Един по един си отиват ветераните...

Само двама ветерани от Второта севтовна война успяха да присъстват тази година на тържественото поклонение пред паметната плоча на загиналите във войните пред сградата на Община Айтос. Оказа се, че само Иван Пулев и Злати Златев можаха да пристигнат без придружител, за да положат цветя и да почетат паментта на своите бойни другари.

Още петима са живите ветераните от войните от Айтос, които не успяха да присъстват на празника - Димитър Събев Димитров, който е захванал 101-та си година, държеливият 97-годишен Любен Станков Миладинов, 94-годишният  Станчо Стоянов Дарачев, 93-годишният Янчо Георгиев Янчев, наборът му Стойно Иванов Узунов.

 Част от беловласите войни са приковани към легло, но всички са съхранили високия си боен дух. Затова кметът Васил Едрев и председателят на Съюза на ветераните от войните Иван Иларев ги посетиха в домовете им, за да им честитят 71-та годишнина от края на войната и Деня на Европа. Пакет с хранителни продукти и бутилка вино за празнична наздравица беше кметския подарък за всеки един от общо деветимата ветерани. Седем от тях живеят в града, един  - вс. Пещерско - 97-годишният Марин Иванов Кръстев и един в Караново - Костадин Ганчев Николов, който също на 97 години.

Общото за деветимата са отлично съхранените спомени за ужасите на войната. Всеки от тях разказа на кмета Васил Едрев своята военна история и нито един не пропусна да гледа по телевизията парада на Червения площад в Москва.

 

Снимки