ДГ Виолина Костова се срещна с кмета на Община Айтос Васил Едрев

        Дистрикт Гуверньор 2022-2023 Виолина Костова на среща с кмета на Община Айтос Васил Едрев:

Обединение и отваряне на Ротари за партньорства - това е голямата цел за годината!

Посланието на ротарианската 2022/2023 г, провокирано от Imagine на Джон Ленън


Дистрикт Гуверньор на ротарианската 2022/2023 година на Дистрикт 2482 България Виолина Костова гостува на Ротари клуб - Айтос на 13 декември т.г. С членове на борда на РК-Айтос с Президент Павлин Стефанов, Гуверньорът се срещна с кмета на Община Айтос Васил Едрев.

Градоначалникът представи приоритетите на местната власт и забележителностите на общината. Представени бяха съвместни проекти на Ротари и Общината. Разискван беше проектът за изграждане на паметник на най-известния айтозлия на всички времена - композитора Филип Кутев.

Идеята за паметника е отпреди повече от десетилетие, от създаването на Ротари - Айтос. Но никога не е отпадала от дневния ред на Ротари и Общината. ДГ Виолина Колева предложи старата идеята да се осъвремени дигитално, за да е личността на Кутев разбираема за младите хора.

Разискваха се още проекти за работа с децата, спортните клубове и културните институции. Споделяха се опит и визия за бъдещето на Айтос и общината.

Гуверньорът обяви настоящите идеи и бъдещи действия на Ротари България. Оказа се, че 72 клуба в страната са вече в обединението около една основна кауза. "В Ротари България отдавна чакаме това да се случи, т.е. ротарианските клубове да застанат зад една голяма кауза, за която да работят през годините. Тази кауза е свързана с децата, защото за всички, децата са най-важният приоритет. Защото децата са не просто нашето бъдеще, те са сега, днес тук. И ако ние сега не работим с тях и не ги подкрепяме по всички начини, ако не им помагаме, когато има проблеми с тях и сред тях, не можем да очакваме това поколение деца да бъде с добра ценностна система, за да има развитие тази прекрасна държава.", каза ДГ Виолина Костова.

Тази година големият проект на Ротари ще бъде насочен към децата и той ще бъде национално промотиран в цялата страна. Отделно, Ротари България ще чества 90-годишнината от създаването си. Честванията ще започнат през април-май, всеки от клубовете ще отрази юбилея. Покана за годишнината, ДГ Виолина Костова е отправила към Президента на Ротари Интернешънъл  Дженифър Джонс. Била изключително впечатлена, защото малко държави могат да се похвалят с такава история.

Тази година Ротари ще чества и 85 години от спасяването на българските евреи. "Нека не забравяме, че човекът, който е внесъл декларацията Димитър Пешев е ротарианец. Дали сме много на обществото и продължаваме да даваме," каза още Костова.

ДГ Виолина Костова добре познава част от приятелите в Айтос, дейността на Ротари - Айтос и проектите, които се изпълняват тук. "В тяхно лице имате 22 истински доброволци и добротворци, които ги е грижа, какво се случва и ще се случва в общината", обърна се гуверньорът към кмета Васил Едрев. Градоначалникът от своя страна сподели добрия съвместен опит, идеите и проектите, реализирани от Ротари - Айтос в партньорство или със съдействието на Община Айтос.

Слоганът на Ротари България тази година е широкоспектърен, като възможности за изява. Посланието на ротаринци е провокирано от химна на Джон Ленън -  “Imagine”  - представи  си. "Ние го трансформирахме като превод по малко по-различен начин - нещата глобално се променят, и ние трябва да сме готови също да се променяме. Ако не се променяме, няма как да продължим като организация в този век, с мислене от другия. И в този контекст, решихме да насочим фокуса към себе си - преведохме като "преоткрий" т.е. всеки да намери начин да преоткрие защо е станал ротарианец? А също и да преоткрием нови начини да провеждаме сбирките си, да мислим по друг начин, как да се случват нашите проекти и каузи. Има много възможности да преоткрием отново Ротари. И това провокира Ротарианството в България да се обедини", заяви Дистрикт гуверньорът.

Стана ясно още, че Ротари е част от втората по големина хуманитарна организация в света, затова широката част от обществото трябва да знае какво е Ротари, и вече най-накрая - да чуе и види какво прави Ротари в национален мащаб. Колко добро случва и как променя живота на хората по един по-добър начин. А това може на стане, само когато ротарианците от цялата страна са обединени.

Основната цел ще е отваряне на Ротари за партньорство с други организации. "С общините имаме общи цели и визия, има изградени устойчиви и работещи партньорства с неправителствени организации. И защо всеки един да прави едно и също или на парче? Ако обединим всички усилия, когато имаме една визия и цели, нещата ще се случат по-мащабно и ще бъдат много по-устойчиви. Когато  хората са по-обединени и работещи за една кауза, тогава нещата се случват. Това е голямата цел за годината. Но тя не е само за тази година - целта е тази година да поставим началото. И от тук нататък да работим като Ротари България, каквото сме всъщност. Ние всички сме ротарианци", мотивира посланието си гуверньорът.

