Голямото залесяване в Айтос - 3200 фиданки засадиха доброволци

Горски терен от 4 дка в местността "Трите братя",

залесиха с 3200 фиданки служителите от Общинската администрация в събота. В инициативата на Държавно горско стопанство - Айтос, по повод 21 март - Международен ден на гората, се включиха още Районният съд и Ротари клуб - Айтос. Тази година мотото на международния ден - "Гората като източник на прехрана - осигуряване на храна за гората", привлече и над 70 млади доброволци и техните учители от четирите айтоски училища - СОУ "Христо Ботев", СОУ "Никола Вапцаров", ПГСС "Златна нива" и ОУ "Атанас Манчев". Горското обгрижваше доброволците от всички възрасти със закуски и топли напитки.

Въпреки силния вятър, ентусиастите залесиха склона

над Мотополигона с едногодишни фиданки от космат дъб. "Тази млада гора ще бъде отглеждана четири години. Ще  бъде окопавана и следено нейното състояние. Ако някои от фиданките не се прихванат ще бъдат попълвани. За да може след 4-5 години тя сама да се справя с неблагоприятните условия.", заяви за НП Директорът на Държавното горско стопанство в Айтос инж. Тодор Тодоров.

По думите му, благодарение на работата на поколения лесовъди, ДГС - Айтос може да се гордее с един горски фонд от 45 000 х, който  се стопанисва успешно и устойчиво. На територията му има изключително разнообразни и интересни горски насаждения, запазени от грижата на много сърцати лесовъди. "Резултатът от току-що създадената горска култура ще може да се види след 30-40 години. Живот и здраве, след толкова години, тези които днес засаждаха, могат да дойдат и да видят плода от своя труд," каза още инж. Тодоров. Директорът благодари на всички, които се включиха в кампанията и специално на кмета на Община Айтос Васил Едрев, който не само организира изключително ефективното участие на общинската администрация , но и лично участва в залесяването.

Горското стопанство се опитва да възобнови добри айтоски традиции,

за включване на цялата местна общност в пролетните акции. През 60-те години на миналия век е пикът на бригадирските залесителни кампании в града. В района около мотопистата са били залесени близо 3000 дка. През последните години, 1000 дка от тях са изгорели при честите пожари, идващи от сметището през лятото. Преди четири години, 160 дка от изпепелените площи са отново залесени. "От тогава, всяка година презалесяваме, тази година презалесихме 50 дка. Борбата е да осигурим "белите дробове" на Айтос," каза в кратко експозе на старта на акцията Руси Стоичков - зам. директор на ДГС- Айтос. Той демонстрира пред доброволците и тънкостите по засаждането на фиданките. Подкрепа и още методически указания, новозалесителите получиха и от служителите на Държавно горско стопанство - Айтос, които залесяват от 9 март насам и ще продължават да го правят.

Залесяването се случи на възлово място

- в средата на три защитени територии - "Казаните", "Трите братя" и "Айтоски генгер". "Идеята да се инициира залесяване на тази територия е свързана и с опазването на гергера. Залесяването тук има особен смисъл - няма промишлена стойност. Дай, Боже да се получи една хубава гора, ние няма да правим тук промишлен дърводобив. Целта на това залесяване е по-скоро средообразуваща - образуваща ландшафта и образуваща производството на кислород. Така ще опазим гергера - ако не го защитим, от изчезващ може да стане изчезнал. А той е визитната картичка на Айтос," обясни Галя Банкова - лесничей в ДГС-Айтос.

За да възпита у децата грижа за гората,

Държавно горско стопанство - Айтос покани в акцията и училищата. В една игра-състезание най-малките доброволци влязоха в междуучилищно състезание за качествено и най-бързо засаждане на фиданките на определено пространство. Разбира се, имаше и награди - не само за победителите, но и за всички ученици и учители, които се включиха в надпреварата. Първото място категорично зае ОУ "Атанас Манчев", на второ място се класира отборът на ПГСС "Златна нива", на трето - СОУ "Никола Вапцаров", четвърти останаха представителите на СОУ "Христо Ботев". "Поздравявам победителите, но не редът, в който се класираха е важен. По-важно е желанието, с което над 70 деца участваха в инициативата. Сигурен съм, че ще запомнят този ден завинаги", каза още директорът на ДГС. Горското се беше погрижило да осигури и много награди за учениците - купи, торти, топки, че и медали за най-сръчните.

Горските служители продължават да залесяват

оголените горски терени и през Седмицата на гората. Следващата им инициатива за доброволен труд от гражданите, институциите и организациите от Айтос ще е на 2 април т.г.

И докато ентусиастите от различни поколения, институции и организации превиваха гръб за общото дело, трима роми невъзмутимо преминаха през току-що засадените фиданки, натоварени с по наръч дърва на гърба.

НП

 

Снимки