17 годишният Емил Кръстев извади кръста от Славеева река

Празникът започна със Света Литургия и Богоявленски водосвет в храм "Св. Димитър". След службата иконом Ромил Негозов поведе литийно шествие през града, което спря пред сградата на Община Айтос. Общинските кабинети бяха поръсени със светена вода за здраве и успехи на администрацията през цялата година.

Инициативата за възраждането на празничния ритуал на Йордановден беше на Църковното настоятелство и на Община Айтос. В близост до Етнографския комплекс "Генгер", на река "Славеева" в парка, специално за случая, беше оформен широк бент. Мераклиите да хванат кръста бяха шестима, между тях и общинският съветник и председател на постоянната комисия по култура в местния парламент Даниел Орлов. Орлов призна, че за втори път се бори за кръста - за първи път влязал да го вади от река Йордан.

Само за минута, кръстът от Славеева река извади 17-годишният Емил Кръстев. Айтозлии потърсиха символика във фамилията на единадесетокласника, правнук на известния в Айтос д-р Кръстев.

Кметът на Община Айтос Васил Едрев поздрави смелчаците и им връчи награди. Иконом Ромил Негозов пък поръси със светена вода за здраве от Богоявленския водосвет стотиците айтозлии, дошли да почетат възстановената традиция.

За първи път от много години насам беше извършен и ритуала за освещаване на знамето на Съюза на офицерите и сержантите от резерва. С музика, червено вино и дълги хора, празникът продължи на "мегдана" в Етнографския комплекс "Генгер"

 

Снимки