Ротари България ще работи в партньорство с УНИЦЕФ, обяви ДГ Виолина Костова. В световен план Ротари и УНИЦЕФ работят заедно, което не може да се каже за България. Възстановява се партньорството с БЧК - целта е във взаимодествие с тях, с клубовете и с МОН, в училищните програми, в голяма степен - препоръчително, да влезе обучението по оказване на първа помощ. Става дума за обучение, които навремето се провежда от Гражданска защита. "В днешно време, ако едно дете с дъвка или баалон се задави, неговите съученици не могат да му помогнат. Голяма част от младите учители също не са подготвени за такава ситуация. А е толкова лесно - с едно решение това да стане част от програмите. БЧК има доброволци и структури навсякъде, и в партньорство с Ротари, обучението може да се организира и да стане постоянно, всяка година", каза още Виолина Костова.

Голямата новина от срещата в Община Айтос - националната кампания на Ротари е свързана с превенция на психотропните вещества при децата. Но концепцията предполага устойчивост. Тя е разработена, и ще бъде предоставена на клубовете, за да могат да я прилагат по места. За да може Ротари да "удари камбаната" и хората "да видят" проблема. "Защото в момента, всички много знаят, много виждат, но някак си постоянно се пускат по периферията. Има тотална липса да видиш проблема. Кампанията за превенция, която планираме, колкото е насочена към децата, толкова повече е насочена към родителите. Т.е. в нея ние сме предвидили работа преди всичко с родителите, паралелно с децата, разбира се. Защото без родителите не би била ефективна тази кампания", обясни ДГ Виолина Костова.

И до сега, в училищата по програмата се правят стотици филми, понякога се канят лектори, участват класни ръководител. "Само че днешните деца не слушат тези хора. Всъщност, слушат ги, но не ги чуват. Защото децата днес живеят в един друг свят, дигиталния. За тях, личностите, които им влияят не са нито отличникът, ното даже хората с опит. Можем да обърнем процеса като ползваме добрите инфлуенсъри и добрите влогъри, тези хора, които децата ги следват и ги слушат. Трябва да признаем, че това са днешните авторитети за децата. И другият авторитет са децата - "деца говорят на деца". И тази концепция е разработена така, защото питахме децата. - какво вие до момента знаете, как ви повлия и кого вие бихте чули? И децата казаха тези две групи - инфлуенсърите и другите деца - особено такива, които са го преживели и разказват своята история", разказа Костова.

Всички бяха категорични - проблемът е огромен. Няма голям, няма малък град - той е и в селата. Случи се и динамичен дебат по темата - стана ясно, че има родители, които също са "консуматори", че в града и населените места се отгрежда канабис в саксии, че официалните данни за употребяващите психотпорни вещества категорично се разминават с действителните. Разисквана беше темата за родителите като модел на поведение и за фрапиращите случаи, в които те са лошият пример.

"Големият проблем е това, което се разпространява на улицата - синтетиката. Тя буквално изпържва мозъка с едно хапче. От там нататък - детето се привежда в психиатрия, започва лечение с медикаменти. Но за мозъка поцесът е необратим. Което  е страшно," сподели опит и психологът Нели Баева, която участва в разработката на новата концепция.

"Ние като Ротари няма да се справим с този проблем сами, и няма да се справим за една година, дори няма да се справим за пет, и десет години. Но някой трябва да започне, някой трябва да "удари камбаната". Някой да провокира, и да се започне - обществеността, родители, институции, най-накрая да си застанат на мястото. Когато ние провокираме като организация, родителите и обществеността да бъдат непримерими по темата и всички заедно да изискваме, включително с национални промени, тогава малко по малко ще можем да се справим с проблема. И ще върнем процента, защото сега той върви вероломно нагоре", заяви ДГ Костова.

Според гуверньорът, статистика показва, че възрастовата граница на децата, които взимат наркотици пада все по-надолу.  А истинската превенция е да покажеш проблема и резултата, включително и с много силни нагледни материали. Това провокира в детето страха и му слага бариерата. И сега се канят лектори, но те не казват как дори едно хапче може да навреди на детето. Ключът, според Костова е да можеш да внушиш на детето, буквално да ме "промиеш мозъка", че дори едно хапче може да го убие. И то да се замисли дали "да пробва". защото така се започва. Гостите споделиха и истински истории за ментално увреждане от синтетична дрога.

Присъстващите се обединиха около общото становище, че ако всички си затваряме очите, ако казваме - няма да се справим, това е работа на полицията, и ако продължаваме да разсъждаваме така - България ще изгуби децата си. "Ако някой не бие камбаната и не започнем да се обединяваме около този проблем, няма как да го решим. Нашата роля е да запалим огъня, да го подклаждаме и разбира се, да дадем програми и методики. Само с акции, с лектори и проформа събития, няма да стане," обобщи темата гуверньорът.

По време на срещата беше обсъдено бъдещото партньорство между ротарианците и Общината, и реализацията на съвместни проекти. Дискутирани бяха още теми, свързани с икономическото развитие, трансграничното сътрудничество, потенциала на общината. Представителите на Ротари клуб - Айтос и кмета изразиха готовност да обединят усилията си за превенцията срещу дрогата.

По-късно ДГ Виолина Костова се срещна с борда и приятелите от Ротари - Айтос, за да представи в детайли националната кампания на Ротари, целите и задачите на ротарианската 2022/2023 година.

 

Снимки