20-годишният Ивайло Димитров спаси кръста на Богоявление в Айтос

20-годишният Ивайло Димитров хвана кръста на Богоявление в Айтос. Ивайло се оказа най-бърз от общо единадесетте смелчаци, които храбро се потопиха в ледените води на специално направения бент на река "Славеева" в парк "Славеева река".

Ивайло хваща кръста за трети път, от 16-годишен скача в ледените води, само миналата година не бил на Йордановден в Айтос. "Много съм горд, че отново успях. Пожелавам здраве и късмет на айтозлии!", заяви младежът, преди да подаде кръста на ставрофорен иконом Ромил Негозов. Първи го поздравиха кметът Васил Едрев и народният представител от ПП ГЕРБ Ивелина Василева, която тази година беше с айтозлии на Богоявленския празник.

Въпреки студеното време и силния вятър, много граждани дойдоха в храм "Св. Йоан Кръстител" в парка, където рано сутринта о. Ромил отслужи Света Литургия и Велик Богоявленски водосвет. О. Ромил поръси със светена вода присъстващите и веднага след това, 11 млади айтозлии заявиха готовност да скочат за кръста.

Богоявленският празник продължи в Архитектурно-етнографския комплекс "Генгер" с освещаване на знамето на VІ-ти Ученически Гвардейски отряд на СУ "Христо Ботев" и знамето на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. По-късно, младите гвардейци поведоха дълго хоро, а гражданите вдигнаха наздравици.

Кметът Васил Едрев поздрави айтозлии и имениците, благодари на 11-те смелчаци и им връчи награди. "Казват, че ако времето на Йордановден е студено и сухо, това е знак за плодородна и добра година! Вярвам, че ще е така! Нека 2020 г. да е здрава за всички Вас и за децата на община Айтос", каза още градоначалникът на общоградския празник в "Генгер".

 

Снимки