Футболисти от Айтос в Национален младежки проект

 На 2 септември 2019 г. в София ще е официалният старт на националния проект "Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията" на Асоциация "Докосни дъгата" и ММС. 10 млади футболни надежди на Айтос и Ст. треньорът Милен Минчев ще участват в церемонията, и ще се срещнат в сградата на БФС - София с любими футболни звезди.

 Футболисти от младежкия отбор на ФК "Вихър " - Айтос ще участват в националния проект "Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията” на Асоциация "Докосни дъгата" и Министерството на младежта и спорта, съобщи за НП кметът на Община Айтос Васил Едрев.  

След като през 2018 година, Асоциация "Докосни дъгата" успешно реализира проект "Младите хора – бъдещето на България – това сме ние” по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по Закона за хазарта за 2018 година, през юни т.г. Председателят на сдружението д-р Денислава Ангелова и Зам. министър Николай Павлов подписаха в ММС, договор, с който проектът се продължава. Целта е да изгради социално отговорно поведение сред младежи на възраст 15-29 г., развитие на самочувствие, самоувереност, работа в екип и други умения за справяне с трудности. Една от задачите, които си поставят организаторите е да повиши информираността на младите хора с цел превенция на зависимости и изграждане на трайни умения за справяне в рискови ситуации, като това ще се случи чрез насърчаване участието им в различни инициативи. Сред целите е и създаването на условия за засилване на мотивацията и потенциала на младежи в неравностойно положение.

Вниманието към Айтос, младите футболисти дължат на кмета, който при гостуването на д-р Денислава Ангелова в Айтос през м. април т.г. лично я помоли за учаастие на футболните ни таланти в плаанирания тогаава проект. Ще припомним, че Асоциацията и д-р Ангелова са инициатори и за създаването на ученическите гвардейски отряди в страната. С това беше свързано и гостуването през април в Айтос на Баронеса Плевенска, както с уважение наричат д-р Ангелова в България и зад граница. Тогава тя вза участие в церемонията за освещаване на знамето на първия в Айтос VІ Ученически гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев".

Новият проект предвижда прякото включване на 40 младежи, от които 20 младежи в неравностойно положение, и 1000 младежи от цялата страна, включително от Айтос. Ръководител на айтоската група, чааст от проекта е Милен Минчев - Старши треньор във ФК "Вихър".

"Множество представени случаи в национални и регионални медии, извършени изследвания и изготвени стратегически документи, в това число и разработения Механизъм за противодействие на тормоза и насилието, утвърден от Министъра на образованието и науката, показват все повече зачестили случаи на агресия и насилие, извършени от деца и младежи или над тях. Съгласно Национална програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017–2020 г.) и извършеният анализ на ситуацията в България в сферата на образованието и младежта, броят на регистрираните случаи на агресивни прояви расте. Чрез реализирането на планираните дейности по проекта и участието на младите хора в социални, културни и здравни мероприятия се цели изграждането на социално отговорно поведение, преодоляване на различията и зависимости и повишаване на гражданската активност.", заяви по телефона за НП д-р Денислава Ангелова, по чиято инициатива се реализират проектите през 2018 и 2019 г.

В рамките на проекта са предвидени дейности, създаващи възможности за постигане на заложените цели - провеждане на информационна кампания, насочена към превенция на агресията, вкл. заснемане на филм, провеждане на конкурс за влог, провеждане на изнесен социално – здравен тренинг под надслов "Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията", организиране на лекции и дискусии и спортни прояви.  

Проектът "Младите хора – Бъдещето на България – заедно срещу агресията" е в резултат на наблюдаваните продължаващи негативни тенденции и прояви на агресия /вербална, физическа и в социалните мрежи/ сред младите хора. Основен фокус е засилване на вниманието им по интерактивен и интересен за тях начин.  

Асоциацията провежда мащабни инициатива с водещите футболни клубове у нас. Левски, ЦСКА, Лудогорец, Славия и други родни отбори се обединиха в името на добра кауза и заедно казаха "Да на спорта, не - на агресията". Клубовете и асоциацията застанаха рамо до рамо, за да отправят общо послание към младите хора за толерантност, както и призив за общи действия срещу агресията на улицата, в училище и по стадионите. Това се случи по време на откриването на третото издание на Националния детски диабетен лагер "Докосни дъгата" в СОК "Камчия".

В края на 2018 година усърдната работа на асоциацията и д-р Денислава Ангелова получи признание от Министерството на младежта и спорта - Награда за цялостен принос в областта на доброволчеството и младежките политики.

Източник: Асоциация Докосни дъгата

 

Снимки