община Айтос Васил Едрев. В годините все повече клубове и състезатели от областта и страната се включват в надпреварата на тепиха в Айтос. Тази година общият брой на участниците в различните категори и възрасти беше близо 200. Авторитетът на състезанието расте заради добрата организация, чудесните условия, наградите и съдийството.

Като главен организатор на турнира, Президентът на СКБ "Айтос" Ружди Ахмед благодари на Българска федерация по борба, на кмета на Община Айтос Васил Едрев и на спонсорите за неоценима подкрепа и за вниманието към младите таланти в свободната борба. Кметът даде началото на състезанието с благодарност към клуба и родителите за продължаване на традицията. Участниците и треньорите поздрави и народният представител Севим Али.

За да се борят за наградите на Община Айтос пред двата тепиха в Спортната зала се подредиха състезатели на клубовете от Айтос, Дулово Паисиево, Руен, Средец, Черноморец Бургас, Лозница, Разград с. Острово, Шумен, ЦСКА, Сливен, Търговище, Партизани, Созопол, Стара Загора, Ямбол, Карнобат и Велико Търново.

Гости на десетия юбилеен турнир бяха известни български национални състезатели по борба и народните представители Севим Али и Ешереф Ешереф, представители на Българската федерация по борба Али Пъръшмолла и Михаела Станева, големите български спортисти- борци от близкото минало: ЗМС Иван Янков, ЗМС Дончо Жеков, ЗМС и ЗТ Янчо Павлов, ЗМС Стефан Иванов, ЗМС Петър Иванов, МС Стойчо Петков, МС Стефан Георгиев, МС Илиян Стефанов, МС Стоян Козаров, МС Христо Сотиров, МС Бойчо Бойчев, Баязид Кемал, организатор на всички видове борба в община Руен, много гости, родители и фенове на борбата.

От името на президента на Българската федерация по борба Христо Маринов с плакет беше удостоен кметът на Община Айтос Васил Едрев за изключителния му принос за развитието на спорта в община Айтос.

Президентът на СКБ „Айтос” Ружди Ахмед беше награден с плакет от Община Айтос, от клуба и от родителите на децата. Наградата връчи Петър Борисов, баща на Валентин Борисов, който стана шампион на турнира. Плакети от БФБ бяха връчени на спонсорите на СКБ „Айтос” - Хюсеин Кулов- президент на фирма „Вайспрофил”; Радостин Ташев- фирма „Дънак 83” ЕООД- Айтос; Николай Ташев- фирма „Дънак 83” ЕООД- Айтос.

Специална награда от Баязид Кемал и Община Руен - картина, получи ЗМС Дончо Жеков, във връзка с неговата 70-годишнина. Специалните благодарности пък бяха за Исмет Туркан, бивш състезател по борба, който живее в Австралия. Туркан е спонсор на клуба от Айтос, и всички състезатели носеха екипи, дарени от него..

Очаквано, децата на СК Борба”Айтос “, гр. Айтос, оглавиха отборното класиране по свободна борба. Втори останаха връстниците им от "Руен", на трето място се нареди бургаският "Черноморец". Заради големия брой на участниците, тази година срещите се провеждаха на два тепиха. Кои са победители в отделните категории, в следващия брой на НП.

 

Снимки