ДВАМА ШАМПИОНИ, ОТБОРНА КУПА И ОСЕМ МЕДАЛА ЗА МАЛКИТЕ БОРЦИ

Деца и момчета включваше отборът на Клуба по свободна борба "Айтос", който взе участие в традиционния турнир в град Лозница, организиран в чест на вицеолимпийския шампион по борба от 1956 г. - Юсеин Мехмедов. Специален гост на спортното събитие беше Валентин Йорданов - седемкратен олимпийски шампион.

Две айтоски момчета, двама братя заслужиха шампионски титли в много оспорваната надпревара на тепиха. В категория до 30 кг, златния медал спечели Стефан Николаев Кандур. Със злато се окичи и брат му Александър Николаев Кандур в категория до 38 кг. Момчетата тренират в айтоския клуб от две години, имат талант и потенциал за бъдат шампиони в своите категории, коментира президентът и треньор на клуба Ружди Ахмед.

С още успехи се поздравиха айтоските деца на традиционното състезание. Вицешампион в категория 42 кг. стана Мустафа Тахиров, а в тежката категория 73+ кг. среброто спечели Смаил Смаил. При момчетата, Тахир Тахиров успя да се качи на второто място на почетната стълбичка, и се завърна в Айтос със сребърния медал в кат. 47 кг.

При децата, със сребърен медал за клуба, състезанието успешно завърши и Ибрахим Мустафа - категория 35 кг. Двама са бронзовите медалисти при децата - Михаил Урсаки в категория 59 кг. и Мустафа Мустафа - категория 66 кг.

Сред 15-те клуба с общо 155 състезатели, СКБ "Айтос" грабна отборната купа. Заслуги за приза и медалите има и новият треньор - младият Октай Ружди, който вече се дипломира в НСА, и е в залата в Айтос, за да приложи наученото в практиката. Октай е треньор на подготвителните групи и децата, турнирът в Лозница е първият му успех не като състезател, а като треньор на клуба.

През април всички състезатели и треньори се готвят за най-отговорното състезание през годината - Държавния личен и отборен шампионат, който ще се проведе на 20 и 21 май в Горна Оряховица. Контрола за шампионата ще е традиционният Градски турнир по свободна борба на 13 май в Спортна зала "Аетос" в Айтос, на който айтоските борци ще мерят сили с връстници от Руен и Бургас.

Снимки