Две нови Wi-Fi зони в Айтос от 1 юни

От 1 юни айтозлии са повече европейци. Новината е, че в Деня на детето, Община Айтос пуска две градски зони с безплатен безжичен интернет. Безплатният Wi-Fi айтозлии могат да ползват нон стоп в центъра на града - на площад "Свобода", ул. Цар Освободител, градинката пред Общината и пространството от банка ДСК, до Читалището. Втората зона със свободен интернет достъп е Градската градина.

Услугата е напълно безплатна за всеки - не изисква парола или код и потребителите не заплащат за трафика, който генерират. Интернетът за всички е неограничен и денонощен.

По този начин Община Айтос осигурява по-добри условия за живот, развитие на туризма и бизнеса в града. Високотехнологичната услуга ще бъде в полза както за хората с динамичен бизнес, изискващ постоянна връзка, така и за всички граждани, използващи предимствата на комуникацията на открито, за които свободния достъп до информация е особено важен. 

"Планираме безплатния интернет отдавна, по желание на гражданите. Започнахме преговори с доставчици на услугата още през 2014 г. Радвам се, че двете Wi-Fi зони са вече факт. Пускаме ги в Деня на детето и като подарък за айтоските малчугани, с пожеланието да ползват мрежата, за да обогатяват знанията си," коментира кметът Васил Едрев.

Услугата се предоставя със съдействието на Комнет България Холдинг ООД.
Първата реална стъпка към Wi-Fi придобивката, Община Айтос направи в началото на тази година. Открит беше свободен Интернет достъп за посетителите и клиентите на административната сграда на ул. "Цар Освободител" №3. Градоначалникът е категоричен, че до края на годината, Wi-Fi зоните в града ще се увеличат.

Голямата амбиция на кмета Васил Едрев е да превърне и парк "Славеева река" във Wi-Fi зона. "За сега, има известни технически пречки, но съм сигурен, че ще бъдат преодолени. Паркът е територия за отдих и почивка, посещават го ежедневно стотици граждани и гости. Убеден съм, че много скоро ще могат да ползват безплатната мрежа," заяви кметът.

Нововъведението може да се ползва както за получаване на информация и ползване на електронните услуги на Общината, така и за забавление и работа. С новата услуга Айтос се нарежда сред модерните европейски градове, покриващи най-новите директиви на Европейския съюз за достъп до интернет за всеки.

Развитието на Wi-Fi мрежите в последни години доведе до възможността да се предоставя  качествен безжичен Интернет достъп на скорост по-висока от всяка друга технология. Подобна мрежа е 300 пъти по-бърза от връзката с модем и 5 пъти по-скоростна от новата “3G”технология.

 

 

 

Снимки