ДОБРАТА СПОРТНА БАЗА И УСПЕХИТЕ НА КЛУБОВЕТЕ СТИМУЛИРАТ ИНТЕРЕСА КЪМ СПОРТА В АЙТОС

Според президентът на СКБ „Айтос“ Ружди Ахмед, назрява необходимостта от нова спортна зала

На мартенското си редовно заседание Общинският съвет прие Анализа на Общинската администрация „За потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в община Айтос“. В залата, темата коментира Ружди Ахмед, член на постоянната комисия по „ОБРАЗОВАНИЕ,  КУЛТУРА, СПОРТ, ТУРИЗЪМ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ ” /ОКСТЗСД/ Като президент и треньор на СКБ „Айтос“, Ружди Ахмед сподели идеите си пред НП

- Г-н Ахмед, привлякохте вниманието на колегите си общински съветници към проблема с опазването на децата от лоши навици, от алкохол, дрога, хазарт. Какви са Вашите идеи в тази посока?

- Категоричното ми мнение е, че само със спорта ще държим децата далеч от създаването на тези навици. Спортните клубове го правят, и това е ролята им като неправителствени организации в полза на обществото. По наредба, Общината субсидира клубовете, и аз благодаря на кмета и на общинските съветници за субсидиите, от името на всички 11 спортни клуба в общината. Защото без тези субсидии, спортните клубове няма как да съществуват. В същото време, всички знаем, че това не е достатъчно, за да се издържа един клуб, в който активно се тренира, и който търси изяви на национални и международни състезания. Естествено, търсим спонсори и кандидатстваме за финансиране с проекти по програми на ММС.

-От години печелите проекти по Програмата за спорт в свободното време. Кандидатствахте ли с проект и за 2024 г?

- Да, кандидатствахме и отново спечелихме финансиране за 2024 г. Аз и моят екип внимателно следим информацията за възможностите по различните програми. В момента, ММС има нова Програма „Спортен час“, с която спортните клубове влизат в училищата.

- Какво означава това?

- Това означава, че след учебните занятия, спортните клубове ще работят с децата в училищните спортни зали. Тук е важно да се каже, че учениците в община Айтос близо 3500. И при най-добро желание от страна на клубовете, няма как в спортни занимания да бъдат обхванати всички ученици. В някои от клубовете тренират по 100 деца. Няма как да бъдат приети всички желаещи - възможности на залите и помещенията, в които тренираме са ограничени. Налага се да ограничаваме приема на деца, заради липсата на достатъчно пространство.

- Какво е решението, според Вас?

- Училищните зали са част от решението за момента. Личното ми мнение е, че в дългосрочен план трябва да се мисли за нова спортна зала, която да бъде изградена с финансиране по национална или европейска програма. И това трябва да стане с обединените усилия на Общината, Общинския съвет, училищата и клубовете. През последните години спортната база в Айтос и населените места беше изцяло обновена по общински проекти. Имаме две чудесни спортни зали в града, имаме нови спортни игрища, многофункционален спортен комплекс в парка, фитнес площадки и т.н. Имаме всички предпоставки за това, интересът на децата и младите хора към спорта да расте - отлична спортна база и успешна работа на клубовете. Имаме шампиони, купи, медали, признание. Мисля, че с времето назрява необходимостта от нова зала, която да приеме за спорт и тренировки, всички желаещи да спортуват. Това една дългосрочна цел, около която призовавам всички да се обединим, в името и за бъдещето на нашите деца.

НП

Снимки