Феерия от цветове и танци на читалищния юбилей

Уникално сценично осветление, песни, акробатика, интересните идеи за участие на децата и нестандартна хореография на танците - това включваше тържественият спектакъл на НЧ "Васил Левски 1869" - Айтос, посветен на 150-я юбилей на културната институция. Събитието в салона на Читалището, на 22 ноември, уважиха стотици граждани, представители на институции, фирми, организации, училища, детски градини и общински съветници.

Публиката беше във възторг от красивата феерия - хармония от цветове, музика, танци, уникални костюми. Спонтанно и горещо аплодира младостта и таланта, приятелството и любовта към танца. Председателят на Читалищното настоятелство Христина Стоилова развълнува с гореща благодарност към читалищните дейци и художествените състави, а водещата Наталия Николаева - с есето "Какво е НЧ "Васил Левски" за мен? Кметът Васил Левски припомни приноса на поколенията айтозлии, съхранили традициите и радвали айтозлии на сцената. "Историята на нашето Читалище се пише заедно с историята на Айтос! Но НЧ "Васил Левски 1869" e не само история - то е настояще и бъдеще! Приветствам горещо многобройни читалищни изяви – те са знак за ярко културно и духовно присъствие. На всички читалищни дейци, които не спират да влагат душата и сърцето си за читалищното дело, пожелавам да запазят ентусиазма и желанието си да творят!  В Народно читалище "Васил Левски 1869" е събран духът на Айтос - силен и с дълбоки корени! Наш общ дълг е да го пазим, обогатяваме и развиваме, за да го предадем на поколенията след нас! Честит юбилей, айтозлии!", каза още в словото си на юбилейния спектакъл, градоначалникът.

Блестяща беше изявата на двата песенни читалищни състава, на най-малките танцьорки с розови пачки, на талантливите деца от "Шарено гайтанче", на грациозните тийнейджърки в бяло, които сътвориха танцов спектакъл - нещо съвсем различно от всичко, което сме виждали на айтоска сцена. Акцентът бяха танците на Формация "МИСИС", подготвени с много обич и талант от хореографите Ивелина Василева и Мая Христова. Двете дами, които запалиха децата и младите хора на Айтос да танцуват, получиха признание, цветя и горещи прегръдки от всички свои възпитаници.  Благодарност и специални поздрави за юбилея кметът и гостите на празничния спектакъл поднесоха на Председателят Христина Стоилова, на Секретаря на Читалището Цветелина Драгиева, на Димитър Русков - Нони, на художничката Димитрина Желева, на всички служители и библиотекари. Празнична изява на сцената имаха всички състави на Читалището и приятели на културната институция.

На 22.11. 2019 г., по повод 150-годишнината си, Народно Читалище "Васил Левски 1869" - Айтос беше удостоено с Почетен знак и Грамота "За активна читалищна дейност" от Съюза на народните читалища в България. Ще припомним, че по повод юбилея, на 24 май 2019 г. - Деня на българската просвета и култура, кметът на Община Айтос удостои НЧ "Васил Левски 1869" - Айтос с почетен Плакет "Айтос" - "За изключителен принос към културата".

Снимки